Bahar, doğanın uyanışının, yenilenmenin ve canlılığın sembolüdür. Kışın soğuk ve karanlık günlerinden sonra gelen bahar mevsimi, toprağın yeniden canlanmasıyla birlikte hayata verilen yeni bir soluktur. Ağaçların tomurcuklanması, çiçeklerin açması ve kuşların cıvıl cıvıl şarkılar söylemesiyle birlikte bahar, doğanın müjdecisi olarak insanlara umut ve neşe getirir. İlkbahar, yaşamın döngüsünde bir dönüm noktasıdır ve her yılın başlangıcını kutlamak için beklenen bir zaman dilimidir. Bu mevsim, enerji dolu günlerin ve yeni başlangıçların habercisidir. İşte bahar mevsimi hakkında bilgiler 👇
1. Bahar kuzey ve güney yarım kürede farklı zamanlarda başlar
Ekvatorun kuzey ve güneyinde yer alan ülkelerde mevsimlerin zamanı terstir. Bunun nedeni Dünya’nın doğal eğik eksenidir. Ülkemiz kuzey yarım kürede bulunduğu için bahar mart ayında başlar. Ancak ekvatorun güneyinde yer alan Avustralya ve Arjantin gibi ülkelerde bu dönem sonbahara denk geliyor. Onlarda bahar, eylül ayında başlıyor.
2. İlkbaharda daha fazla bebek doğar
Bu dönemde pek çok aile bebek sahibi olur. Ancak bu durum sadece insanlara özgü değil. Sığır ve koyun da dahil olmak üzere birçok hayvan bahar aylarında doğum yapıyor. Doğumlardaki artışın olası nedenlerinden biri de havaların güzel olması. Anneler bu sezon daha besleyici gıdalara ulaşabiliyor. Bu onların bebeklerini beslemek için daha sağlıklı anne sütü üretmelerine olanak tanıyor.
3. Günler uzar
Baharın en güzel yanlarından biri de gün ışığının uzamasıdır. İlkbaharda her gün fazladan birkaç dakika gün ışığına çıkarız. Ancak gün ışığı artış hızı yaz gündönümünde sonunda azalır. Haziran ayına gelindiğinde işler tersine dönüyor ve bunun yerine gündüzler kısalıyor.
İlginizi çekebilir:
Baharın Gelişini Harika Etkinliklerle Kutlayabileceğiniz Dünyanın En İyi 10 Bahar Festivali
4. Bahar mevsiminin başlaması kendinizi hasta hissetmenize neden olabilir
Ne yazık ki herkes hava değişimiyle o kadar iyi baş edemiyor. Bahar nezlesi, insanların baharın başlangıcında hasta olmalarına neden olan bir durum. Ayrıca bahar depresyonu diye bir hastalık da var.
5. Bahar temizliği kavramının kökeni 19. yüzyıla kadar uzanıyor
“Bahar temizliği” teriminin ilk kullanımı 1840’lara kadar uzanıyor olabilir. Bahar temizliğinin bir uygulama olarak Yahudilerin Fısıh Bayramı ile bağlantısı olsa da, bazı uzmanlar bunun İran Yeni Yılı kutlamalarından da kaynaklanabileceğini söylüyor.
6. Çocuklar ilkbaharda daha hızlı büyürler
Kimse bunun nedenini tam bilmiyor, ancak bilim insanları çocukların daha fazla güneş ışığı almasının etkili olabileceğini düşünüyor. Bahar aynı zamanda bol miktarda taze yiyecek ve sebze mevsimidir, böylece çocuklar daha iyi beslenebilirler.
7. Yılın en yağışlı mevsimidir
Bahar aylarında yağışlar artar. Bunun nedeni kuru kış havasının sıcak ve nemli yaz havasıyla karışmasıdır. Hava yükselmeye devam ettikçe önceden atmosferde hapsolmuş olan nem, yağmur olarak yağar.
8. Bu mevsimde Meksika’daki Chichen Itza’yı ziyaret edenlerin sayısı arıyor
Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri olan Chichen Itza, her yıl milyonlarca ziyaretçinin ilgisini çekmektedir. İnsanlar bu etkileyici Maya arkeolojik alanını görmek için yıl boyunca gelseler de trafik genellikle bahar aylarında en yoğundur. Bahar ekinoksunda kalabalıklar, yılda yalnızca bir kez gerçekleşen bir olay olan, Maya yılan tanrısı Kukulkán’ın gölgesinin sihirli bir şekilde tapınak merdivenlerinde belirmesini izlemek için toplanır.
9. Baharın ilk gününde gece gündüz eşittir
İlkbahar ekinoksu baharın ilk günüdür. Bu özel günde gece ve gündüz neredeyse eşit olarak bölünür. Ek olarak, ilkbahar ekinoksunda öğle vakti ekvatorda durursanız, güneş tam tepenizde olacaktır.
İlginizi çekebilir:
Bahar Geldi Hoş Geldi! Türkiye’nin Farklı Yerlerinde Gerçekleşen 6 İlkbahar Festivali
10. Kış uykusuna yatan hayvanlar ilkbaharda uyanır
Ayılar, yarasalar ve sincaplar gibi birçok hayvan kışın dinlenir. Ancak bahar aylarında sıcaklıkları artırmasıyla birlikte bu hayvanlar derin uykularından uyanır ve aç bir şekilde yiyecek aramak üzere dışarı çıkarlar.
11. Bahar aylarında koku duyunuz gelişebilir
Burnunuzun kokuları alabilmesi için neme ihtiyacı olduğunu biliyor muydunuz? Koku parçacıklarının burun deliklerinize iletilmesine yardımcı olan şey havadaki nemdir. Burunlarımız daha sonra bu bilgiyi işler ve kokuları tanımak için kullanır. Bu nedenle bahar mevsiminde koku duyunuz artar.
Bahar mevsimi hakkında gerçekler yazımızın sonuna geldik. Bu içerik de ilginizi çekebilir:
Kaynak: 1