Çoğunluğu Danimarka’da olmak üzere pek çok Kuzey Avrupa bölgesinde bataklık cesetleri olduğunu biliyor muydunuz? Gizemini hala koruduğu söylenen bu insan kalıntıları bize 2000 yıl öteden, Demir Çağı’ndan uzanıyor. Arkeologların öne sürdüğü bilgiler bu bataklık cesetlerinin Tanrılara adak olarak sunulduğuna, kurban olarak boğazlarının kesildiğine ya da mahkûm, göçmen olduklarına işaret ediyor. Bu insanlar atıldıkları yerdeki bataklık yosunlarının ürettiği asitler sayesinde günümüze değin bozulmadan geliyorlar. Arkeologların tahminlerine karşın yazının icat edilmediği bir döneme denk düştüğünden neden öldürüldükleri kesinkes bilinmiyor.
1. Harald Bataklığı Kadını
1835’te bataklık kömürü çıkarmak için yapılan kazılar ortaya Harald Bataklığı Kadını’nı çıkarıyor. Radyoaktif karbon yöntemiyle yaş tayininin yapıldığı bu cesedin 2200 yıl öncesinde yaşadığı biliniyor. Kadın çıplak olarak bulunuyor ve yanında da bir pelerin duruyor.
2. Tollund Adamı
Tollund Adamı 2400 yıl öncesine uzanıyor. Diğer çoğu bataklık cesedinde görüldüğü gibi bu cesedin de boynunda izler olduğu ve asıldığı araştırmacılarca ortaya çıkarılmış durumda. 1950’de bulunan Tollund Adamı’nın boynundaki ip ise hala duruyor.
3. Elling Kadını
Öldürülüp bataklığa atılan bir diğer kişi ise Elling Kadını. 90 santim uzunluğundaki kızıl saçları iplerle bağlı şekilde bulunuyor. Kalıntıların ilk olarak bir hayvana ait olduğu düşünülen ceset ilk olarak yerel bir çiftçi tarafından keşfediliyor.
4. Grauballe Adamı
1952’deki kazılar sonucu bulunan Grauballe Adamı, görünüm itibariyle dinlenir, uzanır halde karşımıza çıkıyor. Bataklıktaki çeşitli kimyasal olaylar gereği bu cesedin saçlarının da kızıl rengini aldığı görülüyor. Grauballe Adamı, Danimarka’nın tarih öncesindeki en muhteşem keşiflerinden biri olarak tanımlanıyor; çünkü istisnai bir biçimde çeşitli organlarının korunduğu gözleniyor. El ve ayaklarının korunabilmesi sayesinde parmak izlerinin de alındığı biliniyor.
5. Vejle Müzesi
Bataklık cesetlerinin bazıları Danimarka’daki Vejle Müzesi’nde sergileniyor. Arkeoloji bilimine ilk kez ya da tekrar hayranlık duymanızı sağlayacak bu müzeye giriş ücretsiz. Bu insan kalıntıları dışında Demir Çağı’na özgü geyik boynuzu, kılıç ve haçlar da müzede sergilenir durumda.
6. Moesgaard Müzesi
Danimarka’da yer alan önemli bir diğer kültürel şube de Moesgaard Müzesi. Bataklık cesetlerinin bir bölümü de buraya yer alıyor. Çeşitli bilimsel deney ve canlı sergilerin de yapıldığı müze zamanda yolculuk yapabileceğiniz vasıflara sahip.
7. Silkeborg Müzesi
Arkeolojiye yönelik sergilerin yapıldığı ve çeşitli bataklık cesetlerinin yer aldığı bir diğer yapı Danimarka’daki Silkeborg Müzesi. Küçük ve bölgesel bir müze olan bu yapıda da zamansal kırılmalar yaşamak mümkün. Sözgelimi 3000 yıl önceye ait çeşitli yemek hazırlama malzemeleri de müzenin sergilediği eşyalar arasında.