YouTube, günlük olarak milyarlarca kullanıcı tarafından kullanılan çevrim içi video platformudur. Spor müsabakalarının tekrarından yemek yerken izlenecek videolara ya da eğitici videolara kadar platform içerisinde herkese ve her ilgi alanına hitap edecek binlerce video bulunuyor. Çoğu insan gibi siz de platformda her gün saatler geçirmeseniz de birkaç dakika geçiriyorsunuzdur. Bununla birlikte muhtemelen temel işlevlerine ve Youtube’un temel özelliklerine aşinasınızdır. YouTube’u daha verimli kullanmak ve bu süreçte izleme deneyiminizi yükseltmek istiyor olabilirsiniz. İşte uygulama içerisinde yapabileceğinizi bilmediğiniz 5 YouTube özellikleri listesi?
Hareketlerle medya oynatmayı kontrol edin
Elbette, YouTube’un zaten ekran üzerinde bir medya oynatma denetleyicisi var. Ancak bu denetleyici ekranı karıştırdığı için oldukça can sıkıcı. YouTube Premium’a sahip değilseniz, yan kontrolleri kullanmak çok daha iyi bir yoldur. İşte YouTube uygulamanızda yapabileceğiniz ve bazıları yakın zamanda yayınlanan YouTube özellikleri olan medya oynatma hareketlerinin bir özeti?
- Tek parmakla sola/sağa iki kez dokunma: Video on saniye ileri/geri atlar. Bir 10 saniye daha atlamak için tekrar çift dokunun (yani, üç kez dokunmak 20 saniye, dört kez dokunmak 30 saniye atlar). Sağ alttaki “siz” sekmesinden YouTube ayarlarını açarak çift dokunma süresini özelleştirebilirsiniz. Siz sekmesinden sonra sağ üstteki dişliye tıklayın. Ardından en üstteki genel kısmına tıklayın. Burada “iki kez dokunmayla atlanacak süre” ayarını bulacaksınız. Seçenekler arasından tercih ettiğiniz süreyi seçin (5, 10, 15, 20, 30 veya 60).
- İki parmakla sola/sağa iki kez dokunma: Videonun önceki/sonraki bölümüne atlamak için kullanılır. Fakat bu özellik birden fazla bölüme ayrılmış videolar için kullanılabilir.
- Video oynatılırken herhangi bir yere uzun basın: Videoyu 2 kat hızda oynatır.
- Video duraklatılmışken herhangi bir yere uzun basın: Hareketle aramayı etkinleştirir. Videonun belirli bir zaman çizelgesine gitmek için sola veya sağa kaydırın.
- Aşağı kaydırın: Videoyu küçültür veya tam ekrandan çıkar.
- Yukarı kaydırın: Videoyu büyütür veya tekrar tam ekrana girer.
- Kıstırın: Videoyu yakınlaştırır veya uzaklaştırır.
- Tam ekran modunda yukarı kaydırın: İzlemekte olduğunuz videoyla ilgili bir video listesini üst üste bindirir. Bunun için alternatif bir hareket, ekrana dokunmak ve sağ alttaki “daha fazla video” seçeneğini seçmektir.
İlginizi çekebilir:
Telefonu Elinizden Bırakamayacaksınız! Android Cihazlar İçin En İyi 8 Strateji Oyunu
YouTube’da geçirdiğiniz zamanı en aza indirin
YouTube’daki birçok eğlenceli ve bilgilendirici videoyla, uygulamada saatler geçirebilirsiniz. YouTube uygulamasındaki siz sekmesinden aşağıya kaydırarak “izleme süresi” özelliğine bakmak, videoları tam olarak ne kadar süre izlediğinizi ortaya çıkaracaktır.
YouTube’a tercih ettiğinizden daha fazla zaman ayırıyorsanız, ilk tepkiniz üçüncü taraf uygulama engelleyicileri aramak olabilir. Ancak YouTube, uygulamada geçirdiğiniz süreyi en aza indirmenize yardımcı olacak özelliklere sahiptir.
YouTube’a ara vermenizi hatırlatacak otomatik uyarıları şu şekilde ayarlayabilirsiniz?
- Ana sayfa sekmesinde, sağ alt köşedeki “siz” sekmesine dokunun.
- Buradan aşağıya kaydırarak izleme süresi sekmesini açın. Sekme içinde “video izlemeye ara vermeyi hatırlat” seçeneğine erişin.
- Alternatif olarak, üstteki dişli simgesine basarak ayarlar’a gidin ve ardından genel’e gidin. Burada en üste “video izlemeye ara vermeyi hatırlat” seçeneğini göreceksiniz.
- Hatırlatma aralığınızı ayarlayın. Bu aralık beş dakika kadar kısa ya da 23 saat 55 dakika kadar uzun olabilir.
- Kaydetmek için tamam’a basın. YouTube, ayarladığınız süreye göre size ara verme bildirimleri gönderecektir.
- Uyku vaktini hatırlat” seçeneğini de etkinleştirebilirsiniz. Telefonunuzun yatma zamanı modunda mı yoksa özel bir zamanlamada mı açılacağını seçin. Bu özellik etkinleştirildiğinde, YouTube sizi yatağa gitmeniz için bilgilendirecektir.
İstenmeyen videoların hesabınızda görünmesini önleyin
YouTube uygulamanızı açtığınızda, göreceğiniz ilk videolar izleme ve arama geçmişlerinize göre önerilen içeriklerdir. Bu, izlemekten hoşlandığınız videoları bulmak için harika bir yol olsa da başkaları hesabınızı kullandığında veya YouTube’u kişisel eğlence dışında herhangi bir şey için kullandığınızda oldukça yararsız olabilir. Örnek vermek gerekirse çocuğunuz ya da bir misafiriniz akıllı televizyonunuzdaki YouTube uygulamasını kullandı ya da ev ödeviniz üzerinde çalışıyorsunuz ve YouTube’da araştırma yapmanız gerekiyor. Bu aramaların ve izlenen videoların önerilerinizi etkilemesini istemiyorsanız, istenmeyen videoların YouTube geçmişinizde görünmesini önlemek için yapabileceğiniz iki şey vardır.
Birincisi, YouTube’da gizli modu açmaktır. Bu mod esasen hesabınızdan çıkış yapmışsınız gibi çalışır. Bu nedenle aboneliklerinizi göremezsiniz ve yaptığınız hiçbir şey geçmişinizi etkilemez. İşte nasıl kullanılacağı?
Gizli modu etkinleştirmek için:
- Siz sekmesine dokunun.
- Kullanıcı adı ve resminizin hemen altında en sağda bulunan “gizli modu aç” seçeneğine dokunun.
- Siz sekmesinden gizli modu kapat seçeneğine ile özelliği kapatabilirsiniz.
İkinci yöntem YouTube geçmişinizi duraklatmayı içerir. Bunu nasıl yapacağınız aşağıda açıklanmıştır:
- Siz sekmesini seçin.
- Sağ üstteki dişli simgesine dokunun.
- Tüm geçmişi yönet’i seçin.
- Hesabınızı seçin.
- YouTube geçmişi sayfasında, kontroller sekmesine gidin.
- Kapat düğmesine basın.
- Onaylamak için duraklat’a dokunun.
Yalnızca geçmişiniz duraklatıldığında abonelikleriniz görünür kalır. Ancak izleme ve arama etkinlikleriniz kaydedilmez.
İlginizi çekebilir:
Daha İyi Bir Kullanıcı Deneyimi İçin Instagram Reklamları Nasıl Kapatılır?
Video istatistiklerine bakın
YouTube videolarının meta verilerini önemseyen biriyseniz, meraklısı için istatistik özellikleri sizin için kullanışlı olabilir. Bu özellik, izlediğiniz video hakkında bir dizi perde arkası verisi ve mobil cihazınız hakkında temel bilgiler sağlar.
Burada, diğer şeylerin yanı sıra cihaz adı, video kimliği, video ve ses formatı, ses seviyesi, bant genişliği ve düşen kare sayısı gibi çeşitli istatistikleri bulabilirsiniz.
Meraklısı için istatistikler için yapmanız gerekenler?
- Siz sekmesine gidin.
- Ayarları açın.
- Genel seçeneğini seçin.
- Sayfanın en altına kaydırın.
- Meraklısı için istatistikleri etkinleştir seçeneğini açın.
İstatistikleri görmek için video ekranında dişliye dokunarak “meraklısı için istatistikler” seçeneğine tıklamanız yeterli olacak. Fakat bunun çok fazla ekran alanı kaplayarak görüntüleme deneyiminizi etkileyebileceğini unutmayın. Daha sonra “X” düğmesine dokunarak istatistik katmanını kapatabilirsiniz.
Bölümleri döngüye alma
Genellikle, eğitim videolarını izlerken, tekrar izleyene kadar sürecin özünü her zaman anlayamazsınız. Bu yüzden YouTube’un döngü özelliği çok önemlidir. Sadece eğitici videolar için değil, aynı zamanda en sevdiğiniz müzik videosunu veya başka herhangi bir içeriği tekrar tekrar oynatmak için de kullanışlıdır.
Ancak, birden fazla bölümden oluşan bir videoyu izlerken muhtemelen bir ikilemle karşılaşırsınız ve videonun tamamı yerine yalnızca belirli bir bölümü döngüye almak istersiniz. Bu gibi durumlarda, normalde zaman çizelgesini tekrar tekrar ayarlarsınız, bu oldukça sıkıcı olabilir. Neyse ki, YouTube daha uygun bir çözüm sunuyor: bölümleri tek tek döngüye almak. Bunu yapmak için şu adımları izleyin?
- Seçtiğiniz videoyu oynatın.
- Bölümlerin listesini açın.
- Normal portre modundaysanız, tam video açıklamasını ve bölümleri görüntülemek için açıklama kutusunu genişletin. Ardından, “tümünü görüntüle” seçeneğine tıklayın seçin.
- Tam ekran modundaysanız, medya oynatıcı kontrolünü göstermek için ekrana dokunmanız ve ardından tüm bölümleri göstermek için zaman çizelgesinin üzerindeki bölüm adına dokunmanız yeterlidir.
- Aşağı kaydırın ve döngülemek istediğiniz bölüme dokunun.
- Döngü düğmesine basın. Video zaman çizelgesine baktığınızda, yalnızca belirli bölüm vurgulanır ve bu bölümün tekrarlandığını gösterir.
- Döngüyü devre dışı bırakmak için bölümlerin listesini açın, döngülü bölümüne gidin ve döngü simgesine tekrar basın.
Kaynak: 1