Evimize bazen kendi isteklerimiz bazen de evin küçük bireylerinin istekleri doğrultusunda evcil hayvanlar alıyoruz. Sahiplendiğimiz evcil hayvanlar sayesinde sorumluluk bilincimiz de gelişmiş oluyor. Sahiplenilen evcil hayvanla birlikte artık evin içinde sizin ona sağlamanız gereken imkanlarla yaşamını sürdürebilecek bir canlı bulunmakta. Ancak yaşamımıza dahil edeceğimiz canlıları evimize alırken bir anlık karar verilmemesi gerekir. Basit bir iş gibi görünse de hayvan beslemek büyük bir kararlılık sonucunda alınması gereken bir sorumluluktur. Evcil hayvan sahiplendikten sonra çoğu zaman günlük işlerden fırsat bulup hayvanla ilgilenilemiyor ya da çocuğunuzun hevesinin geçmesi ile evcil hayvanlar tıpkı bir eşya gibi unutulabiliyor. Kendimizi onların yerine koyarak neler hissedebileceklerini anlayıp buna göre davranılmalıdır. Evcil hayvanın bakımı konusunda iyi araştırmalar yapılmalıdır. Ev ortamına ve yaşam hareketliliğine uygun olan evcil hayvanın seçilmesi hem sizin için hem de hayvan için daha sağlıklı olacaktır.
1. Köpek
Köpekler evcil hayvanlar arasında en çok tercih edilen türdür. İnsanın en büyük dostu, yaşam arkadaşı olarak bilinen köpeklerin evde bakılması köpeğin cinsine göre değişmektedir. Her köpek ev içinde beslenmeye uygun değildir. Yaşam alanı ev olmayan köpekleri evcil hayvan olarak sahiplenmek hayvana eziyet anlamına gelir. Örneğin; çok sevimli görülen beagle cinsi köpekler fazla enerjik olmaları sebebi ile evde enerjilerini atamayacaklar ve sahiplerinden yoğun ilgi bekleyeceklerdir. Bu köpekler ancak bahçeli ev sahipleri için uygun olabilir. Bunun yanında ev ortamında beslemeye en uygun köpekler arasında bulldog cinsi bulunmaktadır. Kısa tüyleri ve sakin yapısı evde beslemek için gayet uygundur. Bulldog cinsi köpeklerin tek problemi horlamaları olabilir. Bunun yanında evde beslemek için maltese, boston Terrier, pug, pomeranya köpeği, chihuahua, shih tzu, pekinez, dachshund, minyatür schnauzer ve minyatür poodle cinsi köpekler tercih edilebilir.
2. Kedi
Kediler de köpekler gibi çok sevilen ve evlerde sıkça karşılaştığımız hayvanlar arasında yer alır. Köpeklerin aksine kedilere tuvalet eğitimi vermek gerekmez. Tuvaleti için kedi kumu kullanarak ihtiyacını gidermesini kolayca sağlayabilirsiniz. Bunun için kristal kumun kullanılması kötü kokuların oluşmasını da engellemektedir. Kedilerin de british shorthair, american shorthair, brazilian, ankara kedisi, fars kedisi, siyam kedisi gibi farklı özellikte ve farklı görünümde türleri bulunmaktadır.
3. Balık
Balıklar ev içerisinde beslenmesi en zahmetsiz hayvanlardır. Balığın boyutuna ve sayısına bağlı olarak bir fanus ya da küçük bir akvaryumda yaşayabilirler. Gün içerisinde genellikle sabah ve akşam saatleri olmak üzere iki defa yem vererek ve belirli aralıklarla sularını değiştirerek yaşamlarını sürdürmelerini sağlayabilirsiniz. Evde beslenen balıklar arasında en çok japon balıkları bulunmaktadır. Bunun yanında akvaryum içerisinde lepistes, çöpçü balığı, ay kılıç ve teleskop balığı gibi balıklar da beslenebilir.
4. Kuş
Evcil kuşlar da bakımı en kolay hayvanlar arasındadır. Evde beslenen kuşlar için gerekli olan eşyaların başında kafes gelmektedir. Kafes içerisine yerleştirilen su ve yem kutucukları ile örneğin bir muhabbet kuşunun ihtiyaçları karşılanmış olur. Elbette yine de onun da bir canlı olduğunu unutmayıp ara sıra kafesi dışına çıkartılması ve kafesinin ve kendisinin temizlenmesi gerekir. Muhabbet kuşu dışında evlerde beslenen kuş türleri arasında papağanlar ve kanaryalar bulunmaktadır.
5. Hamster
Fare sınıfının bir üyesi olan hamsterların da evde bakılması kolaydır. Kuşlar gibi hamsterların bakımı için de bir kafese ihtiyaç duyulmaktadır. Her gün yenilenen yemleri ve suları ile ihtiyaçları karşılanmış olur. Ancak yem ve suyun yanında kafes temizliği de yapılmalıdır. Kafeslerinin kolayca temizlenebilmesi için kafesin zeminine bir kağıt yerleştirilebilir. Hamsterlar gündüzleri sakin, geceleri ise hareketlidirler. Yaşam süreleri iki ya da üç yıl ile sınırlı olan hamsterların ısırmaması için ilgi gösterilmesi tavsiye edilmektedir.
6. Kaplumbağa
Kaplumbağalar tıpkı balıklar gibidir. Bakımları için gün içerisinde bir ya da iki defa yem verilmesi ve belirli aralıklarla sularının değiştirilmesi gerekir. Kaplumbağanın temizliği ise kabuğunun diş fırçası yardımı ile temizlenmesi ile yapılabilir. Çok uzun ömürlü olan kaplumbağaların büyümeleri göz önünde bulundurularak uygun akvaryumlarda bakılması gerekir.
7. Tavşan
Tavşanlar için de ev bakımı kolaydır. Tavşanların beslenmesi için en başta tahmin edilebileceği gibi havuç ve bunun yanında ekmek artığı, marul, maydanoz ve kereviz dalları gibi besin maddeleri gerekmektedir. Tavşanlar için büyüklüklerinin dört katı civarı uzunluğunda, üç katı civarı yüksekliğinde kafesler yapılmalıdır. Aynı zamanda kafeslerinin onların yaşam alanı olduğu unutulmamalı ve temizliğine dikkat edilmelidir.
Petle kimdir?
Petle, hayvanlar ve hayvanseverleri bir araya getirebilmek için tasarlanmış yepyeni bir sosyal platform. Ayrıca “Kayıp & Yuva Arayan” özelliğiyle, yolunu kaybetmiş bir dost veya yalnız kalmış bir can için çözümün bir parçası olmayı mümkün kılıyor. Konum bilgisiyle yapılan paylaşımlar sayesinde, ihtiyaç anında yakındaki hayvanseverler anında bilgilendirilebiliyor. Bu sayede kullanıcılar hem kendileri hem de çevresindeki kişilerin ihtiyacı olduğunda hayvanların yuvaya kavuşmasında aktif bir rol oynayabiliyor.
Uygulamayı indirmek için Android kullanıcılarını buraya, İphone kullanıcılarını ise buraya alalım.
Petle ile siz de onlara yuva olun
Petle sayesinde sahipsiz kalmış canlara yuva olabilir, böylelikle sokak hayvanlarının hem barınaklara gitmesini önler hem de sıcacık bir evlerinin olmasını sağlayabilirsiniz!