Kediler, kendine has hareketleri ve muziplikleriyle herkesin ilgisini çekiyor. Özellikle kedi sahiplenmek isteyenler en çok zeki ve oyuncu olan kedileri tercih ediyor. Bunlardan biri de leopar deseniyle dikkatleri üzerine çeken Bengal kedisi. Kendisi aslında biraz vahşi görünse de son derece uysal ve sosyal bir kedi türü. Gelin Bengal kedisi kökeni, bakımı, karakteristik özellikleri gibi ayrıntıları birlikte keşfedelim?
1. Bengal kedilerinin atası Asya Leopar kedilerine dayanır. Asya Leopar kedilerinin nesli tükenme aşamasına gelince farklı kedi türleriyle çiftleştirildiler. Bunun sonucunda Bengal kedileri ortaya çıktı
Bengal kedileri ilk olarak ABD’de ortaya çıktı. Asya leopar kedilerinin nesli tükenme noktasına geldiği sırada Habeş kedisi, Mısır Mausu ve British Shorthair cinsi kediler ile çiftleştirildiler. Bu çalışmalar yaklaşık 20 yıl sürdü. 20 yılın sonunda kendine özgü leopar desene sahip olan Bengal kedisi ortaya çıktı?. Resmi olarak 1997’de uluslararası kedi türleri arasında yer aldı.
2. İlk bakışta leopar deseniyle dikkat çeker. Bu yüzden vahşi bir izlenim yaratır fakat evcil kediler sınıfındadır
Bu kediler leopar karakterinden uzaklaşmıştır. Ancak yine de görünüş itibarıyla leopara benzerler. Bu yönüyle asil ve çekici bir duruşları vardır.
3. Gövdeleri kaslı, kıvrak ve orta büyüklüktedir. Kulakları ise uçları uzun ve kısa şekildedir
4. Bengal kedilerinin kürkleri altın sarısı, turuncu veya kahverengi olabilir
Genellikle benekleri siyah veya kahverengidir. Ancak her Bengal kedisinin benekleri aynı değildir. Örneğin bazılarında farklı renklerin karışımından oluşan benekler veya nokta nokta izler vardır.
5. Büyük kedi ırkı arasında gösterilen Bengal kedilerinin kilosu 3,5- 7 kg arasında değişir. Tüyleri kısadır. Bazılarının tüyleri gri de olabilir
Hatta Bengal kedisi gri renkte olanların epey popüler olduğunu söyleyelim?
6. Hazır tüylerden söz etmişken biraz da Bengal kedisi tüy bakımından bahsedelim:
Bengal kedisi tüy bakımı oldukça kolaydır, sizi fazla yormaz. Ekstra ilgi gerektirmez ancak her kedi gibi rutin tüy bakımına ihtiyaç duyar. Normal bir kediye yapılan tüy bakımına ek olarak Bengal kedilerinin tüylerinin haftada bir ya da 3-4 günde bir taranması gerekir.
Ayrıca Bengal kedisi tüy bakımında kedi tüyü pudrası kullanabilirsiniz. Böylece kedinizin daha parlak ve temiz tüylere sahip olmasını sağlayabilirsiniz?
Öte yandan Bengal kedilerinin tüylerinin kuruması biraz uzun sürer. Bu yüzden yıkadıktan sonra havluyla kurulanmasına yardımcı olabilirsiniz.
7. Dişlerinin bakımı için ise kedi diş fırçası kullanabilirsiniz. Böylece olası ağız ve diş hastalıklarını engellemiş olursunuz
Ancak dişlerinin fırçalanmasından hoşlanmayabilirler. Bu yüzden diş konusunda uzman veterinerlere başvurabilirsiniz. Bengal kedileri ısırmayı severler. Evinizdeki eşyaları bile ısırabilirler. Bu yüzden onlara bu ihtiyaçlarını karşılaması için oyuncak alabilirsiniz.
8. Ayrıca Bengal kedisi tırnak bakımı da önemli bir nokta. Tırnaklarını kedi makası ile düzenli olarak kesmeye özen gösterin
Fakat burada dikkat etmeniz gereken bir ayrıntı daha var. Siz tırnaklarını kestikten sonra uçlarını törpülemek için bir yerleri tırmalayacaklardır. Koltuklarınızı ya da halınızı işgal etmemeleri için kedi tırmalama tahtası satın alabilirsiniz?
Öte yandan patilerine bazen kedi kumu batabilir. Bunu engellemek için ara sıra kedinizin patisini kontrol edebilirsiniz?
9. Peki Bengal kedisi karakteri nasıldır? Dünyanın en zeki kedi türleri arasında yer alan bu kediler, meraklı ve sıcakkanlıdır
Ayrıca oyuncu ve hareketlidirler. Zeka ve araştırmacılık konusunda yüksek puana sahiptirler. Ayrıca Bengal kedisini eğitmek o kadar zor değildir çünkü kolay öğrenirler. Yüksek zekaları sayesinde onunla geçirdiğiniz her anı akıllarında tutup hayata geçirirler.
Hazır bu kadar zeki bir kediden söz etmişken dünyanın en zeki diğer kedi türlerini keşfetmek istemez miydiniz? Yazıyı okumak için buraya tıklayın?
10. İlk kez kedi sahiplenenler veya yoğun çalışan, eve az uğrayan kişiler için Bengal kedileri uygun olmayabilir. Çünkü diğer kedi türlerine nazaran daha çok ilgi beklerler
İlgi görmek için her şeyi yaparlar. Hatta ilgi görmek için hoşlanmadığınız hareketi bile yapabilirler. Ayrıca istediği ilgiyi alamazsa stres yapabilir ve depresyona girebilirler?. Bu yüzden Bengal kedisi almadan önce bu detayı mutlaka göz önüne alın.
İlgi görmeyi ve sosyal ortamları sevdikleri için kalabalık ailelere uyum gösterebilirler. Hatta köpeklerle de anlaşabilirler. Bengal kedisi ayrıca çocuklarla da iyi vakit geçirir. Örneğin bir nesneyi fırlattığınızda onu hemen size geri getirir. Böylece onunla güzel vakit geçirmiş olursunuz.
11. Suyla uğraşmayı severler. Hatta balık yakalayabilirler
Suyu sevdikleri için kedi şampuanı ile yıkayarak bakımını sağlamak mümkündür.
12. Ortalama 12- 16 yıl yaşarlar. Sağlıklı bir ömre sahip olmaları için beslenmelerine dikkat edilmelidir. Endüstriyel mamalar körlüğe sebep olabilir bu yüzden kaliteli mamaları ya da çiğ gıdaları tercih etmelisiniz
Mamaya ek olarak kediler için ayrı üretilen gıda takviyelerinden faydalanabilirsiniz.
13. Piruvat kinaz eksikliği, düz göğüslü yavru kedi sendromu ve kalça displazisi gibi hastalıklara yakalanabilirler
- Piruvat kinaz eksikliği, aslında anemi yani kansızlık hastalığıdır. Kilo kaybı, halsizlik ve uyuşukluk gibi belirtilere yol açar.
- Düz göğüslü yavru kedi sendromu alt solunum yolu enfeksiyonları, öksürük, kusma, kilo kaybı gibi belirtilerle karakterizedir.
- Kalça displazisi ise kalça eklemlerinin anormal gelişmesidir. Uyuşukluk, zıplama sorunu, arka bacaklarda kas kaybı gibi sorunlara yol açar. Bu hastalık köpeklerde daha yaygındır.
14. İsmi sizi yanıltmasın, Bengal kedileri Türkiye’de de vardır. Sayısı Van kedisi ya da Ankara kedisi kadar çok değildir ama yine de kayda değer bir rakama sahiptir
Ancak ne yazık ki ülkemizde Bengal kedileri için ücretsiz sahiplenme imkanı yok. Bunun yerine yurt dışından getiriliyor ya da petshoplarda bulunuyorlar.