Kadıköy, İstanbul’daki birçok insanın olmaktan büyük keyif aldığı, kusursuz lokasyonu ve güzel insanlarıyla, kedileriyle, köpekleriyle ilgi çekici bir yer. Kadıköy’e bağlı olan bir sürü semt var. Onlardan birinde ise ismini duyunca dahi insanı hüzünlendiren ilginç bir çeşme var. Kadıköy’ün Ayrılık Çeşmesi’nin adındaki hüznün ardına saklanan bu ilginç hikayeyi hiç merak ettiniz mi? Biz sizin yerinize ettik.
Çoğu İstanbullu’nun Marmaray ya da metro gibi ulaşım duraklarından aşina olduğu Ayrılık Çeşmesi’nin inşaa tarihi kesin olarak bilinmiyor.
Fakat kesin olmayan kaynaklarda geçen bilgilere göre bu çeşme 17. yüzyılın başlarında Kızlarağası Gazanfer Ağa tarafından bir namazgâh ile birlikte yaptırıldığı söylenmektedir.
Çeşmenin üzerine düşülen bilgilere göre ise 1741 yılında Kızlarağası Ahmet Ağa ve 1921-1922 yıllarında ise 5. Mehmet’in torunu olan Düriye Sultan tarafından iki kere tamir ettirildiği öğrenilmiştir.
Gelelim ismini hüzünle kaplayan “Ayrılık” kelimesinin bu çeşmeyle olan alakasına…
Osmanlı padişahlarının doğuya yapacağı seferler öncesinde tüm askerlerin hazırlıklarını yaptığı ve yola çıkılmak için toplandığı yer bu çeşmedir.
Askerler bu çeşmeden yola çıkıp, bizim şuan Bağdat Caddesi olarak andığımız Bağdat Yolu’na doğru ilerlermiş.
Hal böyle olunca insanlar sevdiklerini bu çeşmenin olduğu yerden uğurlamaya gelirmiş. O kadar çok kişi birbirine sarılıp bu çeşmenin önünde ayrılmış ki düşününce insanın şuan bile içine bir garip hüzün çöküyor.
Sadece askerler de değil. Osmanlı döneminde hacı adaylarının da Mekke’ye Ayrılık Çeşmesi’nden uğurlandığı bilinmektedir.
Ayrıca Ayrılık Çeşmesi, sadece Osmanlı askerlerinin değil, Bizans döneminde de Bizanslı askerlerin savaşa uğurlandığı yer olması sebebiyle tarih boyunca birçok vedanın da canlı şahidi olmuştur.
Kaynak-1,2