Toplumumuzda genellikle başarılı ve medyatik insanların yaptığı işler kadar özel hayatları da hep merak uyandırmıştır. Hepsinin gündelik hayatlarında yaptıkları, hobileri, prensipleri vb. birçok özel durumları haber niteliği taşıyan unsurlar haline gelmiştir.
Bu özel durumlar içerisinde moda saplantıları ayrı bir yer taşımaktadır. Çünkü bulunduğumuz yüzyılda “Moda tutkusunun” durdurulamaz bir ivme kazandığı hepimizce malum. Fakat sizlere bambaşka bir akım olan “Kapsül Dolap” ilkesini benimseyen başarılı isimlerden bahsedeceğiz.
Her gün aynı kıyafeti giymek üzerine bir akım olan “Kapsül Dolap” ilkesini uygulayan ünlü isimler arasında Einstein’dan Cem Yılmaz’a kadar kimler var kimler… Peki neden her gün aynı kıyafeti giyiyorlar? Yakından inceleyelim…
1. Zihinde daha önemli konuları düşünmeye yer açmak ve daha verimli kararlar almak
Barack Obama’nın başkanlık döneminde sadece gri ve mavi takım elbise giydiği biliniyor. Bu durumu şöyle açıklamış; “Görüyorsunuz, giydiğim takım elbiseler sadece gri ve mavi. Karar vermem gereken şeylerin sayısını düşürmeye çalışıyorum. Ne yiyeceğim veya ne giyeceğim konusunda düşünüp kararlar almak istemiyorum. Çünkü bunlar dışında çok daha önemli kararlar almak zorundayım.”
2. Günlük stresi azaltmak
New York’un ünlü sanat direktör Mathilda Kahl, her gün aynı kıyafetleri giyerek var olan anksiyetesini ciddi oran azalttığını belirtiyor. Nasıl mı? Mathilda Kahl; “Sabah ne giyeceğime karar vermek zorunda olmadığım için, günün devamında stresi çok daha az hissediyorum. Bu sayede, Bu çok mu resmi? Gideceğim yer için bu kıyafet çok mu fazla? Elbise çok mu kısa? gibi soruları sorma ihtiyacı duymuyorum.”
3. Zamandan tasarruf etmek
Eğer dışarı çıkmadan önce “Ne giyeceğim?” diye çok düşünenlerdensiniz, bu yöntemi uyguladığınızda zamandan ne kadar tasarruf ettiğinizi daha iyi anlayacaksınız.. Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg böyle düşünenlerden; ““Sabahları alınmayan bir anlamsız karar bile gerçekten önemli şeyler üzerinde verilecek daha iyi kararlara yol açar ve zamandan büyük tasarruf edebilmenize olanak sağlar.”
4. Önemli olan daha iyi giyinmek değil, daha iyi hissetmek.
Cem Yılmaz’da bu tezi savunanlardan. Kendisi yıllardır siyah tişört ve pantolon kombiniyle “Kapsül gardrop” akımına uyuyor.
5. Boşa enerji harcamanın önüne geçmek
Dünyaca ünlü yönetmen Christopher Nolan da bu akıma dahil. Kendisi çok uzun zaman önce her gün ne giyeceğini düşünmenin boşa harcanmış enerjiden ibaret olduğunu düşünmeye başlamış. Nolan her gün dar siyah pantolon üzerine mavi gömlek ve ceket, altına ise rahat ayakkabılar giyiyor.
6. Saçma kombin riskinden kurtulup, daha şık seçimler yapmak!
Her gün aynı kıyafeti giyen insanlar, daha az seçeneğim var ama biliyorum ki bundan sonra yapacağım her seçim üzerimde muhteşem duracak fikrinde birleşiyor. Bu insanlardan birisi de Albert Einstein. Einstein’da, asıl meselenin daha güzel görünmek değil, daha iyi hissetmek olduğunu farkında olanlardan. Yine Einstein, giydiği gri takımıyla daha şık olduğunu düşünürmüş her zaman.
7. Kendinizi disipline etme imkanı ve özgün modanızı yaratmanıza olanak sağlamak
Yazar Alice Gregory bu durumun şık görünmedeki en ucuz ve kolay yöntem olduğunu savunuyor. Kendisi devamlı siyah giyinenlerden… Bir röportajında o da şu şekilde açıklamış; “Üniforma fikriyle seçebileceğimiz bir kaç parça kıyafet özellikle açgözlü olmamızı engelliyor. Ayrıca insanı çok daha olgun hissettiriyor.” ve devam ediyor; “Resimli kitaplarda fark etmiyoruz ama, hiçbir karakter hikaye bitene kadar kıyafetlerini değiştirmiyor. Kendinizi bir üniformaya alıştırmanızın demode bir şey olmadığını anlamamız gerek.” diyor. Muhteşem bir yorumlama değil mi?
8. Gereksiz harcamalara engel olmak
Farkında olarak ya da olmayarak aldığımız fazla kıyafetler yüzünden, daha verimli yerlere harcayabileceğimiz bütçemizden ve konsantremizden feragat ediyoruz aslında. Apple’ın mucidi Steve Jobs’un açıklaması dikkat çekici. Ne demiş Jobs; “Giyim tarzının ve felsefesinin oluşmasında 80’li yıllarda yaptığı bir Japonya gezisinde Sony Başkanı Akio Morota’dan aldığı bilgilerin de önemli yer ettiği düşünülen Jobs o gezide Sony fabrikasındaki çalışanların tek tip kıyafet giydiğini görüp nedenini sorunca Morata Japonya’da bir dönem yaşanan kıtlık nedeniyle böyle bir çözüm ürettiklerini daha sonra da bunun kurumsal bir kimlik haline geldiğini belirtiyor. Ve Jobs bu durumun işçilerin ne giymeleri gerektiğini düşünmeyerek işe odaklanmalarını sağladığını öğrenince giyim tarzı hakkında böyle bir stil geliştiriyor.” Steve Jobs, sürekli olarak giydiği siyah renk balıkçı yakalı trikolarıyla ve altına giydiği mavi kot pantolonuyla özdeşleşmiştir…