Gelişen teknoloji ile basılı yayınların değeri her geçen gün azalmaya devam ediyor. Bu gelişmeler aynı zamanda dijital ortamda yayın yapan kuruluşların yükselmesi anlamına geliyor. Bu yayın organlarının gelirleri ise tahmin edebileceğiniz gibi reklamlar. Google ve Facebook gibi şirketlerin yeni getirdiği algoritmalarla bu web sitelerine gönderdiği trafiği azaltması, birçok yayın organının da sonunu getiriyor. Amerika’nın son dönemde öne çıkan dev firmalarından Mic Network Inc. de bu değişimden payını alan şirketlerin arasına adını yazdırdı. Tahmin edilen değerlemenin çok altında bir rakama satılan Mic, devir öncesi çalışanlarını işten çıkarması ile de gündemde.
2011 yılında yeni nesil habercilik anlayışı ile yola çıkmıştı
Chris Altchek ve Jacob Horowitz tarafından New York şehrinde kurulan şirket, kısa zamanda San Francisco, LA, Şikago, Kiev, Stockholm gibi şehirlerde ofisler açarak hızla büyüdü. Özellikle orta yaş grubundaki insanları hedefleyen şirket, bu yaş grubunun en sevdiği haber sitelerinden biri oldu.
7 yıl gibi kısa bir sürede 60 milyon dolar değerlemeye ulaşan dev şirket, yalnızca 5 milyon dolara Bustle Digital Group’a satıldı
https://www.instagram.com/p/Bm1Cl09H2n4/
100’ün üzerinde çalışana sahip olan şirketi daha önce Twitter’ın satın alacağı dedikoduları basına sızmıştı. Telaffuz edilen rakam ise 90 milyon dolardı.
Algoritmadaki değişiklikler, dijital yayıncıların erişim sayılarını kısıtlıyor
Daha önce sosyal medya üzerinde beğendiğiniz ya da paylaştığınız bir video arkadaşlarınızın tümüne gösterilirken, yeni algoritma ile bu gösterimlere kısıtlama getirildi. Ticari kullanım üzerinden aldığı payı arttırmayı hedefleyen Facebook, paylaşımları gösterdiği kişi sayısını azalttı. Google ise arama motoru optimizasyonları sayesinde ücretli reklamları daha ön plana çıkartmaya başladı.
Şirketin CEO’su Chris Altchek, mali zorluklar çektikleri için Facebook’u suçluyor
Reklam algoritmalarında yaptığı değişikliklerle içerik sitelerinin erişimini azaltan ve bu yöntemle internet trafiği sağlamalarını kısıtlayan Facebook, yayıncı kuruluşların ekonomik sorunlarla boğuşmasına sebep oluyor. Facebook üzerinde görünür olmak için Facebook’a ciddi ücretler ödemek zorunda kalan içerik siteleri, bu ücreti karşılayamadıklarında ellerindeki reklam gelirlerinden oluyorlar.
Yalnızca Google ve Facebook, tüm dünyadaki dijital reklam gelirlerinin yüzde 60’ına sahip
Birçok platformun Facebook sayesinde var olduğunu söylemekte de fayda var. Yalnızca Facebook üzerinden sağladıkları trafik sayesinde dünya devi olan birçok içerik sitesi mevcut. Yine de Facebook’un ve Google’ın yaptığı kısıtlamalar, bu gibi yayın kuruluşlarının sonunu getirebiliyor. Örneğin, Mic Network Inc., Facebook sayesinde günde ortalama 75 makale yayımlayarak büyümüştü. Obama ile röportajlar yapan şirket, 19 milyon tekil kullanıcıya ulaşıyordu.
Yaşanan mali kriz sonucu çalışanların işi bıraktığı şirket, rekor hızla satıldı
Buzzfeed, Business Insider gibi birçok firmayı destekleyen yatırımcılar, Mic için de ciddi yatırımlar yapmışlardı. Facebook ile birçok anlaşma yapan ve yeniliklere ayak uyduran şirket, 2018 yılında yapılan algoritma değişiklikleri sonucu mali krize girdi. Mic Dispatch anlaşmasının da sona ermesi üzerine şirket küçülmeye başladı. 25 çalışanın işi bırakması üzerine tutunmak için çaba gösteren şirket, yine de başarılı olamadı ve hızlı bir şekilde Bustle Digital Group’a satıldı.
Öne çıkan dijital yayın kuruluşları, başarılı bir iş modeli geliştirmekte zorluk çekiyor
Pazarın Google ve Facebook dışındaki kısmını domine eden Amazon gibi şirketleri de hesaba kattığımızda, dijital yayın yapan şirketlerin farklı gelir modelleri oluşturmaları gerekiyor. Başarılı bir iş modeli kuramayan şirketler, gelir gider dengesini sağlayamadıkları için hızla düşüşe geçebiliyor.