Berlin yerel yönetimi, kadınların halka açık havuzlarda üstsüz yüzmesine izin verdi. Bu karar, toplumun geleneksel normlarına meydan okuyarak, kadınların kendi bedenleri üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmasını sağlıyor. Ayrıca kadınların güvenle, özgürce hareket etmelerine de olanak tanıyor. Karar, halka açık bir havuzda üstsüz güneşlenirken kurallara uymadığı gerekçesiyle atılan bir kadının mücadelesi sonrasında alındı. Çünkü aynı havuzda erkekler üstsüz havuza girebiliyordu. Detayları birlikte inceleyelim.
Üstsüz yüzmek, kadın bedeninin cinsiyetçi bir şekilde ele alındığı toplumlarda önemli bir semboldür
Bu kararla birlikte Berlin, kadınlara halka açık alanlarda bedenlerine sahip çıkma ve bu durumdan utanç duymama imkanı tanımış oldu. Bu yeni yasa, kadınların bedenleri üzerindeki baskıyı azaltmaya ve toplumda eşitliği artırmaya yardımcı olabilir.
Berlin yerel yönetiminin aldığı karar, halka açık bir havuzda üstsüz güneşlenirken kurallara uymadığı gerekçesiyle havuzdan atılan bir kadının mücadelesi sayesinde alındı
Lotte Mies, yaşadığı haksızlığı protesto etmek amacıyla tazminat talebinde bulundu ancak talebi reddedildi. Ancak, Mies pes etmedi ve bu mücadelenin sonucunda Berlin yerel yönetimi üstsüz yüzme konusundaki kararını değiştirdi.
Mies karar sonrası şu açıklamada bulundu?
“Tüm cinsiyetlerin aynı haklara sahip olması benim için gerçekten önemli. Bir memeniz var ve başkaları bunu kadın memesi olarak görüyor. O zaman aynı kurallara sahip değilsiniz ve bu bir problem.” Kamuoyuna göre erkekte de kadında da aynı olan bu vücut parçasının sadece bir cinsiyet için yasak olması ayrımcılığa giriyor. Mies’in kararlılığı ve mücadelesi sonucunda Berlin’de kadınlar, tıpkı erkekler gibi halka açık yerlerde üstsüz yüzebilecek.
Berlin yerel yönetiminin aldığı karar, özgür beden hareketi olan Freikörperkultur’u çok sevindirdi
Geçen yaz Siegen kentinde de kadınların üstsüz yüzmesine izin verilmişti. Berlin’deki yüzme havuzu işletmecisi Berliner Bäderbetriebe (BBB), mayonun cinsel organları örtmesini öngören kurallarını fiilen değiştirmemiş olsa da bu kararın cinsiyetlerine bakılmaksızın her ziyaretçi için geçerli olduğunu söylüyor.
Almanya’ya gelen yabancı ziyaretçiler bu durumdan şikayet etti
Ancak, Almanya’da bazı kamusal alanlarda çıplaklığın uygun ve sağlıklı olduğu düşüncesi hakim.
İlginizi çekebilir:
İsveçli İklim Değişikliği Aktivisti Greta Thunberg Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Kaynak: 1