“Ahtapotların tam 3 tane kalbi vardır Buse…” Evet çevremizde bu tarz ilginç bilgilerle karşı cinsi tavlamaya çalışan pek çok cengaver olduğunu biliyoruz. Ama ilginç bilgi sadece bu sebeple mi kullanılır dostlar sorarım size? TABİİ Kİ HAYIR!
Okuduğunuzda şaşıracak hatta bazen “Vay be!” dedirtecek bazı bilgileri derledim. Ama böyle biraz ordan biraz burdan olmasın diye belli bir konu belirledim. Bu seferki ilginç bilgiler matematik ile ilgili oldu. Ha gün gelir beyzbol ile ilgili ilginç bilgileri de derlerim ama zaten beyzbolu bir türlü çözemiyoruz. Onunla ilgili ne anlatsam ilginç gelecek. Haydi başlayalım!
1. Kendi ölüm tarihini bilen istatistikçi: Abraham de Moivre
1700’lü yıllarda kumarbazlar için yaptığı olasılık hesaplamaları ile tanınan ve olasılık teorisinin temellerini attığı “Şansın Doktrinleri” kitabını yazan ünlü Fransız İstatistikçi Abraham de Moivre olasılık bilimini kendi ölüm tarihini hesaplamak için kullanmıştı. Belli bir yaştan sonra her gün bir öncekinden 15 dakika fazla uyuduğunu farkedip 24 saat uyuyacağı yani öleceği günü tespit etmişti. Şu anda kendisinden bahsetmemize sebep olan şey ise tam da belirlediği tarih olan 27 Kasım 1754‘te ölmesiydi. Günümüzde yaşasa kendisine sayısalın sonuçlarını soracak cahillerle muhattap olmaması ise işin sevindirici kısmı.
2. Kitaplara sığmam taşarım!
1900 yılında, dünyanın bütün matematiksel bilgisi yaklaşık 80 kitapta toplanabilirken, günümüzde 100.000 kitaptan fazlasını doldurabilirmiş. Ama bu 100.000 kitap arasında en önemlisinin hangisi olduğu çok açık. 🙂
3. En güzel dik üçgenler için tıklayın!
30-60-90 dereceli dik üçgen zaten klasiktir. 3-4-5 üçgeni amatörü eğlendirir. Ama asıl adam gibi dik üçgen 5-12-13’tür. Ortaokul ve lisenin vazgeçilmez matematik terimlerinden hipotenüsün bu halini görünce “Aaa böyle düşününce çok mantıklı ya” diyeceksiniz.
4. İşin köküne inelim.
Matematikte yakından tanıdığımız karekök işaretinin İngilizce ‘kök’ anlamına gelen ‘root kelimesinin ilk harfi olan r’nin zamanla evrimleşmesi sonucunda günümüzdeki formunu aldığını biliyor muydunuz?
5. TC Kimlik numaralarının müthiş dizilimi!
Kimlik numaranızın 1. 3. 5. 7. ve 9. hanelerinin toplayın ve 7 ile çarpın. Sonra bu sayıdan, 2. 4. 6. ve 8. hanelerinin toplamını çıkartın. Elde ettiğiniz sonucun 10’a bölümünden kalan rakam TC kimlik numaranızın 10. basamağını size verecektir.
Şimdi ise 1’den 10’a kadar olan rakamları toplayıp 10’a bölün, bu kez kalan sayı TC kimlik numaranızın 11. ve son rakamını size verecektir.
6. Bilinmeyenler, bilinenleri asla unutmaz!
Matematikteki denklemlerde bilinmeyenleri ifade ettiğimiz x,y ve z harflerinin seçilmelerinin sebebi, alfabenin bize en uzak yani en sonundan seçilerek bilinmezliği sembolize etmeleridir.
7. Bu bilgi ile karşınızdakileri solda sıfır bırakabilirsiniz.
Solda sıfır kelimesinin anlamını pek çoğumuz biliyordur. “Değersiz, önemsiz, karşılaştırıldığında değersizliği anlaşılan” anlamına gelir.
Peki bunun matematikle ilgisi nedir? Biliyorsunuz bir sayının sağına gelen her 0’da sayı onlar, yüzler, binler basamağı şeklinde artar. Peki soluna eklediğinizde? Evet değişen hiçbir şey olmaz.
İşte bu yüzden solda sıfırın hiçbir değeri yok. Değersiz, önemsiz.