Basit ancak insanı çok rahatsız eden sağlık sorunlarının bir listesi olsa herhalde burun tıkanıklığı başı çeker. Evet, nereden bakılırsa bakılsın sevimsiz bir mevzudur ama çözümü kolaydır. Sümkürmekle geçer en azından; o da olmazsa tıkalı burun, damla ya da spreyle açılır. Tabii konu bebekler olunca her şey gibi bu da değişiyor ve zorlaşıyor! Bebeklerde burun tıkanıklığı, özellikle yeni anne babaların en büyük sınavlarından biri…
1. Yeni doğan bebekler için burun solunum hayati önem taşır
Bebekler doğdukları andan itibaren 6 aya kadar sadece nazal solunum yaparlar. Ağızdan nefes alma içgüdüleri yoktur ve sağlıklı bir burun solunum hayati önem taşır. Burnu tıkalı bir bebek her şeyden önce meme emmekte zorlanır ve de yeterli beslenemez. Rahat nefes alamayan bebek için uyku da ne yazık ki imkânsız hale gelir ve bebek iyice huysuzlaşır. Üstelik minik yavrularda sümkürme, yani basınç yoluyla burun salgılarını dışarı atma yeteneği de henüz gelişmemiştir.
2. Bebeklerde burun tıkanıklığı çoğu zaman mevsim geçişine bağlı üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanır
Bebeklerin burun kanalları yetişkinlere göre çok daha dardır; bu nedenle de kolayca kuruyup tıkanmaları normaldir. Kuru hava, bebeklerin burnunun tıkanmasına neden olabilir. Tıkanıklık ve hırıltılı nefes, üst solunum yolu enfeksiyonu, süt alerjisi ya da reflüden kaynaklanabilir. Bebeğinizde geçmeyen bir burun tıkanıklığı varsa geniz eti problemi yaşıyor olabilir. Sorunu çözmenin ilk adımı, tıkanıklığın altında yatan sebebi bulmak olmalı. Mevsim geçişlerinin sebep olduğu hastalıklar ya da hava koşulları nedeniyle yaşanan tıkanıklıklarda basit ama etkili yöntemlerle bebeğin burun kanalları açılabilir.
3. Bebeğin burnu tıkandığında solunumu rahatlatmak amacıyla burnu yoğun mukus tabakasından temizleme işi anne ve babanın en temel vazifelerinden biri haline gelir
Bu kutsal göreve soyunmadan önce mutlaka doktorla konuşulmalı. Bebeklerde burun tıkanıklığı sorununa eşlik eden başka sorunlar olabilir; her uygulama her bebeğe uymayabilir. İstenmeyen başka sağlık sorunlarına sebep olmamak için herhangi bir müdahalede bulunmadan önce mutlaka doktora danışılmalı, kulaktan dolma bilgiler ya da doktor önerisi olmayan ilaçlar kullanılmamalıdır.
4. Serum fizyolojik denilen steril tuzlu su karışımları birer hayat kurtarıcı
Serum fizyolojik damlalar, fazla mukus salgısının temizlenmesi ve bebeğin burun kanallarının açılması için kullanılır. Serum fizyolojik doğru kullanıldığı takdirde bebeğinize herhangi bir zarar vermez. Gün içinde belirli aralıkla yıkama yapılıp bebeğin tüm gün rahat nefes alması sağlanır. Serum fizyolojik olarak adlandırılan tuzlu su karışımları, genellikle tek dozluk ambalajlardan oluşan setler halinde satılır. Serum fizyolojik damlalar, bebeklerin göz temizliğinde de kullanılıyor. Oldukça etkili olan bu ürünü daima evde bulundurmanın faydası var.
5. Bebek burun spreyleri de burun temizliğinde oldukça etkili
Bebeğinizin burnunda biriken salgıları temizlemek için serum fizyolojik damla damlatamıyorsanız deniz suyu spreylerden yardım alabilirsiniz. Spreyler, 0-3 yaş arası bebekler için en ideal burun temizleme yardımcılarından biridir. Bebekler için formüle edilmiş doğal deniz suyundan oluşan bebek burun spreyleri, özel başlığı sayesinde kolay uygulama imkânı sunar. Bu linke tıklayarak bebeğiniz için güvenli deniz suyu sprey ürününü inceleyebilir ve satın alabilirsiniz.
6. Bebeğinizin burnundaki salgıları çekmek için nazal burun aspiratörü kullanın
Serum fizyolojik damla ya da burun spreyi kullanımı sonrası burundaki fazla mukus tamamen temizlenmediğinde nazal burun aspiratörleri devreye girer. Bebek burun aspiratörü, serum fizyolojik ile burun içi nemlendirildikten sonra mukusu emerek dışarı çıkarır. Bu linke tıklayarak bebeğiniz bebeğiniz için burun aspiratörü ürününü inceleyebilir ve satın alabilirsiniz.
7. Banyo ise her zaman, her durumda iyi bir fikir!
Uygun sıcaklıktaki su, mukus tabakasını yumuşatır ve bebeği rahatlatır. Bebeğinizi yıkamadan önce buhar banyosu yapmasını sağlarsanız mukus daha da kolay temizlenir. Banyoya girmeden önce suyu açarak buhar oluşmasını sağlayın. Bebeğinizle birlikte buharlı banyoda birkaç dakika geçirdikten sonra uygun sıcaklıktaki suyla her zamanki gibi banyosunu yaptırabilirsiniz.
8. Bebeğin yatış şekline dikkat edin
Bebeği yatırırken baş tarafını hafifçe yükseltmek de çoğunlukla işe yarar. Bu eğim sayesinde bebek daha rahat nefes alır ve tıkanıklık kaynaklı uykudan uyanma sıklığı azaltılabilir. Gün içinde de mukusun rahatça boşaltılması için bebeğinizi dik pozisyonda tutmaya özen gösterin.
9. Sağlıklı bir nefes için hava koşulları çok önemli
Yeterince nemli mi, hava sirkülasyonu yeterli mi? Kışın kaloriferler, yazın ise klimalar havayı kurutabilir. Bebeğinizin odasında ideal nem ve ısı oranını kontrol altında tutabilmek için dijital iç mekân termometrelerinden kullanın. Düşük nem oranı bebeğin burnunun sürekli tıkanmasına sebep olabilir. İyi bir havalandırma ve uygun ısı nem oranını istenilen seviyede tutmanıza yardımcı olabilir. Eğer uygun koşulları sağlayamıyorsanız hava nemlendirici cihazlar işinizi görecektir.
10. Ve emzirmek…
Yeni anneler için her yolun sonu, her problemin çözümü emzirmeye çıkar. Burun tıkanıklığının da öyle… Bebeğin yeterli beslendiğinden emin olmanın yanında sıvı alımını desteklemenin ve sakinleşmesini sağlamanın da tek yolu bu. Uzun çabalar sonunda o minik burnu rahatlatmanın hazzı ise hiçbir şeyde yok!