Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), normalden 50 kat daha büyük olan bir kuyruklu yıldız keşfetti. Bu kuyruklu yıldız ilk olarak 2010 yılında fark edilmiş, varlığı Hubble Uzay Teleskobu sayesinde teyit edilmişti. NASA’dan yapılan açılamaya göre kuyruklu yıldızın genişliği 137 kilometre, ağırlığı ise yaklaşık 500 trilyon ton! Diğerlerine kıyasla oldukça büyük olan bu kuyruklu yıldıza, onu keşfeden gök bilimciler Pedro Bernardinelli ve Gary Bernstein’a atfen, Bernardinelli-Bernstein ismi verildi. Gelin bu devasa yıldız hakkında neler biliniyor yakından bakalım.
Güneş Sistemi’nin oluştuğu zamanlardan beri var olan buz dağlarına kuyruklu yıldız deniyor
Devasa buz parçaları güneşe yaklaştıkça üzerlerindeki buzların bir bölümü eriyor. Bu da arkalarında kuyruk olarak isimlendirilen izler bırakmasına neden oluyor. Öyle ki bir kuyruklu yıldızın arkasında bıraktığı izler Dünya’nın 15 katı uzunluğunda olabilir. Kuyruklu yıldızların varlığı Antik Çağ’lardan beri biliniyor. Şimdiye kadar Güneş Sistemi’nde altı binden fazla kuyruklu yıldız tespit edildi. Yıldızın yüzeyinde donmuş olan maddelerin karbondioksik, karbon monoksik, metan ve amonyak olduğu biliniyor.
Bernardinelli-Bernstein kuyruklu yıldızı saatte 35 bin kilometre hızla hareket ediyor
Ancak uzmanlar, kuyruklu yıldızın gezegenimiz için bir tehlike oluşturmadığını belirtiyor. Gök bilimciler Bernardinelli-Bernstein’in 1 milyon yıldan çok daha uzun süredir Güneş’e doğru çekildiğini düşünüyor.
Kuyruklu yıldız Dünya’ya en yakın konumunu 2031 yılında alacak
Ancak o zaman bile Bernardinelli-Bernstein’in Dünya’dan 1,6 milyar kilometre uzaklıkta bulunacağı düşünülüyor. Yıldız, üç milyon yıllık eliptik bir yörünge çiziyor. Bu da onu Güneş’ten yarım ışıkyılı uzağa götürüyor. Bernardinelli-Bernstein şu an Güneş’ten üç milyar kilometre uzaklıkta. Gök bilimciler büyük bir heyecanla devasa kuyruklu yıldızı izlemeye devam ediyor.
İlginizi çekebilir:
Güneş Sisteminden Galaksilere: Uzay Hakkında Merak Edilen 49 İlginç Bilgi
Kaynak: 1