Avrupa’nın güneydoğu cephesinde yer alan Balkanlar tarihi boyunca birçok kültüre ve dine ev sahipliği yaptı. Hepimiz biliyoruz ki müzik doğduğu yerin tarihinden ve kültüründen etkilenir. Balkanlar müzikal anlamda dünyanın en güçlü bölgelerinden biridir. Balkanlar hareketli, sarsıntılı ve renkli bir kültüre sahip. Birçok farklı ulusun yaşam alanı olan Balkanlar’ın müziği de bu çeşitlilikten etkilenmiştir. Balkan müziğinin tarihi ve özellikleri hakkında bilgi edinmek için aşağıdaki listeyi okuyabilirsiniz.
1. Balkanlar birçok savaşa ve göçe ev sahipliği yapmış bir bölge olduğu için müziği de tüm bu yaşananlardan etkilenmiştir
Balkan müziği uluslararası bir etkileşimin etkisinde kalarak ortaya çıkmıştır. Binlerce yıldır doğudan batıya, batıdan doğuya göçlerin yaşandığı Balkan coğrafyasında çeşitli halklar bir arada yaşamış ve dolayısıyla çeşitli müzikal manzaralar oluşmuştur.
2. Balkanlar’ın hemen hemen tüm ülkelerinde kulağa hitap eden melodiler çok benzer ve coşkuları da aynıdır
Balkan müziğinin ezgilerini Orta Avrupa’dan, Orta Anadolu’ya ve hatta Batı Karadeniz’e kadar duyabiliriz. Türk müziğinin etkisini taşıdığı gibi başka birçok etnik müziğin etkilerini de taşır.
3. Balkan müziklerinin en önemli özelliği armoni zenginliğine sahip olmasıdır
Kültürdeki çeşitlilikleri notalarına kadar işleyen Balkanlar armoni bakımından oldukça zengindir.
4. Kendisini kolayca hissettiren, güçlü ayırt edici özellikleri olan bir müzik türüdür
https://www.youtube.com/watch?v=xahHvuiXows
Balkan müziğini bu kadar belirleyici yapan ise yine tarihinden geliyor. Hristiyanlıktan önceki dönemi, Slav geleneğinin eklenmesi, Bizans ve Osmanlı’dan gelen ögelerinin de eklenmesiyle şimdiki halini almıştır.
5. Türk kültürüne çok yakındır
Uzun yıllar aynı topraklarda yaşandığı için ve benzer kültürlere sahip olunduğu için Balkan ve Doğu Avrupa ülkelerinin olduğu kadar, Türkiye’deki Çingenelerin de müziği de Balkan müziği ile aynıdır.
6. Balkan müziğinde trompet, akordeon, klarnet, gitar, mandolin, gusla ve gayda enstrümanları kullanılır
Balkan müziği birçok enstrümanı bünyesinde barındırsa da başlangıcı trompet, akordeon ile olmuştur. Bu ikiliye daha sonra klarnet, gitar ve perküsyon eşlik etmeye başlamıştır ve daha sonra eklenen enstrümanlarla birlikte günümüzdeki halini almıştır.
7. Balkan müziğinin oluşmasında Romanların da büyük etkisi oldu
Yunanistan, Arnavutluk, Bulgaristan ve Slavların yaşadığı her yerde, 6. yüzyıldan itibaren 6. yüzyıldan itibaren kır kültürü, kapalı toplum özelliği, köy müziği gelenekleri hakim oldu. Balkanlar’ın kendine has makamsal özellikleri ve çalgıları vardır ve Balkanlar’ın her yanında birçok türün sesli söyleme geleneği vardır. Balkan müziği genel tanımı ise daha çok Romanlardan gelmiştir. Romanlar yalnızca kendi müziğini değil Balkanlar’daki birçok yörenin müziğini yaptı ve adına genel olarak Balkan müziği denildi.
8. Balkan müziğinin en ünlü isimleri ise Shantel, Koçani Orkestar ve daha niceleri…
Bu Dubioza, Kolektiv, Shantel, O.M.F.O., Gogol Bordello, Bohemian Betyars, Oratnitza, Esma Redzepova, Taraf De Haıdouks, Koçani Orkestar… Balkan müziği denilince akla gelen bu isimler sadece küçük bir kısmı. Balkanlar’da müzik değerlidir ve yapanı çoktur.
9. Balkan müziğinin en tanınmış isimlerinden biri Muammer Ketencoğlu’dur
Çağdaş sanatçılar arasında Rebetiko, Batı Anadolu Folklorü ve Balkan müziğinde en tanınmış isimlerden biri olan Muammer Ketencoğlu bir akordeon ustasıdır. Görme engelli olan sanatçı ortaya çıkardığı eserleriyle tarihe ince dokunuşlarda bulunur. Muammer Ketencoğlu tüm dünyada bilinen ve aranan önemli bir sanatçıdır.