Hamilelik haberi alınır alınmaz anne baba adaylarının aklına ilk gelen şey çoğu zaman cinsiyet oluyor. Cinsiyet, genellikle en geç 4. ayda yapılan ultrasonografi muayenesinde öğrenilebiliyor. Bebeğin cinsiyeti belli olduktan hemen sonra ise isim bulma telaşı başlıyor. Bu süreç, çoğu ebeveyn için oldukça zorlayıcıdır. Zira her ebeveyn, çocuğunun hayatı boyunca taşıyacağı ismin anlamlı ve güzel olmasını ister. Peki, bebek isimleri arasında seçim yapmaya çalışırken hangi kriterler göz önünde bulundurulmalı? İşte, bebeklere isim arayışında olanlara yardımcı olacak birkaç ipucu…
Anlamını detaylıca araştırın
Bebeklere isim araştırılırken dikkat edilecek ilk detay elbette taşıdığı anlamdır. İnternet, her ne kadar bilgiye erişimin kolay bir yolu olsa da sanal ortamda doğru ve güvenilir bilgiye erişmek her zaman mümkün olmayabiliyor. Bu nedenle düşünülen ismin anlamı, tek bir kaynaktan ziyade birçok kaynaktan araştırılmalıdır.
Örnek üzerinden ilerleyecek olursak; erkek bebek bekleyen birçok anne babanın değerlendirdiği bir isim olan Oben’in, çoğu kaynakta “Benim” anlamına geldiği belirtiliyor. Oysa biraz daha araştırma yapıldığında, ismin esas anlamının “erkek deve” manası taşıdığı kolaylıkla öğrenilebiliyor. Buradan da anlaşılacağı üzere isme karar vermeden önce anlamını titizlikle araştırmalı ve en az 3 – 4 kaynaktan faydalanmalısınız.
Erkek bebek isimleri için bağlantıdan faydalanabilirsiniz.
Neyi çağrıştırdığına dikkat edin
İsmin anlamı kadar neyi çağrıştırdığı da oldukça önemli. Örneğin, kız bebek isimleri arasında yer alan Okşan, bazı kaynaklarda “Benzeyen, andıran”, bazı kaynaklarda ise “Daima beğenilen ve övülen insan” şeklinde tanımlanıyor. Oysa toplumda bu isim, anlamından bağımsız olarak cinselliği çağrıştırabiliyor. Dolayısıyla isim tercihi yaparken anlamıyla birlikte neyi çağrıştırdığı üzerine de düşünmeniz, en uygun ismi bulmanız konusunda size yardımcı olacaktır.
Çok uzun isimlerden kaçının
Çocuklara iki isim vermek, ileride beğendikleri ismi kullanabilmeleri açısından gayet mantıklıdır. Fakat her iki ismin de çok uzun olmamasına dikkat etmek gerekir. Hele ki soyadı da uzunsa, özellikle resmi işleri hallederken biraz zorluk yaşayabilirler.
Günümüze takılı kalmayın
Her kültürde dönem dönem popülerleşen isimler oluyor. Günümüz için örnek vermek gerekirse, son zamanlarda kız bebeklere Mina ve Talya, erkek bebeklere Poyraz ve Rüzgâr gibi isimlerin çok sık verildiği görülüyor. Ancak dönemsel olarak popülerleşen bu isimlerin yıllar sonra demodeleşebileceğini ve özellikle aynı yaş grubunda çok sık karşılaşılan bir isim olabileceğini unutmayın.
Farklı kültürlere uyum sağlayabilmesi de önemli
İsim tercihinde dikkat edilecek bir diğer nokta da düşünülen ismin farklı kültürlerde de karşılığının olmasıdır. Hele ki yurt dışında yaşıyorsanız, ismin o ülkelerde kolayca telaffuz edilebiliyor olması, çocuğunuza büyük bir avantaj sağlayacaktır. Mesela “Baharın müjdesi” anlamına gelen ve Türkiye’de son zamanlarda sık tercih edilen bir isim olan Talya, yurt dışında Talia şeklinde kolaylıkla kullanılabilir.
Yine aynı şekilde yurt dışında yaşıyorsanız, Türk alfabesinde yer alıp diğer dillerde yer almayan “ğ,ç,ş,ü” gibi harflerin isimde yer almamasına dikkat edebilirsiniz.