Devlet yönetmek öyle herkesin harcı değildir. Dik bir duruş, sağlam bir irade ve çok afedersiniz azıcık boy gerektirir. Ülkenin iç ve dış politikalarını belirleyen kararlar genellikle fiziksel özellikleri önde olanlar tarafından alınır. Siyaset biliminde “boyun kadar konuş” (Usque ad collum Disputatio) şeklinde tanımlanan bu uygulama ile diplomatik stabilizasyon sağlanır. Siyasi otoritenin yerinde bulunamadığı zamanlarda ise (işte, odasında falan yoktur belki…), farklı alanlardan otoritelere danışılır. Günün birinde böyle bir durumla karşı karşıya kalabilecekler için, diplomatik kararlar alırken fikrini sormanız gereken otoriteleri sıralamak istedik.
1. Nihat Hatipoğlu
Sadece Ramazan aylarında ekranlarda görünüp, “odamıza Justin Bieber posteri asmak günah mı, karşılıklı dua eden iki insandan ilk hangisinin duası kabul olur, sağlığında cinsiyet değiştirmiş meftayı kim yıkamalı…” gibi ülkemizin kanayan yaralarına parmak basıp, her türlü beyin gıdıklayan soruya cevap verebilen bir kişidir kendisi. İlla ki Türkiye-İsrail ilişkileriyle ilgili de bir fikri vardır.
2. Öğrenci İşleri
“Öğrenci işleri-ben ve diplomatik sorun!!! Bunu bana bir açıkla?” diyebilirsiniz. Kendinizi hafife almayın. Interrail ile gideceğiniz Belçika’nın bir vatandaşıyla, aynı uyku tulumunun içinde çeşitli diplomatik temaslar kurmak durumunda kalabilirsiniz. Sizi o tulumun içine sokacak vizenin evraklarından en az birisi öğrenci işlerinden geçer. Bu da öğrenci işleri personelini otorite kılar. Ne var ki; kendileri pek ofislerinde bulunmazlar.
3. Teoman
Konu müzik olduğunda otoritesi tartışılır. Ancak her türlü lojistik, deniz yolu taşımacılığı ve denizcilik işletmeleri konusunda hatırı sayılır otoriteler arasındadır.
4. Kenan Doğulu
Otoriteler arasında en az dikkate aldığımız Kenan Doğulu, bu konuda ne kadar gönül koyduğunu “hiç bana sordunmooooo?” adlı eserinde de dile getirmişti aslında. Dikkate aldık mı? Hayır…
5. Haydar Dümen
Şu maddeye gelene kadar, gözleriniz hep bu ismi aradı değil mi?
6. Siri
İnanın yaşayan pek çok canlıya göre daha net cevaplar alma ihtimaliniz var.
7. Google
Bilinmeyeni açıklamak konusunda derya deniz olan Google, tüm diplomatik süreçlerinizde size yardımcı olacaktır. Kendisinin yetemediği noktada ise zaten “123456” dan oluşan şifrelerinizi kırıp sorunlarınızı ele alan kişilerle tanışmanız için büyük fırsat sağlayacaktır.
8. Erol Büyükburç
Rahmetli Erol Büyükburç şu listenin olmazsa olmazıdır. Otoriter ses tonu ile “en çok ona sormamız” gerektiği konusunda hepimizi ikna eden Büyükburç, siri yokken hayatımızın bir parçası idi.
9. Dağ / taş
Yarın bir gün #BanamıSordunuz cevabı almak istemiyorsanız, gidin dağa taşa sorun daha iyi. Sonra fikirler değişir falan, hafazanallah olan size olur…