Hayat kalitesini düşüren ve insanın her an korku duymasına neden olan bir durum baş dönmesi. Kimi zaman küçük misafirlerin habercisi olarak anılsa da aslında bundan başka sayısız nedeni var. Sık sık olan ve insana bayılacakmış gibi hisler yaşatan baş dönmeleri için bir an önce işin uzmanına danışmak gerek. Umulmadık anda ve yerde gelen bir baş dönmesi geri dönüşü olmayan sonuçlara neden olabilir, bunu unutmayın.
1. Stres
Çağımızın en büyük kan emicisi stres. Her hastalığın da babası niteliğinde. Stres anında yaşanan ve beyne zarar veren ataklar kısa süreli baş dönmelerine neden olacağı gibi bu durum aynı zamanda kısa süreli işitme kaybı, kulaklarda uğultu ve ellerde karıncalanmayı da beraberinde getirir.
2. Kafa travması
Kafanın şiddetli bir şekilde bir yere çarpması kulak içerisinde yer alan kristallerin zarar görmesine neden olabilir. Bu durum sonucunda kişi başını hareket ettirdiğinde şiddetli bir baş dönmesiyle karşı karşıya kalır. 30 saniye kadar süren baş dönmesi ardından hafifleyerek azalır.
3. Viral enfeksiyonlar
Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren bir kişinin baş dönmesi yaşama ihtimali çok yüksek. Hastalık esnasında ya da sonrasında hastalığa neden olan virüslerin iç kulak ve denge sinirlerini etkilemesi uzun ya da kısa süreli baş dönmeleriyle kendini gösterebilir. Hastalığın tamamen geçmesi durumunda baş dönmelerinin de geçmesi beklenir.
4. Menier hastalığı
Kulak kökenli hastalıklar vücudun denge mekanizmasına zarar vererek baş dönmelerine neden olabiliyor. Kulakta dolgunluk, işitme kaybı ve baş dönmesi menier hastalığında ortaya çıkan belirtiler. Bu durumdaki baş dönmelerinden kurtulmak içinse öncelikle hastalığın tedavi edilmesi gerekiyor.
5. Bir takım ilaçlar
Bazı ilaçların yan etkileri arasında baş dönmesi de yer alıyor. Eğer anksiyete, depresyon ya da uyku problemlerine karşı bir ilaç kullanıyorsanız baş dönmesini ara ara yaşamanız çok normal. Ayrıca depresyon ilaçlarının aniden kesilmesi hiç önerilmemekle birlikte şiddetli baş dönmelerine de davetiye çıkarabiliyor.
6. Deniz ve uçak yolculukları
Denizden ya da havadan yapılan yolculuklar insan vücudundaki basıncın değişmesine neden oluyor. Aynı durum kara yolculuğunda yüksekliğin değişmesinde de yaşanabilir. Bu basınç değişimleri sonrasındaysa baş dönmesi kendini gösteriyor. Eğer ani bir basınç değişimi ve tehlike teşkil eden bir durum yoksa baş dönmelerinin süresi kısa oluyor.
7. Merkezi sinir sistemini etkileyen hastalıklar
İnsan vücudunun dengede durmasını sağlayan sistemlerden biri olan merkezi sinir sistemi etkilendiği an baş dönmeleri de kendini gösteriyor. Merkezi sinir sistemini etkileyen epilepsi, kafa travması, beyin dokusuna zarar veren hastalıklar beraberinde sayısız belirtiyi de getirerek bir şeylerin ters gittiğinin sinyalini veriyor. Bu nedenle yaşanan baş dönmelerini ciddiye almak ve nedenini detaylıca araştırmak gerekir. Bu araştırmalar ciddi hastalıkların yayılmasına da engel olabilir.