Dünyanın her ülkesinde çalışma şartları farklılık gösteriyor. Bazı ülkelerde haftada 30-35 saat çalışılırken bazı ülkelerde ise haftalık mesai süresi 50 saate kadar çıkabiliyor. Bunun yanı sıra çalışanlara verilen izinler ve tabi ki ücretler de değişiklik gösteriyor. Ülkelerin kişi başına düşen milli gelirleri çalışanların aldığı maaşları etkiliyor. Öte yandan her ülkede Türkiye’deki gibi asgari ücret uygulaması da bulunmuyor. Peki sizin Türkiye’de yaptığınız mesleği yurt dışında yapanlar ne kadar kazanıyor? İşte kuaförden muhasebeciye 28 farklı meslek grubundaki insanlar dünyanın farklı ülkelerinde ne kadar maaş alıyor?
Dünya çapında en popüler 28 mesleğin ülkelere göre ortalama kazancı Yell Business tarafından açıklandı
Hazırlanan tablolarda İngiltere maaşları baz alındı ve ülkelerdeki maaşlar İngiltere ile kıyaslandı. Ancak ülkelerdeki yaşam maliyeti göz önüne alınarak değerlendirme yapıldı
Bir kişinin başka bir ülkede maaşı artsa da, o ülkedeki yaşam maliyeti daha fazlaysa bu onun yaşam standartlarını kötü etkileyebilir. Bu nedenle tablo hesaplanırken şu formül kullanıldı;
X Kişinin Y Yerde Aldığı Maaş / O Yerdeki Yaşam Maliyeti = Eş Değer Kazancı
Yani bir muhasebeci İngiltere’de yılda 36 bin sterlin kazanıyor diyelim. Norveç’te kazanacağı tutar ise 39 bin sterlin. Bu tutar size daha fazla görünebilir. Ancak Norveç’te yaşam maliyeti daha yüksek olduğu için aslında bu kişi aynı işi yapsa da Norveç’teki yaşamını İngiltere’de yıllık 24 bin sterline yaşayan bir kişiymiş gibi sürdürecek ve hayat kalitesi düşecek.
Tabloda soldan ilk sütun eş değer kazancı, ortadaki sütun ortalama maaşı ve sağ tarafta yer alan sütun ise yaşam maliyeti endeksini gösteriyor. İşte dünyadaki en popüler meslek ve ülkelere göre kazançları;
1. Muhasebeci
Yapılan bu araştırmaya göre bir muhasebecinin Çin’deki ortalama yıllık kazancı 62 bin 387 sterlinken, Polonya’da ise bu rakam 24 bin 4 sterlin civarı.
2. Duvar Ustası
Duvar ustaları ise en yüksek kazancı 36 bin 528 sterlinle ABD’de alıyor. En düşük rakam ise 16 bin 249 sterlinle Güney Afrika’da.
3. İnşaat işçisi
İnşaat işçilerinin maaşları dünyada büyük oranda farklılık gösteriyor. İngiltere’de bir inşaatçı yılda ortalama 24 bin 938 sterlin kazanırken, Çin’de bir inşaatçının kazandığı eş değer maaş 44 bin 489. Güney Kore’de ise bu rakam 18 bin 245 sterline kadar düşüyor.
4. Diş Hekimi
İngiltere bir diş hekimi olmak için yıllık ortalama 50 bin 409 sterlinle dünyadaki en kazançlı 20. ülke. Bu konudaki rekor ise yıllık ortalama 132 bin 780 sterlinle Suudi Arabistan. Diş hekimi olmanın pek de kazançlı olmadığı ülkelerin başında ise yıllık 40 bin 678 sterlinle Yeni Zelanda geliyor. Aynı işi yapan diş hekimleri çok farklı yaşam standartlarına sahip.
5. Doktor
Sağlık sektörü asla bitmeyecek sektörlerden biri. İngiltere’de bir doktor yıllık ortalama 90 bin sterlin kazanıyor. Kanada’da ise bu rakam 196 bin 363 sterlin. Polonya’da ise bir doktor 31 bin 592 sterlin kazanıyor.
6. Sürüş Eğitmeni
Sürüş eğitmenlerinin Suudi Arabistan’da kazandığı yıllık ücret 60 bin 533 sterlin. Avrupa ülkeleri ise bu tabloda alt sıralarda kalıyor.
7. Mühendis
Mühendislik de dünyadaki popüler mesleklerden biri. İngiltere’de mühendisler 30 bin 887 sterlin kazanırken, Suudi Arabistan mühendisler için en kazançlı ülkelerden biri. Suudi Arabistan’da yaşam maliyetleri de hesaba katıldığında bir mühendis İngiltere’de yıllık 94 bin 889 sterlin kazanıyormuş gibi bir hayat yaşıyor.
8. Emlakçı
Emlakçılar da yine aldıkları maaşla Suudi Arabistan’da yıllık ortalama 62 bin 931 sterlin kazanıyormuş gibi yaşayabilir. Yeni Zelanda’da ise aldıkları maaş yaşam standartları nedeniyle İngiltere’dekinden neredeyse bin euro daha az değerli.
9. Çiçekçi
İngiltere’de bir çiçekçi için ortalama maaş 19 bin 293 sterlin. Suudi Arabistan’daki yaşam koşulları düşünüldüğünde bir çiçekli orada aldığı maaşla İngiltere’de yıllık 37 bin 364 sterlin kazanan biriyle eş değer bir hayat sürebilir.
10. Grafik Tasarımcı
Bu tabloya bakıldığında ise Çin’deki grafik tasarımcıların İngiltere’deki meslektaşlarından çok daha refah içine yaşayabileceği görülüyor. Çin’deki maaşlar yaşam koşulları da hesaba katıldığında bir grafik tasarımcı için İngiltere’de yılda 44 bin 995 sterlin kazanan biriyle eş değer.
11. Kuaför
Kuaförlük de günümüzün popüler mesleklerinden biri. Suudi Arabistan’da bir kuaför yıllık ortalama 53 bin 323 sterlin kazanıyormuş gibi rahat bir yaşam sürebilir.
12. İK Sorumlusu
İK sorumluları içinse en kazançlı ülkeler arasında Suudi Arabistan ve Çin bulunuyor. İngiltere ise bu listede son 5’teki ülkeler arasında.
13. IT Teknisyeni
IT teknisyenleri için de en kazançlı ülkeler, Çin, ABD ve İngiltere.
14. Gazeteci
Gazeteciler ise ülkelerin yaşam standartlarına bakıldığında, Suudi Arabistan, İsviçre ve Çin’de oldukça rahat bir yaşam sürüyor. Bir gazeteci Suudi Arabistan’da aldığı maaşla yıllık 50 bin 557 sterlin kazanıyormuşçasına rahat yaşayabiliyor.
15. Hemşire
Hemşireler ise ABD, Çin ve Kanada’da, İngiltere’dkei hemşirelere kıyasla çok daha kazançlı bir yaşam sürüyor.
16. Kişisel Antrenör
Kişisel antrenörlerin en kazançlı olduğu ülkeler ise Çin, Japonya ve Suudi Arabistan.
17. Eczacı
İngiltere’de bir eczacı ortalama 35 bin sterlin kazanırken ABD’de buna eş değer maaşı ise yıllık ortalama 83 bin 113 sterlin. Yani bir eczacının en kazançlı olabileceği ülke ABD.
18. Fotoğrafçı
Fotoğrafçılık günümüzün popüler mesleklerinden biri. Bir fotoğrafçının refah düzeyinin maddi olarak en yüksek olacağı ülke ise yıllık ortalama 43 bin 663 sterlinle Çin. Fotoğrafçılar içi daha az kazançlı ülkelerin başında ise yıllık ortalama 20 bin 764 sterlinle Yeni Zelanda var.
19. Tesisatçı
Bir tesisatçının en kazançlı olduğu ülke yıllık ortalama 36 bin 984 sterlinle Kanada.
20. İşe Alım Uzmanı
İşe alım uzmanları ise en çok Çin’de kazanıyor. Bir işe alım uzmanı Çin’deki yaşamını, İngiltere’de yıllık ortalama 73 bin 102 sterlin kazanan biriyle aynı şartlarda sürdürüyor.
21. Perakende Yöneticisi
Perakende yöneticileri Suudi Arabistan’da yılda ortalama 59 bin 291 sterlin kazanıyormuş gibi bir yaşam sürüyor.
22. Satış Danışmanı
İngiltere’de bir satış danışmanının yıllık ortalama maaşı 19 bin 154 sterlinken, Çin’deki bir satış danışmanı yaşam standartları da göz önüne alındığında yıllık ortalama 38 bin 965 sterlin kazanan biriyle aynı hayatı sürüyor.
23. Avukat
İngiltere’deki avukatlar yıllık ortalama 36 bin sterlin kazanıyor bu oldukça iyi bir rakam. Ancak Suudi Arabistan’daki bir avukat İngiltere’deki meslektaşından çok daha iyi bir yaşam sürüyor çünkü yıllık ortalama maaşı 80 bin 288 sterline denk geliyor.
24. Taksi şoförü
Taksi şoförleri ise en çok Çin’de en az ise Güney Kore’de kazanıyor.
25. Öğretmen
Öğretmenlerin maaşları ise ülkelere göre çok değişiklik gösteriyor. İngiltere’deki bir öğretmen yıllık ortalama 29 bin 530 sterlin kazanırken, Suudi Arabistan’daki meslektaşı ise 59 bin 588 sterlin kazanıyormuş gibi bir yaşam sürüyor.
26. Kamyon şoförü
İngiltere’de bir kamyon şoförü yılda ortalama 26 bin 768 sterlin kazanırken, Çin’deki bir kamyon şoförünün şartları ise yılda ortalama 39 bin 285 sterline denk geliyor.
27. Web / Yazılım Geliştiricisi
Çin’deki bir yazılım geliştirme uzmanı İngiltere’dekinden tam 23 bin 017 sterlin daha fazla kazanan biriyle aynı hayatı yaşıyor.
28. Temizlik işçisi
İngiltere’de bir temizlik işçisi yılda ortalama 21 bin 364 sterlin kazanıyor. Çin’deki meslektaşları ise ondan çok daha refah içinde yaşıyor. Çünkü Çin’de bir temizlik işçisinin yıllık geliri 33 bin 913 sterline denk geliyor.
Kaynak: 1