Tarih akıl almaz olaylarla, savaşlarla, iz bırakmış insanlarla doludur. Tarihi fotoğrafları incelediğimizdeyse yaşanmış bir durumun gelecekteki şahitleri gibi hissederiz. Belki de bu yüzden bu fotoğraflara bakmaktan kendimizi alamayız.
Sizler için derlediğimiz, tarihte yer etmiş bu fotoğraflarınsa ayrı bir özelliği var: Bakışlar. Farklı dillerde farklı varyasyonları olsa da “Gözler kalbin aynasıdır” cümlesi birçok kültürde kullanılmaktadır. Bunun en büyük sebebi, tek bir bakışın binlerce kelimeyle bile anlatamayacağınız duyguları anlatabilmesidir.
İşte tek bir bakışın en derin duyguları anlattığı 13 tarihi kare:
1. Korku
Hans-Georg Henke, ikinci dünya savaşında görev almış Alman çocuk asker. 1938 yılında babasını, 6 yıl sonra da annesini kaybeden Henke, annesi öldükten 1 yıl sonra askere zorla alındı. ABD’li askerler tarafından yakalandıktan sonra çekilen bu fotoğraf ise Henke’nin yüzündeki korkuyu tüm ayrıntılarıyla gösteriyor.
2. Kıskançlık
Bu fotoğraf kıskançlığın simgesi olarak tarihte yerini aldı. Sophia Loren onuruna düzenlenen partide Loren’in kıskançlık dolu bakışları, Jayne Mansfield’in üzerinde süzülüyor.
3. Dikkat
Sovyet birlikleri tarafından annesi ve babası öldürülen Afganistanlı yetim Sharbat Gula’nın bu fotoğrafı, dikkat ve korkuyu eksiksiz tanımlıyor.
4. Kabulleniş
Bu fotoğraf bir Alman askerinin kişisel fotoğraf albümünde bulundu. Ukrayna’da çekilmiş bu görüntü “Vinnitsa’daki Son Yahudi” olarak adlandırılmakta. 2. Dünya Savaşı’nın tüm hüznünün tek bir kareye sığdığı bu fotoğraf, toplu mezarın önünde diz çökmüş Yahudi bir adamın gözlerindeki kabullenişe de yer veriyor.
5. Neşe
Belsen’deki Nazi’lerin toplama kampından kurtarılmış bu kadın, zayıflıktan incecik olmasına rağmen yüzündeki gülümseme tüm neşesini yansıtıyor.
6. Panik
1989 yılında Nottingham Forest ve Liverpool arasında oynana FA kupası yarı finalinde yaşanan bu feci izdiham olayında 96 kişi yaşamını yitirdi 766 kişi de yaralandı.
7. Utanç
2. Dünya Savaşı esnasında Alman askerlerle ilişkiye giren kadınlar, savaş sonrasında halk tarafından saçları kesilerek işaretleniyor.
8. Çaresizlik
Heinz Joest isimli Alman bir asker tarafından 1941 yılında çekilen bu fotoğraf, Varşova’nın kenar mahallelerindeki fakirliği ve çaresizliği gözler önüne seriyor.
9. Şaşkınlık ve dehşet
1963 yılında Paris’te çekilen bu fotoğraf, ilk defa kukla gösterisi izleyen çocukların ifadelerindeki şaşkınlığı ve dehşeti tüm saflığıyla gösteriyor.
10. Yenilgi
Bu fotoğraf 2. Dünya Savaşı sırasında meydana gelen Stalingrad Muharebesi bitiminde çekildi. Tıbbi malzemeleri ve ısınmak için de kullandıkları yakıtları biten Alman askerleri; soğuktan, hastalıktan ve açlıktan ölmeye başlayınca Kızıl Ordu’ya karşı yenildiler.
11. Delilik
İlk defa 1. Dünya Savaşında görülen ve savaş bunalımı diye de adlandırılan bu hastalık, askerlerin maruz kaldığı ani duygu değişimi nedeniyle kalıcı bir psikolojik rahatsızlık oluşturdu. Bunu tüm gerçekçiliğiyle anlatıldığı bu fotoğraf Fransa’da meydana gelen Courcelette Savaşı’nda çekildi.
12. Nefret
Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanlığı yapan ve Hitler’in en çok güvendiği dostlarından biri olan Dr. Paul Joseph Goebbels, fotoğrafını çeken kişinin Yahudi olduğunu öğrendiğinde attığı bu bakışlar, nefreti simgeleyen en tarihi fotoğraflardan biridir.
13. Yorgunluk
23 saat süren kalp nakli ameliyatından sonra sağ köşede uyuyan asistan ve doktorun bakışları, yorgunluğun hissinin bize bile etki etmesini sağlıyor.