Tüm insanlığın hemfikir olduğu nadir konulardan biri şüphesiz Beatles‘ın yeryüzünün gelmiş geçmiş müzik grubu olduğu. Hatta tanrının varlığı ardından insanlığın bu denli kollektif şekilde inandıkları ikinci şey olduğunu söylersek pek abartmış olmayız doğrusu…
Hayatlarına dair istisnasız her şeyin müzik tarihi için bir milat olarak kabul edildiği günümüzde grubun dağılmadan önceki son albümü olan ve ikonik kapağı ile tüm müzikseverlerin hafızalarına kazınan Abbey Road‘un yeri ilginç hikayeleri ve komplo teorileri ile baya baya ayrı bir yere sahip…
Şimdi vintag.es ile madolyonun görünmeyen yüzündeki hikayeyi dinleme ve müzik tarihinin karanlık dehlizlerinde gezinme zamanı.
1. Kapak
Albüm için düşülen ad Everest’ti ve bu ad ses mühendisi Geoff Emerick’in içtiği sigara markasından geliyordu. Sigaraların üzerindeki Everest Dağı silueti The Beatles’ın hoşuna gitmişti.
2. Albüm fotoğrafı önerisi Paul’dan geldi
(Ön kapağın yaya geçidindeki geçiş şekli fotoğrafı McCartney’in eskizleri üzerinden geliştirildi.)
En başta grup albüm fotoğrafının çekimleri için olarak özel uçakla Everest’e gitmeyi düşündü ancak albümün bir an evvel bitirilmesi yönündeki sabırsızlığın artması üzerine McCartney öylece dışarıya çıktı ve fotoğraf çekip, albüme sokağın adını verme fikriyle geldi.
3. Yer ve zaman
(8 ağustos sabahında 1969’da Abbey Road’da çekilmiş boş sokağın fotoğrafı.)
Fotoğraf 8 Ağustos 1969 sabahın EMI stüdyolarının hemen dışarısında bulunan Abbey Road’da çekildi. Fotoğrafı çekmek için gelen Lennon ve Ono’nun da aynı zamanda arkadaşı olan Iain McMillan’ın fotoğrafı çekmek için sadece 10 dakikası vardı. Çünkü çekim içi polis trafiği durdururken, o fotoğrafı çekmek için büyük bir merdivenin üstüne çıkmıştı.
4. Fotoğraf çekimi
Kapak fotoğrafı için 6 kare çekildi ve çekim boyunca grup birkaç kez karşıdan karşıya geçti. McCartney 6 arasından 5. kareyi seçti.
5. Moda
George Harrison haricindeki tüm grup elemanları Tommy Nutter imzalı takım elbiseleri giydi.
6. Cenaze
Grup elemanların karşıdan karşıya geçme süreci, birtakım komplo teorisyenlerine göre Paul’un cenaze törenini simgeliyordu. Bunun sebebi olarak Ringo Starr’ın giydiği geleneksel cenaze töreni siyahı ve Lennon’ın giydiği beyaz takımın bazı doğu geleneklerinde cenaze töreninde giyilmesi işaret ediliyor. Ayrıca George Harrison’ın giydiği kot takımın rengi de Kanada’da yas rengi.
7. Sigara
Normalde solak olan McCartney burada sigarayı sağ elinde tutuyor. O dönemde sigaralara “tabut çivisi” deniliyordu. Bu da McCartney’in tabutunun çivilendiği ve fotoğraftaki kişinin de Paul değil, ona benzeyen biri olduğu mesajı olarak yorumlanıyor.
8. Paul’un çıplak ayakları
İlk iki çekimde Paul ayakkabılarla yürüdü ama sonraki yürüyüşleri çıplak ayakla gerçekleştirdi. Bu da 69 Eylül’ünde başlayan “Paul Ölü” mitinin bir parçası olarak değerlendirildi. Yine aynı şekilde fotoğrafta dikkat çeken bir diğer olay da diğer grup elemanları sol ayak önde yürürken, Paul’un sağ ayakla yürüyerek farklı gösterilmesi. İlerleyen yıllarda duruma açıklık getiren McCartney şöyle söyleyecekti: “İlk başta ayakkabılarda yürüdüm ama çok sıcaktı dayanamadım çıkardım.”
9. Vosvos’un plakası
Fotoğrafın arka planındaki Vosvos’un plakası “LMW 28IF”. Teorisyenlere göre 28 Paul’un ölmeseydi olacağı yaştı.
Diğer taraftan grup elemanları Hintli guru, Maharishi Mahesh Yogi’nin öğretilerinin sıkı takipçileriydi. Ayrıca LMW’nin açılımı da önceki yıl evlendiği eşine atıfta bulunarak, “Linda McCartyney Weeps” yani “Linda McCartney ağlıyor” şeklinde düşünülüyordu.
10. Vosvos’un sürekli çalınan plakası
Albüm piyasaya çıktıktan sonra stüdyonun hemen karşı sırasında oturanlardan birine ait Vosvos’un plakası sık sık çalındı.
11. Vosvos’un 1986 yılında satılışı
1986’da açık arttırmayla 2.530 paund’a satılan Vosvos 2001’de Almanya’ da bir sergide görücüye çıktı.
12. Polis aracı
Söylenenlere göre, yolun kenarındaki siyah polis aracı ise McCartney’in yaşadığı ölümcül kaza karşısında sessiz kalan otoriteleri sembolize ediyor. Bu semboller hakkında herkes istediğini söylese de polis arabasının sessizliğini koruduğu bir gerçek…
13. Oasis grubu aynı polis aracının plakasını 1997 albümlerinin kapağında kullandı
Ünlü İngiliz grubu her zaman The Beatles’ı onurlandırmayı seven bir ekip oldu. 1997 çıkışlı albümleri Be Here Now’da polis aracının plakası olan “SYD 724F” yer verdi.
14. Turist adam
Kaldırımda duran adam ise Amerikalı bir turist olan Paul Cole. Albüm kapağında kaza eseri yer bulan Paul Cole, Londra tatilindeyken karşıdan karşıya geçen 4 tuhaf tip olduğunu düşündüğü dörtlüyü izliyordu. Sonradan itiraf ettiğini göre Abbey Road albümünü hiç duymamış.
15. Kapakta şarkıcının ya da albüm isminin olmadığı kapak
Abbey Road kapağında grup/müzisyen ya da albüm ismi olmayan tek İngiliz albümü. Bu fikir EMI’ın bu şekilde albümün satmayacağı iddiasına karşın Kosh tarafından ortaya atıldı. Sonradan sebebini “Albüm kapağında grubun ismi yazmaya gerek duymadık… Çünkü onlar dünyanın en ünlü grubuydu.” olarak açıkladı.
16. Mavi elbiseli kadın
Paul’un ölümüyle sonuçlandığı iddia edilen kazada söylentiye göre Paul, Rita isminde bir hayranıyla seyahat ediyordu. Teorisyenlere göre arka yüzdeki mavi elbiseli kız kazadan sonra kaçan Rita’yı sembolize ediyordu.
Olayın aslı ise şu şekilde. Fotoğrafçı Iain McMillan çekim bittikten sonra arka yüzde kullanılmak üzere bir adet Abbey Road tabelası aramaya başladı. Tabelayı Alexandra Road’da buldu ve fotoğraflarını çekmeye başladı. Şans eseri çekimle meşgul olduğu sırada mavi elbiseli bir kadın önünden geçti. Fotoğrafın hazırladığı gün mavi elbiseli kadının kadraja girdiğini gören McMillan, bunu ilginç buldu ve kullanmaya karar verdi.
17. Noktaları birleştirmek
Ayrıca arka yüzde birkaç nokta göze çarpıyor. Bazı noktalar birleştirildiğinde 3 rakamı ortaya çıkıyor ve buna The Beatles’ın hayatta kalan 3 elemanını simgeliyor. Hepsi birleştirildiğinde yapılan ilk Sudoku örneği meydana geliyor.
18. Kırık The Beatles tabelası
Arka yüzde duvara yazılmış ve bölünmüş Beatles yazısını görüyoruz. Tüm semboller içerisinde en anlamlı ve üzücü olan da bu. Her ne kadar Paul’un hayatta olduğu albüm çıktıktan sonra halkın bilgisine sunulduysa da sevenleri henüz grubun dağıldığını bilmiyordu. Abbey Road Beatles’ın sondan bir önceki albümüydü ve grup sadece bir yıl sonra dağıldı.
19. Abbey Road ‘un orijinal seramiklerinin 4’ü 2012’de 7000 paunda satıldı
Seramikleri satan Anne Abbey Road tabelasının karşısında oturuyordu ve onları parçalanmak üzereyken buldu. Sonrasında seramikleri kurtarmayı başardı ve onları yapıştırıcıyla tekrar birleştirdi. Ancak ne yazık ki Anne’in kurtabildiği 4 seramik söz konusuydu ve bunlar A, B, E, Y idi. 2012 yılında bu dört seramik, Andrew Lamberty’ye 7000 paund’a satıldı.