Bitkiler, bazen unuttuğumuz o boş köşeleri renkle doldurabilir ve harika bir dekorasyon ögesine dönüşebilir. Dekoratif duruşlarının yanı sıra bitkiler, evin havasını değiştirebilir. Hatta sağlığa faydalı olan ev bitkileri bulunuyor. Tabii ki bitki bakımı son derece meşaketli bir iş. Bitki katili olmamanız için bitkilerin bakımı hakkında detaylı bilgi edinmeniz gerekiyor. Nitekim bakımı daha kolay bir bitki tercih ediyorsanız, sukulent bitkileri tam size göre. Hem bakımı kolay olan, hem hızlı büyüyen, hem de evinize dekoratif anlamda farklı bir hava katacak 7 sukulent bitkisini sizler için derledik!
1. Chain of hearts
Sukulent bitkileri listemizin ilk sırasında yer alan bu bitkinin adı yeşil veya mor sırtlı küçük kalpleri andıran yapraklarının kendine özgü şeklinden geliyor. Ceropegia woodii, son derece popüler olan bir asma bitki. Bu bitki genellikle evlerin balkonlarını renklendirmek için kullanılıyor. Çok az suya ihtiyaç duyan bu sukulent bitkisi, büyümek için bol güneş ışığına ihtiyaç duyar.
2. Donkey tail
Meksika’ya özgü bu bitki, hava koşullarına göre esnekliği nedeniyle evinizde bulunabilecek en güzel bitkilerden biridir. Hemen hemen tüm sukulentler gibi, Sedum morganianum da sıcak ortamları tercih eder ancak sıcaklığın daha düşük olduğu iç mekanlarda da bakılabilir.
İhtiyacı olan şey ise çok basit; Günde en az 6 saat ışık almalıdır. Ancak yanabileceği için doğrudan güneşin altında bırakmamalısınız. Ek olarak, toprağı kuruduğunda suya ihtiyaç duyar. Bu da genellikle 10-14 günde bir sulamanız gerektiği anlamına gelir. Son olarak, suyun köklerinde birikmemesi için iyi drene olan bir saksıya ihtiyacı vardır.
3. Sedum burrito
Bu bitki uzun zamandır Sedum morganianum ile karıştırılıyor. Birbirlerine çok benzemelerine rağmen iki bitki aslında farklı türler. Sedum Burrito’nun kendine has özellikleri var; yaprakları daha kısa ve yuvarlaktır. Ayrıca çiçekleri ise pembe renklidir. Düzgün bakıldığında son derece uzun olabilir. Bakımı ise Donkey Tail ile aynı.
4. String-of-Pearls
Senecio rowleyanus, dekorasyon için ideal bir bitki. Doğada sürünen bir bitki olmasına rağmen, evlerde asma bitki olarak hayat bulabilir. Yapraklarının güzelliğinin yanı sıra tarçın kokusuna sahip beyaz çiçekler üretir. Bu bitki de diğer sukulent bitkileri gibi iyi aydınlatılmış bir odada tutulmalıdır. Haftada 1 veya 2 kez sulamak yeterlidir. Ancak eğer yaprakları dökülmeye başlarsa, daha az sulamaya çalışın.
5. Hoya or waxplant (Mum çiçeği)
Porselen çiçeği veya balmumu bitkisi olan Hoya carnosa, Apocynaceae cinsi dogbane ailesindeki çiçekli bitkilerin bir türü. Genellikle Doğu Asya ve Avustralya’ya özgü bolan bu türün yapraklı koyu yeşildir. En karakteristik özelliği ise yarım küre şeklinde çiçek açan pembe merkezli beyaz çiçekleridir. Bakımı ise son derece basit; güneş ışığına doğrudan maruz bırakmayacak şekilde bol ışık almasını sağlayın ve soğuk havaya maruz bırakmayın. Çiçek açtığı zaman, ilkbahar ve yaz arasında bol su ile sulayın. Ancak toprağın su altında kalmamasına dikkat edin!
6. Crassula pellucida
Bu bitki asma saksılara dikilmesinin yanı sıra duvarları veya çiçek aranjmanlarını süslemek için de kullanılabilir. Tıpkı Chain of hearts gibi, Crassula Pellucida’nın da kalp şeklinde yaprakları vardır. Ancak bunlar güneşe maruz kaldığında pembe veya kırmızı olur. Ayrıca bahar aylarında beyaz yıldız şeklinde çiçekler üretir.
Yaprakların rengi bitkinin aldığı ışık miktarına göre değişir. Ancak, yanabileceği için onu daha kırmızı veya pembe yapmaya çalışmayın, doğrudan güneş ışığında bırakmayın. Tamamen kuruduğunda sulayabilirsiniz.
7. Sedum “Little Missy”
Sedum ‘Little Missy’, oldukça hızlı büyür. Bu da onu harika bir asma bitki yapıyor. Sukulent bitkileri listemizde yer alan bu türün, yaprakları pembe veya soluk yeşil kenarlı, küçük ve parlak yeşildir. Işığı sever, bu nedenle kısmen veya tamamen güneşe maruz kalabilir. Sulamaya gelince, saksı iyice süzüldüğü sürece toprak hafif nemli tutulmalıdır.
Kaynak: 1