Rotamızı bu kez oldukça köklü bir geçmişe sahip olan Bakü’ye çeviriyoruz. Azerbaycan’ın başkenti olan Bakü’nün tarihi, milattan önceki döneme dek uzanıyor. 2 milyonu aşkın nüfusu ile bulunduğu bölgenin ticaret ve kültür merkezi olan Bakü’de sokaklarda yürürken antik yapılarla sık sık rast gelebileceğinizi hatırlatalım. Üstelik Türkiye ve Azerbaycan’ın aralarında yaptıkları anlaşmaya göre yalnızca çipli kimlik kartınızla ülkeye giriş yapabilirsiniz. Bu şekilde havalimanında herhangi bir işleme gerek duymadan Bakü’ye gidebilir ve Kafkas kültürünü yakından tanıma şansı yakalayabilirsiniz.
Kafkaslar’ın en büyük şehri unvanına sahip olan Bakü, ismini Farsça büyük rüzgâr anlamına gelen ‘bad-ı kübra’dan alıyor. Belki de kentin meşhur rüzgarlı havaları isminden geliyordur, kim bilir! Bakü haritada nerede yer alıyor? Bakü’de konaklama için hangi oteller tercih edilmeli? Yöreye ait geleneksel yemekler neler? Bakü gezilecek yerler nereler? Kentte ulaşım nasıl sağlanır? O zaman vakit kaybetmeden Bakü gezi rehberine birlikte göz atıyoruz ve Kafkaslar’ın en büyük kentini birlikte geziyoruz!
Bakü nerede?
Bakü, Türkiye’nin doğu sınırlarına komşu bir Kafkas ülkesi. Aynı zamanda Azerbaycan’ın başkenti. Bakü’nün doğusunda ise ülkeye hayat veren Hazar Denizi uzanıyor. Azerbaycan’ın en doğu kısmında yer alan şehir ülkenin en önemli sanayi, ticaret ve kültür merkezi olmanın yanı sıra aynı zamanda bir liman kenti görevi görüyor.
Bakü, aynı zamanda zengin petrol yataklarıyla bilinen Absheron Yarımadası’nın güney bölümünde bulunuyor. Kent ekonomisinde önemli bir yer taşıyan petrol ve petrol arıtma, kentin en önemli sanayi dalı kabul ediliyor. Geniş alanları, iklimsel ve coğrafik koşulların yanı sıra Bakü, tarihte İpek Yolu üzerinde bulunmuş en önemli kavşak noktalarından biri. Tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Bakü, tarihin en eski doğu kentlerinden biri. Kent, günümüzde ise Hazar Denizi kıyısında geceleri ışıklandırılan görkemli binalarıyla göz kamaştırıyor.
Nerede konaklanır?
Bakü gezilecek yerler listemize geçmeden önce kentte konaklayabileceğiniz keyifli lokasyonlardan söz etmek isteriz. Kafkaslar’ın en büyük kenti olma unvanını taşıyan Bakü’de konaklama açısından şahane oteller ve hosteller mevcut. Hemen her bütçeye uygun olan Bakü otellerini sizin için araştırdık ve aşağıda bir araya getirdik. Işıltılı binaları ile göz kamaştıran kentte konaklayabileceğiniz en iyi otelleri ve otellerin sunduğu imkanlar hakkında detaylı bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz.
1. The Merchant Baku
Listemizin ilk sırasında şehrin kalbinde yer alan bir otel yer alıyor. Bakü’de, Kız Kulesi’ne 300 metre, Özgürlük Meydanı’na ise 1,6 km uzaklıkta yer alan The Merchant Baku kentin en gözde konaklama mekanlarından biri. Otel bünyesinde restoran, fitness merkezi, bar ve ücretsiz WiFi erişimi mevcut. Tesis, Bakü Tren İstasyonu’na yaklaşık 2,7 km, Fevvareler Meydanı’na 400 metre ve Azerbaycan Halı Müzesi’ne 1,4 km uzaklıkta konumlanıyor.
Tesiste konuklar için 24 saat açık resepsiyon, konsiyerj hizmeti ve bagaj muhafazası hizmeti sunuluyor. Otelin klimalı odalarında çalışma masası, su ısıtıcısı, buzdolabı, minibar, kasa, düz ekran TV ve duşlu özel banyo yer alıyor. Hemen her odada mini bar ve kahve makinesi mevcut. Otelde bazı odalar balkonlu, diğerleri ise şehir manzaralı.
The Merchant Baku’nun her odasında temiz nevresim ve havlular temin edilebiliyor. Burada sabah gün doğarken konuklar eksiksiz İngiliz/İrlanda kahvaltısının veya Amerikan kahvaltısının tadını çıkarabilirler. The Merchant Baku yakınlarında Dağüstü Parkı, Alev Kuleleri ve Şirvanşahlar Sarayı gibi popüler cazibe merkezlerinin yer aldığını da hatırlatmak isteriz.
En yakın havaalanı olan Haydar Aliyev Uluslararası Havaalanı ise tesise yalnızca 26 km mesafede. Öte yandan tesis ücretli havaalanı servisi imkanı sunuyor. Konukları tarafından 9.8 puan alan oteli detaylı incelemek ve rezervasyon yaptırmak için buraya tıklayabilirsiniz.
2. Home Boutique Hotel
En iyi Bakü otelleri arasında yer alan Home Butik Hotel, Bakü’ye gidince gönül rahatlığı ile konaklayabileceğiniz bir başka alternatif. Ortak salona sahip Home Boutique Hotel, kentte Alev Kuleleri’ne 3,1 km ve Bakü Tren İstasyonu’na 3,6 km uzaklıkta odalar sunuyor. Fevvareler Meydanı 3,6 km, Kız Kulesi 4,3 km ve Şirvanşahlar Sarayı tesise 4,4 km uzaklıkta konumlanıyor.
Resepsiyonu 24 saat açık olan otelde konaklama biriminde havalimanı transferi, ortak mutfak ve tüm alanlarda ücretsiz WiFi erişimi sağlanıyor. Otelin odalarında ekstra oturma alanı da bulunuyor. Tesisin konaklama birimlerinde özel banyo, terlik ve nevresimler mevcut. Home Boutique Hotel’in konukları kontinental kahvaltının keyfine varabilirler. En yakın havaalanı olan Haydar Aliyev Uluslararası Havaalanı ise tesise yalnızca 27 km mesafede. Çiftlerin özellikle tercihi olan tesisin puanı ise 9.1. Oteli detaylı incelemek ve rezervasyon seçeneklerine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
3. Fly Inn Bakü
Bakü’nün en keyifli otellerinden biri olan Fly Inn Bakü’de spor salonu, kapalı yüzme havuzu, Türk hamamı ve Tay masajları sunan lüks bir spa merkezi yer alıyor. Bakü Uluslararası Havaalanı’nda yer alan tesis, Absheron Plajı’na arabayla 10 dakikalık mesafede konumlanıyor.
Otelin geniş odaları klimalı ve modern bir dekora sahip. Her odada düz ekran TV, küvetli ve duşlu özel banyo bulunuyor. Tesis içinde yer alan şık Flavours Restaurant’ta Amerikan kahvaltısının yanı sıra Akdeniz tarzı öğle ve akşam yemekleri servis ediliyor. Yaz sezonu boyunca konuklar ayrıca havuz kenarında yer alan açık bar Baku’nun de keyfini çıkarabilirler. Konuklar yine tesis içinde konumlanan Link Cafe’de dinlenebilir ve Fly Inn spor barında TV’de spor etkinliklerini seyredebilirler.
Tesis bünyesindeki diğer dinlence etkinlikleri arasında bilardo seçeneği yer alıyor. Otelde 24 saat açık resepsiyon ve ücretsiz otopark hizmeti bulunuyor. Bakü’nün UNESCO listesindeki Eski Kent bölgesindeki tarihi cazibe merkezlerine ise tesisten arabayla sadece 25 dakikada ulaşılabilir. İki kişilik bir seyahat için konukların tesise verdikleri puan ise 9,4. Oteli detaylı incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.
4. InterContinental Baku, an IHG Hotel
Bakü’de konumlanan ve mimarisiyle göz kamaştıran otel, Azadlık Meydanı’na yaklaşık 1 km, Kız Kulesi’ne ise yürüyerek 13 dakika uzaklıkta yer alıyor. InterContinental Baku, an IHG Hotel’de restoran, bar, ortak salon ve ücretsiz WiFi erişim hizmeti mevcut. Bu 5 yıldızlı otelde oda servisi ve bankamatik hizmeti de yer alıyor.
Akşam eğlenceleri düzenlenen otelde kapalı havuz, fitness merkezi ve 24 saat açık resepsiyon bulunuyor. Otelde kontinental veya açık büfe kahvaltı servisi mevcut. InterContinental Baku, an IHG Hotel’de hamam ve sauna içeren bir sağlıklı yaşam alanı bulunduğunu da hatırlatalım. Tesiste faks ve fotokopi gibi iş olanaklarının yanı sıra ütü hizmeti de sunuluyor.
InterContinental Baku, an IHG Hotel yakınlarında Bakü Tren İstasyonu, Fevvareler Meydanı ve Şirvanşahlar Sarayı gibi popüler cazibe merkezlerine de oldukça yakın. En yakın havaalanı olan Haydar Aliyev Uluslararası Havaalanı ise tesise yalnızca 25 km mesafede yer alıyor. Tesisin konuklarından aldığı puan ise 9.3. Oteli detaylı incelemek ve rezervasyon seçeneklerini öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.
5. Molokan Inn Hotel
Bakü’nün Sebail bölgesinde oldukça iyi bir konumda yer alan Molokan Inn Hotel, Kız Kulesi’ne yaklaşık 1 km, Azadlık Meydanı’na yürüyerek 16 dakika ve Bakü Tren İstasyonu’na 1,8 km uzaklıkta konumlanıyor. Bu tesisteki olanaklar arasında restoran, 24 saat açık resepsiyon, konsiyerj hizmeti ve tüm alanlarda ücretsiz WiFi erişimi sağlanıyor.
Tesisin bazı odalarında bahçe manzaralı balkon bulunuyor. Otelin klimalı odalarında çalışma masası, su ısıtıcısı, minibar, kasa, düz ekran TV ve duşlu özel banyo yer alıyor. Molokan Inn Hotel’in her odasında nevresimler ve havlular temiz ve sürekli olarak temin ediliyor. Tesiste her gün kontinental kahvaltı servisi bulunuyor.
Molokan Inn Hotel yakınlarında Fevvareler Meydanı, Şirvanşahlar Sarayı ve Azerbaycan Halı Müzesi gibi popüler cazibe merkezlerinin bulunduğunu da hatırlatalım. En yakın havaalanı olan Haydar Aliyev Uluslararası Havaalanı tesise 26 km mesafede yer alıyor. Tesis ücretli havaalanı servisi de sağlıyor. Bağımsız değerlendirmelere göre iki kişilik bir seyahat için tesise verilen puan 9,4. Oteli detaylı incelemek ve rezervasyon oluşturmak için buraya tıklayabilirsiniz.
6. City Inn Boutique Hotel
Bakü’nün Nesimi bölgesinde ideal bir konumda yer alan City Inn Boutique Hotel kentin en iddialı otellerinden biri. Fevvareler Meydanı’na 700 metre, Kız Kulesi’ne 1,4 km ve Azadlık Meydanı’na 1,7 km uzaklıkta konumlanan otelin resepsiyonu 24 saat hizmet veriyor.
Tesiste aynı zamanda restoran, ortak mutfak ve tüm alanlarda ücretsiz WiFi erişimi gibi olanaklar bulunuyor. Otelde aile odaları da yer alıyor. Tüm konuk odalarında klima, düz ekran uydu TV, buzdolabı, su ısıtıcısı, duş, bornoz ve gardırop mevcut.
Otelde her sabah kontinental kahvaltı servisi yapılıyor. City Inn Boutique Hotel, Bakü Tren İstasyonu’na ve Şirvanşahlar Sarayı’na 1,5 km uzaklıkta konumlanıyor. En yakın havaalanı olan Haydar Aliyev Uluslararası Havaalanı ise tesise 25 km mesafede yer alıyor. Tesis ücretli havaalanı servisi sunuyor. Bağımsız değerlendirmelere göre otelin konuklarından aldığı puan 9.8. Oteli detaylı incelemek ve rezervasyon yaptırmak için buraya tıklayabilirsiniz.
7. Best Center Hotel
Bakü’de, Fevvareler Meydanı’na 300 metre uzaklıkta yer alan Best Center Hotel listemizin 7. sırasında yer alıyor. Ücretsiz WiFi erişimine sahip konaklama birimleriyle hizmet veren 3 yıldızlı otelin resepsiyonu 24 saat açık.
Kız Kulesi ise tesise 850 metre mesafede yer alıyor. Best Center Hotel’in odalarında oturma alanı ve düz ekran uydu TV, özel banyosunda da ücretsiz banyo malzemeleri ve küvet mevcut.
Tüm odalarda klima ve çalışma masası da bulunuyor. Tesiste her sabah kontinental kahvaltı servisi mevcut. Şirvanşahlar Sarayı 1,1 km, Alev Kuleleri ise tesise yaklaşık 2,3 km uzaklıkta. Bağımsız değerlendirmelere göre kentin bütçe olarak uygun ve en beğenilen otellerinden biri olan tesisin puanı 8,8. Oteli detaylı incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.
8. Marine Inn Hotel Baku
Bakü’de, Azadlık Meydanı’na 300 metre, Bakü Tren İstasyonu’na ise 1,7 km mesafede yer alan Marine Inn Hotel Baku bahçeli bir konsepte sahip. Fevvareler Meydanı 4,1 km, Haydar Aliyev Kültür Merkezi 4,3 km ve Kız Kulesi tesise 4,4 km uzaklıkta konumlanıyor.
Tesiste 24 saat açık resepsiyon, havaalanı transferleri, konsiyerj hizmeti ve tüm alanlarda ücretsiz WiFi erişimi hizmeti bulunuyor. Otelin klimalı odalarında gardırop, su ısıtıcısı, buzdolabı, kasa, düz ekran TV, veranda ve duşlu özel banyo yer alıyor.
Özellikle çiftler tarafından tercih edilen otelin konuklarından aldığı değerlendirme puanı ise 8,7. Oteli detaylı incelemek ve rezervasyon yaptırmak için buraya tıklayabilirsiniz.
9. Hostello Hostel
Bakü konaklama listemizi Hostello Hostel ile tamamlıyoruz. Bakü’nün Nesimi bölgesinde elverişli bir konumda yer alan Hostello Hostel kentin en keyifli butik otellerinden biri. Kız Kulesi’ne 2,3 km, Haydar Aliyev Kültür Merkezi’ne 3,5 km ve Dağüstü Parkı’na ise 4,1 km uzaklıkta konumlanıyor. Ortak salona sahip hostel, Bakü Tren İstasyonu’na yaklaşık 300 metre, Azadlık Meydanı’na 1,3 km ve Fevvareler Meydanı’na 1,8 km mesafede olmak üzere birçok ünlü cazibe merkezinin yakınında yer alıyor.
Resepsiyonu 24 saat açık olan konaklama biriminde havalimanı transferi, ortak mutfak ve tüm alanlarda ücretsiz WiFi erişim imkanı mevcut. Hostelin tüm odalarında klima, oturma alanı, düz ekran kablo TV, mutfak, yemek alanı, kasa yer alıyor. Terlik ve saç kurutma makinesi bulunan ortak banyoda temiz havlu imkanı bulunuyor.
Hostello Hostel’in her odasında temiz nevresimler temin ediliyor. Turuncu renklerden ilham alan otelde açık büfe kahvaltının tadını çıkarabilirsiniz. Bölgenin doğa yürüyüşü açısından da popüler olduğunu hatırlatmak isteriz. Üstelik Hostello Hostel’de araba kiralama hizmeti de mevcut. İki kişilik bir seyahat için tesisin puanı 8,8. Oteli detaylı incelemek ve rezervasyon olanaklarından yararlanmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Şehir içi ulaşım
Bakü’de gezilecek yerlerin birbirine fazlasıyla yakın olması sayesinde yürüyerek şehri keşfetmek oldukça pratik bir seçenek. Şehir içi ulaşımda en sık kullanılan metro olmak üzere otobüs, minibüs, tramvay, troleybüs, füniküler gibi seçeneklerle ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.
İki ayrı hatta (kırmızı ve yeşil) 25 istasyona sahip olan Bakü metrosu, 35 kilometre uzunluğu ile Kafkasya’nın en uzun metro hattına sahip. Uygun fiyatlı bilet satın alabileceğiniz Bakü metrosu, şehri gezmenin en hesaplı yollarından biri desek yanlış olmaz.
Bakü’nün iki ana metro hattı da Bakü Merkez Tren İstasyonu’nun yakınındaki 28 Mayıs/Cefer Cabbarlı istasyonlarında kesişiyor. Haftanın her günü 06.00-00.00 saatleri arasında hizmet veren Bakü metrosuna binmek için otomatlardan metro kartı satın alıp kartınıza bakiye yükletmeniz gerekiyor. Trenler ise her 2-3 dakikada bir hareket ediyor.
Bakü’de şehir içi ulaşımda en fazla tercih edilen seçeneklerden bir diğeri ise otobüsler. Gitmek istediğiniz bölgenin uzaklığına bağlı olarak değişen otobüs ücretini kart kullanmadan direkt şoföre ödeyebilirsiniz.
Kentteki otobüsler ile birlikte tramvay ve troleybüsler de 06.00-23.00 saatleri arasında bölgede hizmet veriyor. Bakü’de taksi kullanmak isterseniz, 189 numaralı taksi hizmetinden faydalanabileceğinizin altını çizelim. Ayrıca ulaşım için mor renkteki taksileri de tercih edebilirsiniz. Son olarak bazı taksilerde taksimetre bulunmadığı için yola çıkmadan önce pazarlık yapmadan hareket etmeyin deriz.
Nerelere gidilir?
İçeri Şehir
Azerbaycan’ın geçmişine ışık tutan tarihi yapıların bulunduğu İçeri Şehir aynı zamanda Köhne Şehir olarak da isimlendiriliyor. Şehrin mutlaka gezilmesi gereken yerleri arasında gösterilen İçeri Şehir’in tarihine mercek tutarsak Paleolitik dönemden beri yerleşim alanı olarak kullanıldığını söyleyebiliriz. İçinde elliden fazla yapıyı muhafaza eden bölge, 2000 yılında UNESCO Dünya Tarih Mirasları Listesi’nde yer almaya hak kazanmış. Bundan yalnızca üç yıl sonra ise tehlike altındaki dünya mirasları listesine maalesef yerleşmiş.
Bakü Bulvarı
Baku gezilecek yerler listemizde yer alan Bakü Bulvarı kenti tanımanıza imkan sağlıyor. Kentte mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri. Sahil şeridine paralel uzanan Bakü Bulvarı, denizin doldurulmasıyla inşa edilerek 1909 yılında halka açılmış. Gezerken birçok yer görebileceğiniz bulvar üzerinde eğlence merkezleri, müze ve anıtlar konumlanıyor.
Şirvanşahlar Sarayı
Ülke mimarisinin en önemli eserleri arasında gösterilen Şirvanşahlar Sarayı, 15. yüzyılda inşa edilmiş görkemli bir yapı. Saray, ana saray binasından başka divanhane, mezar tonozları, hamam kalıntıları, Murad kapısı, cami ve düşünür Seyid Yahya Baküvi’nin türbesinden oluşan geniş bir alana sahip. Bakü gezilecek yerler listemizde yer alan ve günümüzde müze olarak hizmet veren saray, haftanın her günü ziyarete açık.
Kız Kulesi
Bakü gezilecek yerler listemizde yer alan ve şehrin en gizemli yapısı olarak tarif edilen Kız Kulesi, 28 metre yüksekliğinde ve 8 kattan oluşuyor. Hemen her katı yontma taşlarla inşa edilen Kız Kulesi 2000 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne giren yerler arasında. Kulenin gizemli olmasının nedeni ise birçok efsaneye ev sahipliği yapmasından ileri geliyor. Bu efsaneler arasında en çok bilineni ise kalede saklanan bir kızın bu durumun zorluğuna dayanamayarak kalenin başından Hazar Denizi’ne atladığı rivayeti.
Çeşme Meydanı
Geçmiş dönemde siper görevi gören günümüzde ise yayalara açık hale getirilen Çeşme Meydanı, kentte mutlaka görmeniz gereken bir diğer popüler yer. Nizami Caddesi’nden İçeri Şehir’in doğu surlarına kadar uzanan birçok çeşme bu alanı çevreliyor. Çok sayıda restoran, kafe ve bar seçeneğinin de bu alanda yer aldığını hatırlatalım. Bakü gezilecek yerler listenize Çeşme Meydanı’nı eklemeyi unutmayın.
Nizami Caddesi
Bakü gezilecek yerler listesinde yer alan Nizami Caddesi alışveriş tutkunları için biçilmiş kaftan. Alışveriş severlerin listesine mutlaka eklemesi gereken yerlerden biri olan Nizami Caddesi araç trafiğine kapalı. Oldukça uzun bir şeride sahip olan cadde 3.5 kilometreye kadar devam ediyor.
Alev Kuleleri
Ülkenin dolayısıyla da kentin ilk gökdelenleri olma özelliğini taşıyan Alev Kuleleri’nin ismi kulelerin dizayn edilişinden geliyor. Bakü’nün en yüksek yapıları olarak göze çarpan Alev Kuleleri, otel, konut ve ofis olarak kullanıma sunulan üç ana binadan oluşuyor. Şehrin simgelerinden biri olarak gösterilen bu görkemli yapı, gece aydınlatmaları ile büyüleyici bir ambiyansa dönüşüyor. Bu büyüleyici atmosferi Bakü gezilecek yerler listenize mutlaka ekleyin!
Bakü mutfağında ne yenir?
Bakü gezilecek yerler hakkında notlarımızı yukarıda paylaştık. Peki bu tarihi kentte ne yenir, ne içilir? Tarih boyunca birçok uygarlıktan etkilenen Bakü’de yemekler de bu değişimden etkilenmiş. Türk yemekleri ile de oldukça benzerlik gösteren Bakü mutfağından birbirinden lezzetli birçok yemek çeşidi olduğunu söylemek isteriz. Bakü mutfağının zengin yemeklerinin ana malzemesini genellikle et oluşturuyor. Tıpkı Türk mutfağı gibi tarifinde bir miktar et bulunduran Bakü mutfağının lezzetleri oldukça iddialı! Gelin birbirinden farklı lezzetlere birlikte göz atalım.
Duşbara
Bakü’de mutlaka tatmanız gereken lezzetlerin başında Duşbara geliyor. Bir çorba çeşidi olan Duşbara, Bakü’de oldukça meşhur bir lezzet. İsteğe göre kıyma veya peynir ilave edilerek pişirilen Duşbara’nın şeklinin ise yuvarlak olması gerekiyor. Bu mantı benzeri karışım ise çorba kıvamına gelen bir başka karışımın içine ilave ediliyor ve enfes bir Bakü lezzeti ortaya çıkıyor.
Bakü Baklavası
Türk mutfağının meşhur lezzeti baklava Bakü mutfağında da kendine has tarifi ile sofraları süslüyor. Yine bizim baklavamızın açıldığı usul ile açılıp, şerbetlense de Bakü Baklavası’nın harcına ekstra safran katılıyor. Haliyle baklava bambaşka bir lezzete bürünüyor. Bakü mutfağına deneyimlerken bu lezzeti de mutlaka sipariş edin deriz.
Azeri Plovu
Bakü’de özellikle özel günlerde yapılan Azeri pilavı, mutfağımızda yer alan pirinç pilavı ile benzerlik gösteriyor. Sadece tek farkı iç harca eklenen malzemelerin değişkenliği olabilir. Tavuk ve kuzu etinin kızartılıp, kuru kayısı, kuru üzüm ve kestane ilave edilerek bir süre dinlendirilmesiyle elde edilen lezzet şahane bir Bakü lezzeti sunuyor.
Karpuz Reçeli
Sıcak yaz günlerinde içimizi serinleten karpuzu bir de Bakü mutfağında deneyin deriz. Azerbaycan mutfağı reçelleriyle meşhur bir mutfak bunu biliyoruz. Her şeyin reçelinin yapıldığı Bakü’de ise en ünlü reçellerden biri karpuz reçeli. Kentte reçelin tadına bakarsanız birkaç kavanoz satın alıp sevdiklerinize hediye edin deriz.
Şekerbura
İçi yumuşacık bir kıvama sahip olan şekerbura Nevruz kutlamaları için hazırlanıp dağıtılan meşhur bir Bakü tatlısı. Fındıklı ve şekerli karışımı ile yemekten sonra da tüketebileceğiniz oldukça hafif bir tatlı seçeneği olduğunu hatırlatmak isteriz.
Piti Aşı
“Bakü mutfağında ne yenir?” sorusunun yanıtlarından biri olan Piti aşı, kuzu eti kullanılarak hazırlanan geleneksel bir yemek. Piti aşı, nohut ve bilumum malzemelerle birleştirilir, güveçlere konur, fırınlanır ve servis edilir. Bakü sofralarında özellikle soğuk kış günlerinin sıcacık lezzeti olan Piti Aşı kentte en çok tercih edilen yemeklerden biri.
Levengi
Bakü mutfağı oldukça geniş ve çeşitli bir mutfak. Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de deneyimleyebileceğiniz lezzetleri Levengi ile tamamlıyoruz. Levengi balık veya tavuk etinden hazırlanan dolma anlamını taşıyor. Salça, ceviz, soğan karşımlı iç harcının etlerin içine doldurulmasıyla ortaya çıkan levengi tarifinin asıl lezzet püf noktası ise tandırda pişmesiyle ortaya çıkıyor.
Bakü’ye nasıl gidilir?
Bakü ile Türkiye arasında, İstanbul’dan ve Ankara’dan uçuşlar mevcut. Türkiye’den yaklaşık üç saat süren direkt uçuşlarla ulaşabileceğiniz Bakü’de uluslararası uçuşlar için Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı kullanılıyor. Şehir merkezinin 20 km kuzeydoğusunda yer alan havalimanından kent merkezine otobüsle geçebileceğinizi hatırlatalım.
Haydar Aliyev Havalimanı çıkışında bekleyen 116 numaralı otobüslerle merkeze 40-45 dakikalık bir yolculukla ulaşım sağlamanız mümkün. Her 30 dakikada bir hareket eden otobüsler 28 Mayıs Caddesi güzergahı üzerinde ilerliyor. Haydar Aliyev Havalimanı Terminal 1 ve Terminal 2 çıkışında yer alan ve her 30 dakikada bir kalkan Aero Express Bus’lar ile direkt şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Express otobüslerde Bakü Kart’ların geçerli olduğunun altını çizelim.
Öte yandan Bakü’ye Gürcistan ve İran üzerinden kara yolu ile de ulaşım sağlamak mümkün. Bakü’ye ulaşımın bir diğer yolu ise, önce Iğdır’a, oradan da Nahçıvan’a geçip son olarak başkent Bakü’ye uçakla seyahat etmek.
Azerbaycan’a ve Bakü’ye karayoluyla gitmeyi düşünüyorsanız eğer İran veya Gürcistan üzerinden rota oluşturabilirsiniz. Tiflis-Kırmızı Köprü (Azerbaycan-Gürcistan sınırı) arası 45 dakikalık bir mesafe bulunuyor. Kırmızı Köprü-Bakü arası ise yaklaşık 8 saat sürüyor. Yolculuğunuzu İran üzerinden planlıyorsanız Gürbulak Sınır Kapısı-Astara (Azerbaycan-İran sınırı) arasının 3 saat, Astara-Bakü arasının ise yaklaşık 5 saat sürdüğünü hatırlatalım.
Ne zaman gidilir?
Bakü gezilecek yerler, konaklama noktaları ve Bakü lezzetlerine dair gezi rehberimizi tamamlarken kente dair en merak edilen sorulardan biri olan “Bakü’ye ne zaman gidilir?” sorusunu yanıtlamak isteriz.
Ilıman karasal iklimin etkisinde olan Bakü’de kış ayları soğuk ve yağışlı, yazlar ise sıcak ve kurak geçiyor. Bakü gerçekten ismini taşıdığı anlamın hakkını vererek dört mevsim boyunca rüzgarlı bir havaya sahip. Kenti ziyaret etmek için ise en uygun zamanın sıcaklığın yükselmeye başladığı bahar ve yaz ayları olduğunu hatırlatmak isteriz.
Bakü’de bahar ayları renkli ve eğlenceli bir atmosferde geçiyor. Temmuz ve ağustos aylarında sıcaklık iyice yükselirken sahil turizmi açılıyor ve kent keyifli bir tatil imkanı sunuyor. Sonbaharın ilk ayları da şehri sakinken keşfetmek isteyenler için ideal zamanlar arasında. Hemen her mevsim ayrı güzelliğe sahip Bakü’nün her hali çok güzel. Şehri dilediğiniz mevsimde ziyaret etmek ise tamamen size kalmış.
Bakü’den sonra rotanızı Kotor’a çevirmek isterseniz Kotor Gezi Rehberi: Tarihi Liman Kentinde Nerede Konaklanır, Nereye Gidilir? içeriğimiz ilginizi çekebilir.