Son zamanlarda sıkça duyduğumuz bir kelime bienal. Kimimizin ne olduğunu bilmeden gittiği bu bienalin ne olduğunu size anlatmak ve yakında İstanbul’da dördüncüsü düzenlenecek İstanbul Tasarım Bienali Hakkında bilgi vermek için size bir liste hazırladık.
1. Bienal nedir?
Bienal, Fransızca “her bir diğer yıl” anlamına gelen ve iki yılda bir düzenlenen etkinliklere verilen addır. Çoğunlukla kültürel veya sanatsal faaliyetler için kullanılan bir terimdir. Günümüzde bienaller, en geniş sanatsal etkinlikler olarak karşımıza çıkar ve dünyada küreselleşmeye bağlı olarak ekonomik anlamda bir değer unsuru olurken, kentlerin ben buradayım mesajının görkemli bir biçimde dünyaya sunulduğu ortamlar da olmaktadır.
2. Bienallerde neler olur?
Her bir bienalin farklı teması olabilir. Çünkü her bienal taşıdığı yerel karakterin yanında, bir önceki organizasyondan farklı temaya sahiptir. Her bir tema farklı birer renge benzetilirse, bienaller modern sanatın yıllar içerisindeki gökkuşağı olarak nitelendirilebilirler. Bu gökkuşağındaki her renk, değişim, farklılık, anlayış, zenginlik, düşünceler ve paylaşım gibi birçok kavramı sanatçıların gözüyle sanatseverler ile paylaşır. Dünyada birçok kentte düzenlenen bienaller amaçlarını tanımlarken değişime, farklılığa ve kültürel iletişime yer veren cümleler kullanmaktadır.
3.Bienallerin amacı nedir?
Sanatı hayatın tam içine sokmak diyebiliriz aslında kısaca. Ulaşılabilir hale getirilmek istenen sanatı bazen çok basit şekilde de karşımıza çıkaran bienaller, sanatla ilgili tüm ön yargılarımızı yıkabilir. Bazen çok somut bazem de çok soyut olabileceğini göstererek, yediden yetmişe herkese hitap ederek bizleri sanatın içine çekebilir.
4. Tasarım Bienali nedir peki?
Tasarım, mimari, biyoloji, sosyoloji, gastronomi, pedagoji, ekoloji, teknoloji ve ekonomi gibi pek çok farklı alandan,
katılımcıların projelerinin yer aldığı, öğrenmenin ne anlama geldiği, nasıl tasarlandığı ve tasarlanması gerektiği konularını tartışmaya açan bir çeşit sergi alanı diyebiliriz tasarım bienaline.
5. Neler olur bu tasarım bienalinde?
Tasarım eğitimi nasıl farklı olabilir, eskiden ve yeniden neler öğrenebiliriz, geleneksel olanı teknoloji ile nasıl bir araya getirebiliriz, farklı ağlar içinde nasıl farklı üretebilir ve nasıl alternatifler yaratabiliriz gibi soruları merkezine alan 4. İstanbul Tasarım Bienali’nde bu sene, haritalardan yiyeceklere, ölçüm birimlerinden zamana, el sanatlarından yapay zekâya, resimden uzay istasyonuna kadar tasarımı ve öğrenme biçimlerimizi farklı açılardan ele alan projeler yer alacak.
6.Tasarımları kim yapar?
Çoğu tasarım bienalinde yıldız tasarımcılar da görmüyoruz. Tasarım Bienali’ne giderken halihazırdaki soruların dışına çıkarak adım atmak gerek. Bu bienal tasarımın, sanatın, bilimin, politikanın yani insanın kendini, diğer canlıları ve dünyayı şekillendirişi üzerine bir tartışma platformu. Aynı zamanda insanın tasarladığı tasarımın insanı yeniden şekillendirmesi üzerine bir soru işareti.
7. İstanbul Tasarım Bienali’ne gelecek olursak…
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından VitrA sponsorluğunda düzenlenen 4. İstanbul Tasarım Bienali, Okullar Okulu ana başlığıyla, Jan Boelen küratörlüğünde, 22 Eylül – 4 Kasım 2018 tarihlerinde ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor.
8. 4.İstanbul Tasarım Bienali nerede olacak?
4. İstanbul Tasarım Bienali sergileri ve etkinlikleri bu sene Akbank Sanat, Yapı Kredi Kültür Sanat, Pera Müzesi, Arter, SALT Galata ve Studio-X Istanbul olmak üzere Beyoğlu bölgesindeki altı mekânda yer alacak. Her bir mekân, tasarımla etkileşim halindeki alanlardan birine odaklanan ayrı bir okula ev sahipliği yapacak.
9. 4.İstanbul Tasarım Bienali’nin teması ne olacak?
Bir diyalog ve üretim mekânı olarak tasarlanan 4. İstanbul Tasarım Bienali, daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da Türkiye’nin farklı kentlerinden ve yurtdışından birçok üniversiteyi bir araya getiren özel bir etkinlik serisi düzenliyor.
4. İstanbul Tasarım Bienali’ne bu sene üç ayrı kitap eşlik ediyor. Bienal kapsamında, Okullar Okulu ana başlığına temas eden makaleler, bienal katılımcılarıyla yapılan röportajlar ve Naho Kubota’nın Türkiye’deki beş farklı mimarlık fakültesinde çektiği fotoğrafların yer aldığı Öğrenme Biçimi Olarak Tasarım: Okullar Okulu Okumaları ve Okullar Okulu katılımcıları ve projeleriyle ilgili bilgilere yer veren, bienal etkinliklerini gerçek bir ajanda formatında listeleyen Okullar Okulu Ajandası yayımlanıyor.