Staj, kariyerinde başarı sağlamak isteyen üniversite öğrencileri için oldukça önemli. Bu dönemi etkili bir şekilde kullanarak, gerekli becerileri edinir ve gelecekteki iş hayatınız için sağlam bir temel oluşturabilirsiniz. Aynı şekilde staj sırasında hangi departmanda çalışmak istediğinize de karar verebilirsiniz. Genellikle üniversitede öğrendiğinizle, staj döneminde yaptıklarınız arasında fark olur. İşin içine girdiğinizde fikirleriniz çok değişebilir. Bu dönemi en iyi şekilde geçirmeniz için 7 önerimiz var. Detaylar aşağıda?
1. Basit işleri önemsiz görmeyin
Basit işleri önemsiz görmek, stajınızı olumsuz etkileyebilecek bir hatadır. Özellikle staja yeni başladığınızda muhtemelen size basit görevler verilecek. Hangi kurumda çalışırsanız çalışın temel görevleri üstlenmek, tecrübenin bir parçasıdır. Basit işler, temel becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olur. Aynı zamanda çalışma rutinini anlamanıza ve zamanı yönetmeyi öğrenmenize olanak sağlar. Ayrıca, basit görevleri yerine getirerek iş yerindeki diğer çalışanlarla da iyi bir ilişki kurabilirsiniz. Bu sayede, ileride farklı pozisyonlarda çalışma fırsatları elde edebilirsiniz.
2. İstekli olun
Bir iş yerinde stajyer olmak, kariyer yolculuğunun ilk adımını atmak demektir. Burada sergileyeceğiniz performans genellikle gelecek hayatınızdaki başarıyı da etkiler. İşinizi yaparken ne kadar istekli olduğunuzu iş arkadaşlarınıza ve patronunuza gösterin. İstekli elemanlar her zaman yeni şeyler öğrenmeye daha açık olur. Başarısızlıkla karşılaşsalar bile yılmaz, ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalışırlar.
3. Soru sorun
Stajyer olarak çalıştığınız sektöre, iş yerinize ve hayata dair birçok sorunuzun olacaktır. Sonuçta, artık sektörün içine girdiniz ve yeni kavramlar öğreniyorsunuz. Soru sorma alışkanlığı belki de bir stajyerin en önemli sorumluluğudur. Yöneticilerinizin gözünde olumlu bir imaj oluşturmanız, yaptığınız işin ne kadar başarılı olduğundan daha çok ilgi ve merakınıza bağlı olacaktır.
4. Proaktif olmayı öğrenin
“Proaktif” kelimesi, bir kişinin veya organizasyonun gelecekteki olası sorunları veya zorlukları önlemek için önceden tedbir alması anlamına gelir. Staj zamanınızda edineceğiniz beceriler belki de iş hayatınızı direkt olarak etkileyecektir. Proaktif olmayı en baştan öğrenirseniz, sonradan çok rahat edersiniz. Ayrıca diğer stajerlerin arasından sıyrılıp patronunuzun dikkatini de çekebilirsiniz.
5. Yeni şeyler deneyin
Kariyerinizin temel taşı, doğru meslek alanını seçmek ve bu alanda başarılı olmak için gerekli becerileri geliştirmektir. Bu yolda, staj tecrübeleriniz, size büyük bir avantaj sağlayabilir. Tutkularınızı keşfetmek ve sevdiğiniz iş alanlarını bulmak için staj sürecinde yalnızca kendi departmanınızda değil, farklı departmanlarda yapılan işler hakkında da bilgi edinmeye çalışın. Muhtemelen bir daha bunun için zamanınız olmayacak, o yüzden elinizden geldiğince tüm departmanları gezin.
6. İnisiyatif kullanın
Ne kadar hazırlanırsanız hazırlanın her zaman karşınıza beklenmedik durumlar çıkacak. Bu gibi durumlarda sakin kalın ve çözüm üretmeye çalışın. İş vereninizin gözüne girmek için arasıra inisiyatif kullanmaktan çekinmeyin.
7. Planlı olun
Bu madde aslında sadece staj döneminiz için değil. Hayatınızın her noktasında planlı olmak başarı için çok önemli. İş konusunda mutlaka haftalık ve günlük planlar yapın, ancak esnek olmayı da unutmayın. Çünkü her zaman yüzde yüz plana sadık kalamazsınız. İşlerinizi önem sırasına koymak da size büyük kolaylık sağlar.
İlginizi çekebilir: