Büyük bir heyecanla beklediğimiz bahar havası sonunda geldi! Bahçeye çıkmanın ve toprakla buluşmanın tam sırası. ? Bir bahçeye sahip olmak, yalnızca lezzetli gıdalar elde edeceğiniz anlamına gelmez. Aynı zamanda ruhunuzu da iyileştirir. Bitkilerle ilgilenmek, adeta bir meditasyon görevi görür. Eğer siz de bu bahar bağ bahçeyle ilgilenmek istiyorsanız doğru yerdesiniz! Domatesten ayçiçeğine yetiştirilmesi en kolay bitkileri araştırdık. İşte bahçenizde kolayca yetiştirebileceğiniz 10 bitki…
Menekşe
En dayanıklı çiçeklerden biri olan menekşeler hemen hemen her bölgede yetiştirilebilir. Aşırı sıcaklara ve aşırı soğuklara karşı dayanıklıdır. Biz mor menekşelere alışmış olsak da aslında menekşe ailesinin 300’den fazla üyesi vardır.
Domates
Domatesler minik bahçelerde de sık sık gördüğümüz bir diğer popüler bitkidir. Çimlenmekte olan domates sabit bir toprak sıcaklığına ihtiyaç duyar. Bu nedenle soğuk havalar geçtikten sonra ekilmesi önemlidir. Bir domates fidesi satın alıp direkt olarak toprağa ekebileceğiniz gibi domates tohumlarını kullanarak da domates yetiştirebilirsiniz. Tabii tohumdan yetiştirmek yeni başlayanlar için biraz zahmetli olabilir.
Fesleğen
Domates yetiştirip de fesleğen yetiştirmemek olmaz! ? Domateslerin yakınına fesleğen ektiğinizde böcekleri ve sinekleri de uzaklaştırmış olursunuz. Hatta kimilerine göre bu işlem domateslere ayrı bir lezzet katıyor. ?
Nane
Bir diğer dayanıklı bitkiyle devam edelim: nane! Aşırı hızlı ve kolay bir şekilde büyüyen nane, tüm bahçenizi ele geçirebilir. Bu nedenle naneyi yetiştirdiğiniz alanı sınırlamanız çok önemli. Ek olarak gölge alanları sevdiğini de söyleyelim!
Ayçiçeği
Bahçeciliğe yeni başlayanlar için harika olan ayçiçekleri, gübrelemeye ihtiyaç duymaz. Toprak çok soğuk olmadıkça kolaylıkça yetiştirilebilirler. Üstelik susuzluğa da son derece iyi dayanırlar. Ayçiçekleriyle ilgili dikkat etmeniz gereken en önemli şey bol güneş ışığı alan bölgelere ekmektir.
Turp
Serin hava mahsülü olarak değerlendirebileceğimiz turplar, ilkbahar ve sonbaharda yetiştirilir. Kimi turp türleri yalnızca 22 gün içinde hasat edilirken kimilerinin de olgunlaşması 70 günü bulabilir.
Patates
Kızartması, haşlaması, yemeği, püresi… Hepsi ayrı güzel! ? Patates yetiştirmek için tohuma ihtiyacınız yok! Yapmanız gereken tek şey patatesin üzerinde büyüyen minik yumruları bir süre sonra koparmak ve oda sıcaklığında saklamak. 2 günlük bir bekleme süresinin ardından patates yetiştiriciliğine başlayabilirsiniz. ??
Ispanak
Bir başka soğuk hava mahsülü de ıspanak. Bölgedeki son don tarihinden dört ila altı hafta önce ıspanak ekimine başlamalısınız. Suda beklettiğiniz tohumları havluya aktarın, ardından hava geçirmez bir torbada çimlenmeye bırakın. Çimlenen ıspanakları hala soğuk olan toprağa ekin ve beklemeye başlayın. ? Dilediğiniz boyuta geldiklerinde hasat edebilirsiniz.
Kadife çiçeği
Bakımı oldukça kolay olan bu çiçekleri ekmek için baharın soğukları geçene dek bekleyin. Arından iyi drene edilmiş toprağa sırayla ekin. Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta toprağın fazla kurumasına izin vermemek. Bu harika çiçekler sonbahara dek bahçenizi süslemeye devam edecek. ?
Kabak
Hem bakımı kolay olan hem de hızlı çoğalan kabaklarla birkaç hafta içinde koca bir aileyi doyurabilirsiniz! İlkbaharda ya da yaz başında ekebileceğiniz kabak, sıcak ve nemli bir toprağa ihtiyaç duyar. Altı ila sekiz hafta içinde de hasada hazır olur. Üstelik hasadın hemen ardından yeni kabaklar filizlenmeye başlar! ?
İlginizi çekebilir:
Bitki Aşıkları Buraya: Sağlığınız İçin Faydalı Olan 15 Ev Bitkisi
Kaynak: 1