Şüphesiz herkes bilgisayar oyunlarını sever. Çeşit çeşit yapıya, konuya ve oynanışa sahip olan bu oyunlar bizlere oldukça eğlenceli bir deneyim yaşatıyor. Bu devasa çeşitlilik içinde hepimiz kendimize hitap edenleri seçiyor ve keyifle oynuyoruz. Bu oyunlardan bazıları hikaye anlamında oldukça başarılı işler ortaya koyuyor. Bazıları ise hikayeden ziyade aksiyona ağırlık veriyor. Öyle ki adrenalini iliklerimize kadar hissettiriyor. Muhtemelen birçoğunuz farklı türlerde, farklı niteliklerde oyunlar oynadınız. Bu oyunları her ne kadar çok sevip, aşina olsanız da bilmediğiniz çok şey var. Bilgisayar oyunları hakkında öyle bilgiler var ki insan hayretler içerisinde kalabiliyor. O halde oyunlar hakkında duyduğunuzda hem şaşırıp hem de eğleneceğiniz o gerçeklere hep birlikte göz atalım;
1. Elder Scroll serisinin muhteşem oyunu olan Skyrim’deki Paarthurnax hakkında şaşırtıcı gerçek
Skyrim ilk çıktığında oyun dünyasında büyük bir heyecanla karşılanmıştı. Karakterler ve hikaye eşsizdi. Sevenleri yakından tanıyacağı Paarthurnax isimli ejderhanın sesi oldukça etkileyiciydi. Bu sesin ardında Nintendo’nun en ikonik karakteri olan Charles Martinet yer alıyor. Nintendo’nun önemli ses sanatçısı Martinet’in böylesine güzel bir işte karşımıza çıkması oldukça heyecan verici.
2. Gta serisinde gördüğünüz tüm karakterleri hayal ürünü sanıyorsanız yanılıyorsunuz
Oyun dünyasının açık ara en sevilen oyunu olan GTA ile ilgili oldukça sıra dışı bir gerçek mevcut. Oyun boyunca gördüğünüz her karakterin simaları hayal ürünü değil. Bu karakterlerin hepsi gerçek kişilerden birebir esinlenerek oluşturuldu. Bu bilgiyi duyduğumuzda biz hem şaşırdık hem de takdir ettik. GTA boşuna bilgisayar oyunları dünyasında en sevilen ve en tercih edilen oyun değil!
3. Half Life imkansızı başardı!
Half Life adını oyun dünyasına altın harflerle yazdırdı. Oyun kelimesi yerine eser dememiz daha doğru olacak zira bu oyun muazzam bir başarı elde etti. FPS türünün en iyi örneği olan Half Life çıktığı günden 2008 yılına kadar 9.3 milyon kopya sattı. Böylece Guinnes Rekorlar Kitabı’na girerek “en çok satan oyun” olarak tarihe geçirmeyi başardı.
4. BioShock’un yaratıcıları oyunculara resmen acıdı
BioShock, nükleer bir felaket sonrasını konu alan başarılı bir yapım. Bu oyunu oynayan herkes “küçük kız kardeşleri” yakından tanır. Oyunun erken gelişim döneminde bu karakterlerin çizimi ile şimdiki arasına ciddi bir fark var. Buna neden olan durum ise oldukça ilginç. Yapımcılar ilk çizimin oldukça rahatsız edici olduğunu düşünmüşler. Böylece oyuncuları çok fazla korkutmamak amacıyla ilk tasarımı iptal etmişler. Buna ek olarak tasarım biraz daha kabul edilebilir bir seviyeye getirilmiş. Böylece oyuncuların gerginlik seviyesi düşürülmeye çalışılmış.
5. Counter Strike efsanesi nasıl doğdu?
Counter Strike’ın ilk çıkış öyküsü sizleri oldukça şaşırtacak. Bu oyun aslında Half Life’ın bir modu olarak geliştirildi. Çok beğenilip, sevilmesi daha sonra onu kendine has bir oyun olarak ortaya konulmasını sağladı.
6. Witcher serisi az kalsın mahkemelik olacaktı
CD Projekt Red, Witcher oyunu için yazar Andrzej Sapkowski’ye telif hakkı izni için gitti. Andrzej Sapkowski bir oyundan çok ciddi bir para kazanamayacağını düşündü. Bu yüzden tek seferde ödenecek bir rakam talep etti. Yazara telif için ödeme yapıldı. Yıllar sonra Witcher 3 ile gelen satış patlaması işleri kızıştırdı. Toplam satışlardan yüzde isteyen Sapkowski, CD Projekt Red’i dava etmekle tehdit etti. CD Projekt Red Sapkowski’nin talep ettiği miktarın az bir kısmını yazara ödeyerek konuyu tatlıya bağladı.
7. Warcraft mı Starcraft mı?
Blizzard’ın beğenilen kült oyunlarından birisi de Starcraft. Starcraft’ın ortaya çıkış hikayesi biraz özensiz duruyor. Özensiz diyoruz çünkü dünya çapında milyonlarca seveni olan bir oyunun ilk versiyonu tamamen kopyala yapıştır mantığıyla gerçekleşmiş. Blizzard’ın bir başka kült oyunu olan Warcraft’ın grafik tasarımı olduğu gibi Starcraft’a aktarılmış.
8. Command & Conquer: Red Alert siyasi yaptırıma maruz kalan ilk oyunlardan biri
Bu oyun temelde komünist ordulara karşı savaşmanıza izin veriyordu. Bu nedenle komünist bir yönetim anlayışına sahip olan Çin Halk Cumhuriyeti tarafından tehdit olarak görüldü ve bir ülke tarafından oynanması yasaklanan ilk oyunlardan biri olarak tarihe geçti.
9. Dünyayı kasıp kavuran Assassin’s Creed serisi aslında bir devam oyunu olacaktı
Assassin’s Creed ilk çıktığında oyun dünyasını temelinden sallamış bir oyundu çünkü bu oyuna benzer bir oyun daha önce hiç yapılmamıştı. İşlediği konu ve oynanış bakımından diğer oyunların aksine inanılmaz bir oyun deneyimi vadediyordu. Ubisoft firmasının çok sevilen oyunu olan Prince of Persia için bir devam oyunu düşünülmekteydi. Assassin’s Creed’in erken versiyonu ise tamamen bu mantık üzerine kurgulanmıştı. Neyse ki yapımcılar bu oyunu devam oyunu niteliğinden çıkarmayıp başlı başına bir seri olarak düşündüler. İşin özü bu muhteşem seri az kalsın bir kaza kurşununa denk gelecekti.
10. Red Dead Redemption 2 az kalsın tüm gelirini kaybedecekti
Red Dead Redemption oldukça kaliteli bir yapım. Oyunun hikayesinde yer alan Pinkerton Dedekliflik Ajansı firma tarafından rastgele seçilmiş bir isim. Bu isim oyunun piyasaya sürülmesinden sonra Rockstar Games’in başına bela oldu çünkü Pinkerton Dedekliflik Ajansı gerçekti. Bu isme sahip olan bu dedektiflik ajansı Rockstar Games’e dava açmaya çalıştı. İsimlerinin oyunda karalandığından dolayı bir manevi tazminat davası girişimi gerçekleşti. Neyse ki telif konusu Rockstar tarafından kısa bir sürede çözüldü. Aksi bir durumda Rockstar yüklü bir tazminat ödeyebilirdi. Buna ek olarak tüm oyunların kopyalarını toplattırmak zorunda kalabilirdi. Bu da sonuç olarak Rockstar için korkunç bir durum olabilirdi.
İlginizi çekebilir: Bilgisayar Oyunlarından Sinemaya Uyarlanmış 10 Harika Film
Kaynak: 1