Konu bitki bakımı ve ev bitkileri olduğunda kimileri doğuştan yetenekliyken kimileriyse doğuştan şanssız olabiliyor… Eğer siz de dokunduğu her bitkiyi solduran şanssızlardansanız doğru yerdesiniz! Sizler için derlediğimiz bu bitki türleri sayesinde siz de evinizi minik bir cennete dönüştürebilir, bitki yetiştirmenin keyfini tadabilirsiniz. İşte minimum seviyede su ve güneş ışığına ihtiyaç duyan, yetiştirilmesi en kolay 9 ev bitkisi! ?
1. Paşa kılıcı
Paşa kılıcı bitkisi, bitkilerini sulamayı unutanlar için oldukça ideal. Kendisi direkt olarak güneş ışığına da ihtiyaç duymuyor. Paşa kılıcının 70’den fazla türü bulunsa da en yaygın olanı Sansevieria trifasciata. Eğer bir paşa kılıcınız varsa bitkinizi sulamadan önce toprağının tamamen kurumasını bekleyin ve güneş ışığı konusunda strese girmeyin. Pek fazla ışık almayan bir oda, onun mutlu olması için yeterli olacaktır.
2. Kurdele çiçeği
Kurdele çiçeği, direkt olarak güneş ışığını sevse de az ışık alan bir yerde olmayı da hiç sorun etmiyor. Bitki bakımı konusunda tecrübesiz olanlar için harika bir bitki olan kurdele çiçeği, neredeyse her koşulda büyüyebiliyor. Tabii siz yine de onun için en ideal ortamı sağlamak istiyorsanız bitkinizi direkt olarak güneş alan bir yere koyabilirsiniz. Kurdele çiçeğinizi yaz aylarında daha sık sulamanız gerekse de kış aylarında oldukça az sulamanız, onun için bir problem yaratmayacaktır. Ek olarak kurdele çiçeğinizi çok soğuk odalardan uzak tutmayı unutmayın!
3. Salon sarmaşığı
Yine minimum suyla yaşayabilen bir bitkiyle devam ediyoruz! Salon sarmaşıkları, kuru topraklardan çok hoşlanır. Ayrıca salon sarmaşıkları, tıpkı paşa kılıçları gibi direkt olarak güneş ışığından hoşlanmazlar. Eğer çabuk büyüyen bir bitki istiyorsanız salon sarmaşığı sizin için oldukça ideal olacaktır. Salon sarmaşığını bir fıs fıs yardımıyla sulamanız, onun için çok daha iyi olacaktır. Ayrıca bitkiniz büyüdükçe saksısını değiştirmeyi unutmamalısınız.
4. Aloe vera
Aloe vera bitkisi, ev bitkileri arasında bakımı en kolay olan bitkilerden biridir. Direkt olarak güneş ışığı almayı seven aloe vera bakımında dikkat etmeniz gereken nokta, aloe veranızı delikli bir saksıda yetiştirmek! Delikli olmayan saksılar aloe veranın köklerinin çürümesine neden olabilir. Bu yüzden aloe veranızı delikli bir saksıda yetiştirmek ve toprağı kurudukça bir fıs fıs yardımıyla sulamak; onu oldukça mutlu edecektir.
5. Zamia bitkisi
Parlak görüntüsüyle kalbimizi çalan zamia bitkisi, pek fazla ilgiye ihtiyaç duymaz. Bu nedenle bitki bakımı konusunda şanssız olanlar için oldukça idealdir. Zamia bitkinizi, evinizin en az güneş gören yerlerinde bile kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Hatta kendisi camı olmayan odalarda bile yaşayabiliyor! Zamia bitkinize iyi bakmak istiyorsanız tek yapmanız gereken şey onu yalnız bırakmak! Arada bir toprağını kontrol ederek, çok kuruduğunu düşündüğünüz anlarda zamia bitkinizi sulayabilirsiniz.
6. Deve tabanı
Deve tabanı bitkisi, ev bitkileri ve bakımları hakkında bilgilenmek isteyenler için oldukça idealdir. Sadece yapraklarını gözlemleyerek neye ihtiyacı olduğunu ve neler yapmanız gerektiğini anlayabilirsiniz. Diğer bitkilere göre biraz daha fazla ilgi istese de deve tabanıyla ilgilenmek, bitkiler konusundaki şanssızlığını kırmaya yardımcı olabilir. Deve tabanı bitkisinin bakımı için dikkat etmeniz gereken nokta, bitkinizin direkt olarak güneş ışığı almadığına emin olmak. Hatta hiçbir yaprağının direkt olarak güneş ışığı almadığına emin olmak desek daha doğru olur! Bitkinin toprağına dokunarak nem durumunu ölçebilir, eğer ihtiyacı varsa bir fıs fıs yardımıyla sulayabilirsiniz.
7. Fil ayağı
Fil ayağı bitkisi, yaz aylarında balkonda durmaya bayılır! Kış aylarında da evinizde rahatlıkla bakabilirsiniz. Fil ayağı bitkisi aslında sukulent familyasındandır, dolayısıyla fazla suya ihtiyaç duymazlar. Parmağınızla toprağını kontrol edebilir, kuruduğunu düşündüğünüz anlarda sulayabilirsiniz. Güneş ışığı konusunda gelecek olursak, fil ayağı bitkisi güneş ışığını sevse de gölge alanlarda bulunmayı da sorun etmez.
8. Peperomia
Daha kuru bir toprak yapısına ihtiyaç duyan peperomia, harika bir ev bitkisidir! En büyük ihtiyacı havadar bir oda olan peperomialar, yapay ışıklara ve gölge alanlara bayılır. Bu nedenle ofiste yetiştirmek için de oldukça idealdir. Peperomia bitkisinin su ihtiyacını anlamak için toprağını gözlemleyebilirsiniz. Eğer bitkinizin toprağının kuruluğu birkaç santim derinliğe ulaştıysa onu sulamanın vakti gelmiş demektir!
9. Fittonia
Eğer bitkilerinizi fazla sulamaktan öldürüyorsanız fittonia tam size göre! Üstelik kendisinin birçok farklı rengi bulunuyor. Fittonia bitkinizin toprağı ne çok kuru ne de çok ıslak bir toprak çeşidi olmalı. Ayrıca bitkiniz mutlaka delikli bir saksı da bulunmalı. Tüm bu şartları sağladıktan sonra fittonianızı bol bol sulayabilir ve bitki yetiştirmenin keyfini sürebilirsiniz!
Kaynak: 1