Azra Kohen, son yılların en konuşulan yazarlarından biri şüphesiz. Özellikle 2017 yapımı “Fi” dizisiyle ismini daha geniş kitlelere duyuran Azra Kohen, hayata bakış açısıyla pek çok kişiye örnek olacak cinsten bir yazar. Hayat boyu öğrenci olmayı tercih eden ve öğrendiklerini kendi süzgecinden geçirip harmanlayarak başkalarıyla da paylaşan Kohen, bu yönüyle pek çok okurun ilgisini çekiyor. Dilerseniz “Azra Kohen kitapları” listemizle bu yazarımızı yakından tanıyalım 🙂
Asıl adı Özge Azra Sarızeybek Kohen olan yazar, 1979’da İzmir’de dünyaya geldi
Biz onu şimdilerde daha çok Azra Kohen ismiyle tanıyoruz ancak kendisi ilk kitabı Fi’yi “Akilah” mahlası ile yayımlamıştı. Bu yüzden bazı çevreler onu “Azra Akilah Kohen” ismiyle tanıyor. Daha sonra ikinci kitabı Çi ve üçüncüsü Pi’yi Azra Kohen ismiyle yayımlamayı tercih etti.
Aslen Rizeli olan Azra Kohen, İstanbul Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü’nden mezun oldu. Daha sonra Kanada Ottawa Üniversitesi Üçüncü Dünya Ülkelerine Yardım Ekonomisi Bölümü’nü bitirdi
Şimdilerde ise Liverpool Üniversitesi’nde nöropsikoloji alanında doktora yapmaya devam ediyor. Bir yandan da öğrendiklerini adeta yeniden inşa ederek okurlarıyla paylaşıyor.
Azra Kohen kitapları ile dikkat çeken bir yazar. Şu an Londra’da yaşayan Kohen’in ilgi alanları ise organik tarım, astroloji ve tarih
Bitirdiği okullardan da anlaşılacağı üzere kendisi yaşam boyu öğrenmenin gücüne inanan biri?. Aynı zamanda hepimizin bu dünyaya öğrenmek için geldiğini düşünüyor
Bir röportajında her sabah oğlunu okula gönderdikten sonra gün boyu makale okuduğunu söyleyen Kohen, toplumsal sorunlara duyarlı ve değişim çabasında olan bir yazar.
Yazarımız hakkında genel bir bilgi edindikten sonra dilerseniz şimdi Azra Kohen kitapları ile yeni bir dünyayı keşfetmeye koyulalım!
1. Fi (2013)
Azra Kohen, ilk kitabı Fi’yi “Akilah” mahlasıyla Goa Basım Yayın ile okurların beğenisine sundu. “Güzellik, ateş, ihtiras” gibi anlamlara gelen Fi’nin sonraki baskıları ise Destek Yayınları’ndan çıktı.
Kitapta ünlü psikolog ve televizyoncu Can Manay’ın taşındığı yerde yaşayan komşusu Duru’ya saplantılı bir şekilde aşık olması ve Duru’nun birlikte yaşadığı sevgilisiyle arasını bozmak için türlü yollara başvurması anlatılır. Bu esnada Manay’a sorduğu soru yüzünden işinden olan gazeteci Özge ise gerçekleri ortaya çıkaran “Darbe” isimli magazin dergisi çıkarır. Can Manay’ın öğrencisi Bilge ise okulda ödev karşılığında para alarak geçimini sağlayan başarılı bir öğrencidir ancak Bilge, daha sonra Manay’ın danışmanlığını yapmaya başlar.
Azra Kohen, bu kitabından sonra “Çi” ve “Pi” adlı kitaplarını yayımlamış ve bu üçleme ile dünyayı değiştirmeyi amaçladığını söylemiştir. Üçleme, sonradan 2017 yılında Puhu TV’de “Fi” adlı internet dizisine uyarlandı. Ancak Kohen, dizinin kitapta anlatılanların özünden saptığını öne sürünce yayın hayatına son verildi. Fi dizisinde Ozan Güven, Serenay Sarıkaya, Mehmet Günsür, Berrak Tüzünataç ve Büşra Develi gibi oyuncular rol almıştı. Dizi yayımlandığı dönemde büyük sükse yapmıştı. Ayrıca kitap, Türkiye’de bu kadar ilgi görünce İtalya’nın önde gelen yayınevlerinden olan Mondadori Yayınevi’nde de İtalyanca olarak basıldı.
2. Çi (2014)
Fi’nin devamı niteliğindeki Çi’de ise Can Manay tıpkı eski sevgililerinde olduğu gibi tekrar aynı hataya düşer. Duru’yu sürekli kontrolü altında tutmak ister. Bu durum ise Duru’ya hapishanedeymiş gibi hissettirir. Bu sırada Duru’nun eski sevgilisi Deniz ise köy hayatı yaşamaya başlar, artık yetişkinlerden tiksindiği için sadece çocuklarla konuşmaya başlar. Bilge ise Can Manay’ın son zamanlardaki saplantılı hallerinden dolayı üzüntü yaşamaya başlar. Gazeteci Özge’nin ise çıkardığı dergisi sansürlenir. Özge, bir eylemde dayak yer ve bu sırada Sadık Murat Kolhan ile tanışır. Bu tanışma ikiliyi birbirine yakınlaştırır.
Azra Kohen, bir röportajında Çi’nin “yaşam enerjisi, suyun buz hali” gibi anlamlara geldiğini söyler. Ayrıca kitap, 2016’nın en çok konuşulan kitapları arasında yer almıştı.
3. Pi (2015)
Destek Yayınları tarafından basılan Pi’de ise Can Manay, Duru’nun gidişinin ardından boşluğa düşer. Manay’a toparlanması için Eti ve Bilge yardım ederler. Can Manay, bu süre zarfında Bilge’nin kendisini iyileştirdiğini düşünüp ona yakınlaşır. Evliliğe giden bu ilişki, Manay’ın yurt dışında Duru ile karşılaşması ve onun bütün gösterilerine katılmasıyla sarsılır. Manay, Duru ile birlikteliğini devam ettirir ancak söylediği bir söz Bilge’nin değerini anlamasını sağlar. Ardından Bilge, Manay ile barışır ancak bu kez amacı farklıdır. Bilge, Eti ve Özge ile iş birliği kurarak Manay’ı psikiyatri hastanesine yatırır.
Bu kitap ile de çok satanlar listesine giren Azra Kohen, Pi’yi “topraktan başını uzatan filiz yani hayat” olarak nitelendirmişti.
4. Aeden: Bir Dünya Hikayesi (2018)
İlk üç kitabından sonra biraz daha fantastik bir evrenin kapılarını aralayan Azra Kohen, bir kavuşma hikayesini gezegenler arası bir macera ile anlatıyor. Aeden adlı bir gezegende yaşayan Numi, Sonje’ye aşıktır ve sürekli Sonje’yi gözetler. Sonje ise bu durumdan memnun değildir. Numi, Dünya’da kalan annesini kurtarmak için Sonje’nin yardımına başvurur. Sonunda bir yolunu bulup Sonje ile New York’a gelirler fakat karbondioksit fazlalığı sebebiyle nefes alamazlar. Ayrıca vakit de daralmıştır, bu yüzden Sonje ve Numi ayrılırlar. Daha sonra esir alınan küçük çocukları kurtarırken başı derde giren Numi, Sonje tarafından kurtarılır. İkili bu sayede birbirlerine karşı duygularını daha net ifade etmeye başlar ve aralarında bir aşk alevlenir.
Kohen, geçtiğimiz yıl Aeden’in dizi olacağını ve ön anlaşmaların imzalandığını duyurmuştu. Kohen, dizinin yabancı bir kadroyla yapılacağını “Zaten Türkiye’de olmayacak. Yabancı bir ekiple yabancı bir kadro üzerinden olacak. Yurt dışında sanatçıya, fikir üreticisine rock star muamelesi yapılıyor.” sözleriyle dile getirmişti.
5. Gör Beni: İki Devrin Hikâyesi (2018)
Gör Beni, diğer Azra Kohen kitapları arasından sıyrılarak Everest Yayınları’ndan çıktı. Gör Beni’de Osmanlı Devleti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki çatışmaların etrafında sadrazamın oğlu Selim ve Cumhuriyet kadını Ülkü’nün aşkı anlatılır. Kitapta öne çıkan karakterler arasında birbirlerinden kaçtıkça aşkı bulan İlmiye ve Orhan da yer alır. 1930’lu yıllarda geçen kitap, sık sık din ve tarih konularına atıf yapar. Bu sayede sıradan bir aşk hikayesi olmaktan öteye geçerek okuyucunun farklı alanlardaki bilgilerini tazelemesini/artırmasını sağlar. Gör Beni: İki Devrin Hikâyesi, 2019’un en çok okunan kitapları arasında yer almıştı.
BONUS 1: Dinle Beni
Azra Kohen, geçtiğimiz yıl katıldığı bir radyo yayınında Dinle Beni adlı kitabının 220 sayfasını yazdığını söylemişti. Kohen, önce Dinle Beni’yi yazdığını fakat kitabın çok fazla alt bilgi barındırdığını düşünerek Dinle Beni’yi daha sonra yayımlamak üzere ertelediğini belirtiyor. Yani Gör Beni kitabı, Dinle Beni’yi okumak için bir ön hazırlık niteliğinde. Dinle Beni’nin ne zaman yayımlanacağı ise henüz bilinmiyor.
BONUS 2: Nakar
Aeden’in devamı niteliğinde olacağı düşünülen Nakar kitabı ise zıtlıkların felsefesine ve bilinçaltı süreçlere değinecek. Ayrıca Kohen, bir röportajında Nakar’da ileri fiziğin anlaşılabilir ölçüde ele alınacağını da söylemişti. Kohen, Nakar’ın güce tapanların hikayesi olduğunu belirtiyor.