Kutuplar… Gezegenin en zorlu bölgeleri. Hayatta kalmak bile büyük bir sorunken, karmaşık ekipmanlarla çalışmak tam bir bela. Çok küçük bir problem bir anda büyüyebilir ve her şey durabilir. Neyse ki insanoğlu hala cüretkar ve inatçı.
Yapılan son bir çalışmada, Birleşik Krallık Polar Gözlem ve Modelleme Merkezi (UK Centre for Polar Observation and Modelling “CPOM”), 25 yıllık Avrupa Uzay Ajansı uydu altimetre ölçümleriyle bölgesel iklim modelini birleştirerek, Antarktika kıtasında yer alan kar ve buz örtüsündeki değişiklikleri izledi.
Leeds Üniversitesi’nden Profesör Andy Shepherd liderliğindeki bir araştırma ekibi, Antarktika’nın buz tabakasının, Batı Antarktika’da meydana gelen bugüne dek görülmüş en hızlı değişikliklerle buzullarda dengesizliği tetiklediği ve buz tabakasının bazı yerlerde 122 metreye kadar inceltildiğini buldu.
Her Gün Daha Fazla Hızlanarak Eriyor
Bu, etkilenen buzulların erime ve parçalanmaları sırasında kaybettikleri kütlenin, kar yağışı nedeniyle kazandıklarından daha fazla olması ve sonuç olarak git gide kütle kaybettikleri anlamına gelmekte.
Ekip, buzulların incelme şeklinin sabit olmadığını tespit etti. 1992’den bu yana, incelme; Pine Adası ve Thwaites Buzulları gibi en büyük buz akışlarının yaşandığı bölgeler de dahil, Batı Antarktika’nın % 24’üne sıçradı.
Buzullar şu an bu çalışmanın başladığı güne oranla 5 kat daha hızlı eriyor.
Detayları Anlamızı Sağlayan Yeni Yöntem
16 Mayıs günü Geophysical Research Letters’de yayınlanan araştırma, 1992 ve 2017 yılları arasında ERS — 1, ERS — 2, Envisat ve CryoSat — 2 uydu altimetre misyonları tarafından kaydedilen Antarktika buz tabakası yüksekliğinin 800 milyondan fazla ölçümünü ve RACMO bölgesel iklim modeli tarafından aynı anda üretilen kar yağışı simülasyonlarını kullandı.
Bu ölçümler, birlikte kullanıldıklarında; buz tabakası yüksekliğindeki değişikliklerin, daha az kar yağışı gibi hava koşullarından mı, yoksa buzları eriten yüksek okyanus sıcaklıkları gibi iklimdeki daha uzun süreli değişikliklerden mi kaynaklandığının ayrılmasını sağlar.
Sonuçlar ve Görüntüler Tutarlı
Makalenin baş yazarı ve CPOM Müdürü Profesör Andy Shepherd; “Antarktika’nın bazı bölgelerinde buz tabakası olağanüstü miktarlarda inceldi ve böylece biz, bunun ne kadarlık bir kısmının iklimdeki değişikliklerden ve ne kadarının havadan kaynaklandığını gösterdik” dedi.
Araştırma ekibi, bunu yapmak için, ölçülen yüzey yüksekliği değişimini kar yağışı simülasyonları ile birleştirerek sonuçları değişimlerle karşılaştırdı ve tutarsızlığın daha büyük olduğu yerlerde kökenini buzul dengesizliğine bağladı.
Yukarıdan Bakmak Olan Biteni Görmemizi Sağlıyor
Kar yağışı dalgalanmalarının, birkaç yıl boyunca geniş alanlarda yükseklikte küçük değişiklikler meydana getirme eğiliminde olduklarını, ancak buz kalınlığındaki en belirgin değişikliklerin, on yıllardır devam eden buzul dengesizliği sinyalleri olduğunu tespit ettiler.
Profesör Shepherd; “Ne kadar kar yağdığını bilmek bize uydu kayıtlarındaki buzul buzunun değişiminin tespit edilmesinde gerçekten yardımcı oldu” dedi.
“Antarktika’nın en savunmasız buzullarının bir kısmına bir incelme dalgasının hızla yayıldığını ve kayıplarının gezegenin etrafındaki deniz seviyelerini artırdığını açıkça görebiliyoruz.”
Birçok Çalışma İçin Yol Gösterecek
Doğu ve Batı Antarktika kaynaklı buz kayıpları, 1992’den bu yana küresel deniz seviyesinin yükselmesinde 4.6 mm’lik bir katkıda bulundu.
Çalışmanın ortak yazarı olan Avrupa Uzay Ajansı’ndan Dr. Marcus Engdahl şunları ekledi: “Uydu misyonlarının gezegenimizin nasıl değiştiğini anlamamıza nasıl yardımcı olabileceğinin önemli bir kanıtı. Kutup bölgeleri karadan erişmek için oldukça düşmanca ortamlar ve son derece zorlar. Bu nedenle, uzaydan bakış, iklim değişikliğinin etkilerini izlemek için önemli bir araç. ”
Çalışmanın orijinaline aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz
Andrew Shepherd, Lin Gilbert, Alan S. Muir, Hannes Konrad, Malcolm McMillan, Thomas Slater, Kate H. Briggs, Aud V. Sundal, Anna E. Hogg, Marcus Engdahl. Trends in Antarctic Ice Sheet Elevation and Mass. Geophysical Research Letters, May 16, 2019; DOI: 10.1029/2019GL082182