Sağlıklı gıdalar tüketmek, biz şehir insanları için, ne yazık ki her geçen gün biraz daha imkansızlaşıyor. Doğal yaşamdan uzaklaştığımız için, beslenme şeklimiz de giderek daha yapay bir hal alıyor. Her gün, dost bildiğimiz ama aslında arkamızdan kuyumuzu kazan sinsi yiyecekler koyuyoruz yemek masamıza. Çünkü neden koymayalım? Hepsinin tadı çok güzel.
Zararlı olan her yiyeceğin çok lezzetli olması ilginç tabii ama bazı yiyecekler, gerçekten sağlığımızı ciddi biçimde tehdit ediyor. Ve listemize geçmeden spoiler vermek gibi olmasın ama, bu yiyeceklerin hepsi hayatımızdan çıkması son derece zor olan yiyecekler. 🙁
İşte lezzetine kanıp sürekli tükettiğimiz ama beynimiz için adeta kurulmuş bir saatli bomba niteliğindeki o zararlı gıdalar.
1. Üç tehlikeli beyazdan biri olan “şeker” ve içinde şeker barındıran her şey
Yapılan araştırmalar, şekerin hafızayı zayıflattığı gerçeğini zaten ortaya koyuyor. Aynı şekilde öğrenme yeteneğini de sekteye uğrattığı biliniyor. Uzun süreli ve bol miktarda şeker tüketmek(ya da şekerli gıdalar), zamanla çeşitli nörolojik problemlere neden olabilir. Benim başıma gelmez demeyin, şeker konusu gerçekten abartılmıyor; bahsedildiği kadar önemli ve hassas.
2. Şişede durduğu gibi durmayan “alkol”
Alkolün karaciğere verdiği zararı artık hepimiz biliyoruz. Bir diğer önemli zararı ise, beyne dokunuyor. Alkol, sağlıklı düşünme yeteneğini zayıflattığı gibi, uzun süre kullanıldığında beyinde kalıcı hasara da neden olabiliyor.
3. Her öğün yesek yine bıkmayacağımız fast food yiyecekler
Hatırlayacak olursanız, yıllar önce, Montreal Üniversitesi’nin yapmış olduğu bir araştırma, fast food ürünlerin beynin kimyasını değiştirdiği gerçeğini ortaya koymuştu. Fast food yiyecekler, içindeki katkı maddeleri sebebiyle, öğrenme bozukluğu, anksiyete gibi sorunlara yol açıyor ve yine sürekli tüketilmesi, beyne zarar veriyor.
4. Türk mutfağının kalbinde özel bir yeri olan kızarmış yiyecekler
Bazı yağlar, diğerlerine göre daha fazla zararlıdır; mesela market raflarında görmeye alıştığımız ama aslında artık insanların daha az tükettiği margarinler. Ya da doğadaki en tehlikeli kızartma yağı olduğu tespit edilen ayçiçek yağı. İşte bu yağlar sebebiyle kızartılmış gıdalar da ciddi beyin hasarlarına yol açabiliyor.
5. Önceden pişirilmiş ve beklemiş gıdalar
Önceden pişirilmiş gıdalar da, en az kızarmış gıdalar kadar sakıncalı; çünkü merkezi sinir sistemine zarar veriyor. Ve ilerleyen yaşlarda Alzheimer’a neden olabiliyor.
6. Tadı iyi ya da kötü olsun, her yiyeceğe lezzet katan “tuz”
Tehlikeli beyazlardan biri olan tuzun kalbe ciddi zarar verdiğini, artık bilmeyenimiz yok. Ancak tuzun zararı ne yazık ki bununla sınırlı değil. Aşırı tuzlu gıdalar(işlenmiş tuzdan bahsediyoruz elbette), beyne zarar verir ve düşünme yeteneğini zayıflatır. Ayrıca zeka geriliğine de neden olduğu ispatlanmıştır.
7. Canan Karatay boşuna demiyor “Ekmeksiz yi” diye ?, biri hariç tüm tahıllar
Tahılların tamamının beyin fonksiyonlarına zarar verdiği biliniyor. Tek bir istisna dışında: O da yüzde yüz tam kepekli tahıllar. Çok fazla tahıl tüketmek, ayrıca erken yaşlanmaya da yol açıyor; aklınızda olsun.
8. İşlenmiş gıdalar diye yazılır; salam, sucuk, sosis diye okunur ?
Kas gelişiminde en aktif rolü oynayan proteinli gıda, hiç şüphesiz ettir. Ancak kahvaltılarımızın vazgeçilmezi olan salam, sucuk, sosis gibi işlenmiş proteinler, sağlığımızı ciddi biçimde tehdit ediyor. Doğal proteinler sinir sistemini yapılandırıyor ama bu bahsettiğimiz “piiiiis” gıdalar, bunun aksine sinir sistemini tahrip ediyor.
9. Hazır gıdaların neredeyse tamamında bulunan trans yağlar
Trans yağlar, tamamen sentetik; yapay yağlardır. Hazır gıdalarda kullanılan bu yağlar, kalp sorunları, kolesterol ve obezite gibi ciddi sorunlara yol açar. Bunların yanında, refleksleri öldürdüğü ve beynin işlev kalitesini de düşürdüğü bilinmektedir.
10. Ben şeker kullanmıyorum diyerek kendimizi rahatlatmak için tercih ettiğimiz tatlandırıcılar
Sakarin. 🙁 Yapay tatlandırıcılar, zararlı olduğunu bildiğimiz şekerden bile daha zararlı aslında. Daha az kalori içerdiği de bir gerçek ancak zararlarının yanında, sanıyoruz bunun bir önemi kalmıyor. Yapay tatlandırıcıların tüketilmesi, zihinsel bozukluklara ve beyin hasarlarına neden oluyor.
11. Kamu spotu ve paketlerin üzerindeki korkutucu görseller boşuna değil: Nikotin
Nikotinin insan bedenine pek çok zararı var ancak bunun beyinle ilgili kısmı, beyne kan gitmesini engellemesi. Kılcal damarların tıkanmasına neden olarak sinir sistemini tüketir. Ve neredeyse beynin zamanla, yavaş yavaş ölmesine neden olur.
12. Tüketiminin ciddi biçimde arttığı bilinen kafeinli ürünler
Yakın zamanda yapılan bir araştırma kafeinle ilgili çok çarpıcı bir gerçeği gözler önüne serdi: 3 fincan kahve, 3 kutu enerji içeceği, büyük bir gazlı içecek; sadece bunlar bile beynin gelişimini yavaşlatmaya yetiyor. Bu yüzden kafein içeren ürünlerden özellikle uzak durmak gerekiyor.