Balancer coin son birkaç yılda ortaya çıkan hesaplardan ve sipariş defterlerinden tamamen vazgeçen yeni bir tür kripto para birimi değişim platformlarından biridir. Otomatik piyasa yapıcılar veya AMM’ler olarak bilinir. Balancer böyle bir platform ve son aylarda fırtınalar estiriyor. Bu yazıda, tüm söylentilerin ne hakkında olduğuna bir göz atıyoruz.
Balancer nedir?
Balancer, Ethereum blok zinciri üzerine kurulmuş önde gelen bir merkeziyetsiz değişim platformudur. Herkesin Ethereum ve ERC-20 varlıklarını güvenilmez, izinsiz bir ortamda takas etmesine izin vererek, merkezi borsalara açık, erişilebilir bir alternatif sağlamak üzere tasarlanmıştır.
Balancer, kullanıcıların desteklenen token’ları birbirine karşı takas etmesine, dengeleyici protokolüne likidite eklemek için likidite havuzları oluşturmasına veya alım satımlardan getiri elde etmek için önceden var olan havuzlara yatırım yapmasına olanak tanır. 2018’den beri geliştirilmekte ve Balancer’ın bronz sürümü 2020’de piyasaya sürülmüştür. O zamandan beri, işlem hacmine göre Ethereum’daki en iyi 15 DEX platformundan biri ve kilitli değere göre en büyük on Ethereum DeFi DApp’inden biri haline geldi.
Dengeleyici Protokolü, yeni blockchain tabanlı ürünler geliştiren bir teknoloji şirketi olan Balancer Labs tarafından geliştirilmektedir. İki kurucu, Fernando Martinelli ve Mike McDonald, başarılı şirketler kurma ve geliştirme konusunda uzun bir geçmişe sahipler ve blok zinciri alanında geniş deneyime sahip başarılı bir ekiple birlikte çalışıyorlar.
Birçok modern DeFi uygulaması gibi Balancer, Balancer token (BAL) olarak bilinen kendi yerel yardımcı program token’ına sahiptir. Bu, Balancer Protokolü’nün yönetimine katılmak için kullanılır ve likidite sağlayarak veya platformda alım satım yaparak kazanılabilir.
BAL coin kimin?
Balancer (BAL) kripto para projesi Balancer Lab’a aittir. Balancer Lab şirketi ise Fernando Martinelli ve Mike McDonald tarafından 2018 yılında başlatılmıştır. Proje öncelikle “BlockScience” yazılım firmasında bir araştırma programı olarak çıkarılmıştır. Fernando Martinelli, seri girişimci ve Maker topluluk üyesidir. Mike McDonald ise Fernando ile Balancer projesini kurmadan önce birçok projede kurucu ortak olarak yer almıştır.
Balancer coin projesi nedir?
Balancer, otomatikleştirilmiş bir piyasa yapıcı olarak bilinen modern bir merkeziyetsiz değişim biçimidir. Bu, her bir varlığın değerini belirlemek için bir likidite havuzunda paylaşılan varlıklar arasındaki oranı kullandığı anlamına gelir. Kullanıcılar işlem yaparak havuzun bir tarafına likidite ekledikçe veya çıkardıkça, bu havuz oranını ve dolayısıyla her bir varlığın fiyatını değiştirir.
Diğer birçok AMM platformu gibi, Balancer da kullanıcı için en iyi oranı sağlamak için gerekli olan likidite havuzları üzerinden alım satımları yönlendirecektir. Bu nedenle takaslar doğrudan (örn. ETH > BAL) veya dolaylı (örn. ETH > USDT > BAL) olabilir.
Balancer şu anda kullanıcıların üç tür havuz oluşturmasına veya bunlara yatırım yapmasına olanak tanır: Paylaşılan, Akıllı veya Özel. Özel bir havuzda, yalnızca havuz sahibi havuz parametrelerini kontrol edebilir ve likidite ekleyebilir. Havuzlar herkesin likiditeye katkıda bulunmasını sağlar. Ve sabit parametreler ile oluşturulmuştur. Akıllı havuzlar akıllı sözleşmelerle kontrol edilir.
Platforma MetaMask, WalletConnect veya diğer birkaç cüzdan çözümü ve Balancer akıllı sözleşmeleriyle etkileşim için kullanılan DApp tarayıcıları aracılığıyla erişilebilir.
Genel olarak, platformun üç ana kullanıcı demografisi vardır:
- Kendi havuzlarını oluşturan veya mevcut havuzlara katkıda bulunan likidite sağlayıcıları
- Token’ları için likidite kaynağı arayan tüccarlar ve akıllı sözleşmeler
- Değişim platformları arasındaki fiyat farkından yararlanan kullanıcılar
Balancer projesini diğer benzer projelerden ayıran nedir?
Merkeziyetsiz bir değişim platformu olarak Balancer, varlıklarını takas etmek veya likidite sağlamak isteyen yatırımcılara ve trader’lara merkezi aracılara güvenmeden hizmet vermeyi amaçlar.
Uniswap ve Sushi gibi platformlara benzer işlevsellik sunar. Ancak onu rakiplerinden ayıran bir dizi benzersiz özellik içerir. Ana farklılaştırıcılardan biri, havuz sahiplerine sağladığı esneklik ve kontrol miktarıdır.
Çoğu AMM gibi, Balancer likidite sağlayıcıları (LP’ler), likidite sağladıkları havuzlar aracılığıyla takas yapıldığında ücret alırlar. Bu ücret, havuzdaki LP’lerin hissesiyle orantılı olarak dağıtılır. Ancak, havuz yöneticilerinin kendi ücretlerini belirleyebilmeleri nedeniyle Balancer nadirdir. Bunlar %0,0001 ila %10 arasında değişebilir.
Aynı zamanda çoklu varlık havuzları için destek sunar ve havuz sahiplerinin havuzlarına sekiz adede kadar farklı varlığı dahil etmelerine olanak tanır. Bu çoklu varlık havuzları, havuz yöneticilerine trader’lar tarafından otomatik olarak yeniden dengelenen eksiksiz portföyler oluşturma esnekliği verir. Diğer bazı platformlardan farklı olarak, alım satımların Etherum (ETH) üzerinden yönlendirilmesine gerek yoktur, bu da yatırımcılar için kaymayı azaltmaya yardımcı olur.
Balancer, platformunda işlem yapmak için teşvik sağlayan bir otomatik piyasa yapıcıdır. Uygun takaslar için kullanıcılar, işlem anındaki ortalama gaz fiyatı ve ETH/BAL döviz kuru ile orantılı olarak BAL token’ları kazanırlar. Bu özellik, Balancer topluluğunun yüksek Ethereum gaz ücretlerini dengelemeye yardımcı olmak için sözde “Gaz için BAL” kampanyasında oy kullanmasının ardından Mart 2021’de eklendi. Toplamda, Balancer’ın ekosistem fonundan 30.000, girişime tahsis edildi.
Platform, Balancer oylama platformunda Balancer iyileştirme tekliflerine oy vermek için kullanılabilen BAL token’ı aracılığıyla topluluk tarafından yönetilir. Balancer, oyları toplamak için basit bir mesaj imzalama özelliğinden yararlanarak, kullanıcıların yönetime katılmak için işlem ücreti ödemelerine gerek kalmamasını sağlar.
Balancer coin geleceği
Balancer ilk çıktığında V1 sürümü denilen bir sürüm ile çıkarılmıştı. Mayıs 2021 tarihinde ekip V2 sürümünü piyasaya sürdü. V2 ile birlikte Balancer’de yenilenen özellikler;
- Ticaret maliyetlerini azaltmak için geliştirilmiş gaz verimliliği;
- AMM mantığını token yönetiminden ayırma – bireysel havuzların özel AMM mantığına sahip olmasına izin verme;
- Balancer projesindeki likiditenin sermaye verimliliğinin, varlık yöneticileri ile artırılmak için kullanılması,
- Dahili token bakiyelerinin eklenmesi – yüksek frekanslı trader’lar ve arbitrajcı’lar için verimliliği optimize eder.
Balancer projesine V2 ile birlikte gelen sürüm sayesinde Balancer rakip DEX projelerinden bu özellikleri ile ayrışmıştır. Balancer, Uniswap ve Curve’e benzer. Çünkü herkesin token havuzları oluşturmasını sağlar. Havuz, fiyatlarındaki değişikliklerden bağımsız olarak token’ları eşit ağırlıkta tutmak için kendini ayarlar. Balancer’ın diğer projelerden ayrışmasını sağlayan özelliği; birden fazla token eklenebilmesi ve Ethereum (ETH) gerekli olmamasıdır.
Diğer rakip platformlarının aksine Balancer bu özelliği ile daha fazla dahili kullanıcıyı platformuna çekecektir. Ayrıca projenin BUILD amacı kapsamında ekosistem için fon ayırması da bir adım öne çıkarıyor.
Balancer coin ilk ne zaman çıktı?
Balancer (BAL), Mart 2020’de piyasaya sürülmüştür.
Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. İçerikte yer alan yorum ve ifadeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmetinin kişiye özel olduğu unutulmamalıdır. İçerikteki bilgiler, sizin mali durumunuz ile uygun olmayabilir. Bu nedenle içerikte yer alan bilgilerin yatırım kararınızı destekleyecek yeterli bilgileri kapsamayacağı dikkate alınmalıdır. İleriye dönük yatırım ya da işlemlerinizin sonucunda ortaya çıkabilecek zarardan ListeList ve yazarları sorumlu tutulamaz.