Boykotla geçen şu günlerde başarıya ulaşmak bir hayli zor gözükebilir. Fakat istikrar ve bilinç duygumuzu azmimizle birleştirdiğimizde başaramayacağımız hiçbir işin olmadığını bilmememiz gerekiyor.
Bunlara örnek olarak da dünyada birçok başarı hikayesi yazılmış…
1. Abercrombie & Fitch boykotu
ABD’li giyim zincirinin ‘sadece havalı ve zayıf’ kişilere yönelik olduğunu söylemesi üzerine birçok insanın tepkisini çekmişti. Başta ünlüler olmak üzere birçok kişinin nefretini toplayan marka kısa sürede boykot edilmeye başlandı. Boykotu ise Miley Cyrus gibi ünlü isimler başlattı. Kısa zamanda ürünleri tüketilmeyen firma, kısa zamanda zarar etti ve politikasını değiştirmek zorunda kaldı.
2. International Buy Nothing Day – Dünya Satın Almama Günü
Her 24 Kasım’da kutlanan bugün ABD’nin en fazla alışveriş yapılan gününe tepki olarak alınmış bir boykot kararı. Kanadalı sanatçı Ted Dave tarafından ortaya atılan gün, Kanada bazlı Adbusters isimli dergi tarafından desteklendi. Satın almama gününde, bireylerin tüm gün boyunca hiçbir şey almaması ve böylece tüketicinin gücünün ve etkisinin nasıl yansınıdığını göstermek amaçlanıyor. Ve her yıl bu girişim yüksek oranda başarıya ulaşıyor.
3. Rite Aid Eczaneler Zinciri Boykotu
Rite Aid dünyaca ünlü tanınımış eczaneler zinciri olarak biliniyor. İşçilere yapmış olduğu çalışma koşulları bir anda alt kademedekilerin grev yapmasına neden oldu. Ohio kanunlarına göre sendikalı işçilerin grev yapması kanunen aykırı. Fakat bu olayın ardından Rite Aid’in birçok mağazasında sendika olmadığı ortaya çıktı ve boykot sadece işçilerle değil birçok tüketicinin katılımıyla büyüdü.
4. Sudan İç Savaşı’na Sex Boykotu
Sizlere bir hikaye anlatalım; Lısistrata, adlı mitolojik hikaye Yunan oyun yazarı Aristophanes’in hayatta kalan az sayıdaki oyunlarından biri… Lısistrata, Peloponnezyen savaşı için tüm kadınları barikat kurmaya çağırıyor. Bu çağrıya cevap veren kadınlar eşlerinden ayrı şekilde topraklarını savunuyor. Sparta ile barış görüşmeleri gelip çattığında ise sonunda kadınlar eşleriyle günlerce birlikte oluyor.
Ve hayat sanatı taklit eder; 2002 Sudan İç Savaşı halk için büyük bir huzursuzluk kaynağıdır. Eski profesör Samira Ahmed bu savaşı bitirmek adına kadınları savaş bitene kadar kocalarıyla sevişmeme boykotuna çağırır. Binlerce Sudanlı kadın bu boykot çağrısına olumlu cevap verir ve kocalarından uzak durur. En sonunda 2005’de imzalanan barış antlaşmasının ardından tesadüf mü bilinmez ülkedeki sigara satışı rakamları çılgın şekilde artar. ?
5. Arap Birliği’nin İsrail Boykotu
Düşünce olarak yanlış olabilir fakat Arapların bir dönem gerçekleştirdiği ve büyük oranda devam eden İsrail boykotu bu zamana kadar gerçekleşmiş en istikrarlı boykotlar arasında. 20. yüzyılda Ortadoğu’da yahudi bir devletin kurulmasına karşı çıkan Araplar savaşların yanı sıra tüm İsrail ürünlerini boykot etmeye başladı. Amaç, İsrail’i gelişmeden bitirip Avrupa’dan gelecek yahudi göçünü de engellemekti. Belki İsrail batmadı fakat Arapların yaptığı boykot hala istikrarlı bir şekilde sürüyor.
6. Asyalı Öğrencilerin Okul Boykotu
2009’da Güney Philadelphia Lisesinde okuyan Asyalı öğrenciler kendilerine şiddet uygulandığı gerekçesiyle okul yönetimine şikayette bulundu. Artan saldırılara rağmen okul yönetimi delilleri yanlış değerlendirince 26 Asyalı öğrenci okula gitmeme kararı alarak liseyi boykot etti. Daha sonra basına yansıyan bu haberlerin ardından okul mecburen takip kararı aldı ve şiddet olayları %50lik bir azalma gösterdi. Daha sonra okuldaki kameralar ve gözetlemeler de arttırıldı. Asyalı öğrenciler böylelikle ırkçı saldırıların üstesinden şiddet değil de boykot gücünü kullanarak gelmiş oldu.
7. Olimpiyat Oyunlarının Boykotu
Bir dizi gerilimli olayların ardından ABD başkanı Carter, Sovyetler’de düzenlenen 1980 Olimpiyat Oyunları’na katılmama kararı aldı. Bunun yanı sıra diğer ülkelere de boykot çağrısı yapan ABD, olumlu dönüler aldı ve Sovyetler’i büyük bir zarara soktu. Bunun yanı sıra oyunların tv haklarını alan NBC adlı televizyon kanalı da büyük bir zarar etmiş oldu.
8. Townshend Yasası Boykotu
Townshend Yasası gereği gelen ağır vergilere dayanamayan Amerikan halkı 1768’de tüm İngiliz mallarını boykot etti. Cam, kurşun, kağıt, çay gibi ürünleri almadıkları eylem ilk olarak Boston ve New York’da başladı. Tarihler 1769’u gösterdiğinde eyleme Philadelphia kolonileri de katıldı ve boykot çığ gibi büyüdü. Kraliçenin getirdiği yasakların ardından 2 yıl süren eylem sonunda bitmiş oldu. Bunun yanında her ne kadar boykot uzun sürmese de İngiliz ithalat gelirleri %38 geriledi.
9. Montgomery Otobüs Boykotu
Tarihler 1955’i gösterdiğinde Rosa Parks adındaki bir siyahi ırkçılığa baş kaldırdı. ABD’de siyahilerin ikinci sınıf vatandaş olduğu dönemlerde otobüsler de bile siyahlar ve beyazlar ayrı koltuklarda oturuyordu. Daha sonra Parks bunu reddetti ve tutuklandı. Olay kısa sürede ülkede duyuldu ve Montgomery otobüsleri ülke genelinde boykot edildi. Martin Luther King, Jr’nin başrolünü üstlendiği boykot büyük oranda başarı sağladı.
Kaynak: 1