Konu çocuk yetiştirmek olduğunda tüm ebeveynlerin hedefi başarılı evlatlara sahip olmak. Dünya üzerinde belki de milyarlarca kez deneyimlenen ebeveynlik, ne yazık ki düşünüldüğü kadar kolay bir iş değil. Dünyaya getirdiğiniz bir canlının sorumluluğunu üstlenmek ve onu koruyup kollayarak, mümkün olan en iyi şartlarda yetiştirmek; belki de hayatınız boyunca alabileceğiniz en büyük sorumluluklardan biri. Elbette kimse kusursuz bir ebeveyn değil. Ancak bazı hatalar var ki uzmanlar, başarılı bir çocuk yetiştirmek isteyenlerin bu hatalardan kesinlikle kaçınmasını öneriyor. İdeal ebeveynlik üzerine yazdığı kitaplarıyla tanınan ünlü psikolog Marina Mellia, başarılı çocuklar yetiştirmenin sırlarını açıkladı. Biz de sizler için araştırdık ve derledik. İşte ünlü psikolog Mellia’dan başarılı çocuklar yetiştirmekle ilgili 8 öneri…
1. Davranışlarınızla onu bir kalıba sokmayın
Çocuğunuzla kurduğunuz iletişim, onun karakterini şekillendiren en büyük etkenlerden biri. Ona yüklediğiniz sorumluluklar, düzenli olarak kurduğunuz cümleler ve eleştirileriniz; çocuğunuzu fark etmeden bir kalıba sokmanıza yol açar. Örneğin çocukluğu boyunca yaşından çok daha büyük sorumluluklar üstlenen çocuklar, hastalığı bir silah olarak kullanabilir ve ailesinin ilgisini çekmek ya da sorumluluklardan kaçmak için hasta numarası yapabilir. Ya da hata yaptığında sert bir şekilde eleştirilen çocuklar; hata yapmaktan öylesine korkarlar ki hayatları boyunca risk almadan, yettiği kadarıyla yaşamaya alışırlar. Takdir edersiniz ki bu insanlar hiçbir zaman merdivenin bir üst basamağına çıkacak cesareti gösteremez.
2. Kırıcı cümlelerden kaçının
Çocuğunuzu siz dünyaya getirdiniz. Dolayısıyla ona bakmak da sizin sorumluluğunuz. Ona baktığınız ve onu yetiştirdiğiniz için size şükranlarını sunmasını bekleyemezsiniz. Bu nedenle “Biz senin için şunları yaptık ama sen…” gibi cümleleri arkanızda bırakın. Çocuğunuz için yaptığınız fedakarlıkları sahiplenin. Bunları çocuğunuz istediği için yapmadınız. Diğer ailelere göre çok daha fazla mı fedakarlık yapıyorsunuz? Öyleyse süper ? Tüm bu yaptıklarınızı kendiniz yapmak istediğiniz için yaptığınızı farkına varın. Çocuğunuzun size duyduğu sevgi ve saygı, onun için yaptığınız şeylerden bağımsız olmalı.
3. Çocuğunuzu “en iyi” olmaya zorlamayın
Aslında öneri oldukça açık: Çocuğunuzu “en iyi” olmaya zorlamayın. Kendi gençliğinizde gerçekleştiremediğiniz hayallerinizin ve hedeflerinizin ağırlığını çocuğunuza yüklemeyin. Onun da kendi hayalleri olduğunu unutmayın. Bir hedefe delicesine kitlenen çocuklar, hayatta mutlu olmak için o hedefe ulaşmaları gerektiğini düşünür. Dolayısıyla bu hedef için çalışırken hayattan keyif almayı da unutur. Buna ek olarak günümüzde en sık yapılan hatalardan biri de “mükemmel öğrenciler” yetiştirmek. Çocuğunuzu özel hocalara, müzik, resim, spor ve yabancı dil kurslarına boğmanıza hiç gerek yok. Onun hala bir çocuk olduğunu ve çocukluğunu yaşaması gerektiğini unutmamalısınız. Günümüzde dünyaya yön veren yaratıcı insanların birçoğu, boğucu özel derslerden ve kurslardan uzak bir çocukluk geçirmiş.
4. Çocuğunuza rüşvet vermeyin
İyi bir sınav notu için ya da odasını topladığı için çocuğunuzu ödüllendirmenize gerek yok. Günümüzde pek çok ebeveyn; çocuğu bulaşıkları yıkadığı için ya da kıyafetlerini katladığı için onu ödüllere boğuyor. Yapılması gereken davranışların ödüllendirilmesine hiç gerek yok! Aile ilgi ve sevgi üzerine kurulur, ödül ve rüşvet üzerine değil ?
Çocuğunuzu hediyelere boğmak yerine ona düzenli olarak harçlık verin ve harçlığı yönetmesini sağlayın. Elbette satın alacağı şeyler konusunda ona yardımcı olabilirsiniz ama son kararın onun olduğunu unutmayın. Parasını gereksiz şeylere harcadığında ona kızmayın, bu olayın onun için bir tecrübe olduğunu unutmayın.
5. Klişeleşmiş nasihatlardan kaçının
“Para ağaçta yetişmiyor” ya da “Ben senin yaşındayken…” gibi klişe cümlelerden kaçının. Çocuğunuza sürekli olarak parayla ilgili nasihatlar vermek, ilerleyen dönemlerde harcama yapmaktan korkmasına neden olabilir. Her olayı günümüz şartlarında değerlendirmeye özen gösterin. Artık sizin gençlik yıllarınızda değiliz, bunu unutmayın.
6. Çocuğunuzun annesi ya da babası olun, arkadaşı değil
Marina Mellia’ya göre başarılı çocuklar yetiştirirken yapılan en büyük hatalardan biri de çocuklarla “arkadaş gibi” olmak. Bu yeni trend, ne yazık ki ailenin hiyerarşik yapısını bozuyor. Ailenin demokratik bir yapı olmadığını kabul ediyoruz. Her ailede belli sorumlulukları üstlenen kişiler var ve bu kişiler bir hiyerarşik yapı içerisinde. Çocuğunuzla arkadaş gibi olmak, bu hiyerarşik yapının bozulmasına dolayısıyla aile bağlarında zayıflamaya neden oluyor. Çocuğunuza hayır demeyi öğrenin ve kaldırabileceğinden fazla sorumluluk vermeyin. Özellikle küçük çocuklara gereğinden fazla özgürlük vermek farklı sorunları da beraberinde getirebilir.
7. Ev ekonomisini birlikte yönetin
Bu sadece çocuğunuzun gelişimi için değil mutlu bir aile yaşantısı için de gerekli. Tüm aile, harcamalarınızı birlikte gözden geçirin. Nelerin satın alınacağına ya da alınamayacağına beraber karar verin. Başka insanların satın aldıkları hakkında konuşurken kelimelerinizi özenle seçin. Çocuğunuzun yanında diğer insanların başarısını kıskanıyormuş gibi gözükmek, düşündüğünüzden daha kötü sonuçlar doğurabilir.
8. Ona hayal kurmayı öğretin
Günümüz dünyasında yaratıcılık, hiç olmadığı kadar önemli ve değerli. Katı kuralların çocuğunuzun yaratıcılığını zedelemesine izin vermeyin. Diğer insanların beklentilerini karşılamak zorunda olmadığını, kendi hayallerinin peşinden gitmesi gerektiğini öğretin.
Kaynak: 1