Şanlıurfa’nın 20 kilometre kadar civarında olan Göbeklitepe, mağara taşları üzerinde işlenmiş tilki, akrep, yılan ve boğa olmak üzere sayısız figür ve kabartma yer alan tarihten birçok farklı kabilenin geçtiği bir noktaydı. Aynı zamanda neolitik döneme ait olup dünyanın bilinen ilk ve en büyük tapınağı olma özelliğine sahip. Yani sahipti. Yapılan son tahribattan sonra ne denir bilinmez. Prof. Dr. Klaus Schmidt’in eşi Çiğdem Köksal Schmidt, tahribatı öne çıkarıp fotoğraflarla belgelerken tarihin gözler önünde nasıl betonlar altında kaldığını görmüş olduk.
Dünya üzerindeki en eski yapılar arasında gösterilen Göbeklitepe, kültür sanat alanında da oldukça önemli pozisyona sahip bir yapı
Üzerinde kazı çalışmaları yapılan tarihi tapınak bu yıl UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine girecekti
Ancak Göbeklitepe’deki insanlık tarihine ilişkin yerleşik bilgilerde önemli değişikliklere yol açan kazı çalışmalarının başkanlığını yapan Prof. Dr. Klaus Schmidt’in eşi Çiğdem Köksal Schmidt, sosyal medya hesabından fotoğraf dizisi paylaşıp açıklama yaptı
Bu açıklamada tarihi alana beton dökme çalışmaları yapıldığını anlatıyordu
‘Burası Göbeklitepe’
Taze beton dökülen alanın yanı başında görülen F yapısı (Kaya tapınağı) adını verdiğimiz alan, üzerinde iş makinalarının eze eze bitiremediği alan da hemen bu neolitik döneme ait mimari kalıntıların üç metre ilerisinde, orada yüzeyde bir şey görmeyince altında da bir şey yok sanıyorlar.
Orada da 15 cm derinlikte anakaya üzerinde neolitik döneme ait izler var. 2013 yılında başlayan ahşap yürüme yolu projesinin bir kısmını sökmüşler, neden, başka bir güzergah saptamışlarmış. Yeni saptanan güzergah tam da Klaus’un ziyaretçi yoğunluğu yönelmesin diye ferah tuttuğu bir alanda.
Eski tren yollarından kalma ahşaplarla yürüme yolunu aşağıdaki ziyaretçi merkezinin oraya kadar kesintisiz yapacağız, SİT alanına kesinlikle beton dökmeyiz, asfalt yapmayız demişlerdi Klaus hayatta iken.
Onun yapılmasını istemediği, Göbekli Tepe’yi tahrip edeceğini bildiği her şeyi koştura koştura yapıyorlar.
Bu sabah Göbekli Tepe’yi ziyaret ettiğimde nasıl hızlı bir tahribat vardı anlatamıyorum. Ben tahribat diyorum, onlar Doğuş yol yapıyor, proje böyle diyorlar.
Bir tane arkeolog, Bakanlık Temsilcisi, Müze görevlisi yok alanda. Bir arkeolog neredeyse çevre gezisi yaparken bile ancak Bakanlık Temsilcisi ile hareket edebilirken, ihale alan inşaat şirketlerine SİT alanlarında süresiz dolaşım ve ne istersen onu yap izni mi veriliyor?
Paha biçilemez mirasların ülkemizdeki alışılmış sonu Göbeklitepe’yi de buldu. Bu utanç bir sonrakine kadar yeter
Olay gündeme geldiğinden bu yana sosyal medyanın da en çok konuşulan konuları arasında
https://twitter.com/missrosos/status/975836552533348353
1.
https://twitter.com/asortaasyali_1/status/975794987647602688
2.
'Göbeklitepe'ye beton dökülüyor, tahribatı anlatamam'https://t.co/kInzxUfQ2N pic.twitter.com/bOshiWYIi4
— İleri Haber (@ilerihaber) March 20, 2018
3.
https://twitter.com/travisandtyler/status/975997967940415488
4.
Söz konusu betonsa gerisi teferruattır. https://t.co/8gI60UXyJD?
— kaan sezyum (@kaansezyum) March 19, 2018
5.
En sonunda insanlığın başlangıcına da beton dökerek, beton severliği zirveye taşıdılar….
Dünyanın en eski tapınağı olan, insanlığın başladığı yer olarak bilinen Göbeklitepe'ye beton dökecek kadar tarih seviyorlar…. pic.twitter.com/cMMAtsetZ3— hayritunc (@hayriituncc) March 20, 2018
6.
Burası Göbeklitepe belli ki bürokrat ağırlayacak sit alanına beton döküyorlar. Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca bu kadar zulüm görmedi.!! pic.twitter.com/WImEfca0UD
— Göktürk 💛𐰋𐰃𐰼𐱅𐰤💙 (@slymneren33) March 19, 2018
7.
Rezalet kelimesi yetersiz
Göbeklitepe insanlık tarihinin başlangıcı https://t.co/0pIsWMGvGA— Nietzsche (@zerqddt) March 20, 2018
8.
https://twitter.com/mertseronline/status/976007732846358528
Kaynak: 1