Hamileliğinizi öğrendikten sonra içgüdüsel olarak bazı şeyleri hissetseniz de içinizde neler oluyor, bebeğiniz hangi değişimleri geçiriyor, hafta hafta hamilelik nasıl ilerliyor tam olarak bilemezsiniz. Buradan yola çıkarak hazırladığımız ay ay gebelik yazısı sayesinde, bebeğinizin rahminizde yaşadığı tüm serüveni ve gelişimini öğrenebilirsiniz!
Hamileliğin 1. Ayı
Ay ay gebelik süreçlerinde en merak edilenlerden biri ilk ay oluyor. Sperm ve yumurtanın birleşmesiyle birlikte döllenme gerçekleşir ve mucizevi yolculuk başlar! Döllenme, birkaç dakika içinde gerçekleşebileceği gibi bu süre birkaç günü de bulabilir. İşte tam da bu nokta, yeni ve benzersiz bir insan vücudu oluşmasının ilk adımıdır. Önce döllenen hücre bölünmeye başlar. Daha sonra tüm gebelik boyunca yaşayacağı yere, yani rahme doğru yolculuğa çıkar. Rahimde kendine bir yer edindikten sonra ise büyük bir bölünme meydana gelir. Bu bölünmenin yarısı bebek, diğer yarısı ise doğuma kadar bebeğin besin ve oksijen ihtiyacını karşılayacak olan plasentadır. 4. haftanın sonunda bebeğinin boyu ortalama 1-2 mm kadardır. Bu nedenle ultrasonla görülebilmesi için biraz daha büyümesi gerekir.
Gebeliğin ilk bir ayı, plasenta hormon üretmeye başladığı için hamilelik belirtileri arasında da yer alan sabah bulantıları hissedilebilir. Ayrıca bazı kokulara karşı hassasiyet geliştirmek gayet normal… Bazı kadınlarda ise bebek rahme tutunmaya çalışırken çok hafif kahverengi bir lekelenme görülebilir.
Hamileliğin 2. Ayı
Hamileliğin 2. ayında bebek, hücre topağından embriyo olmaya terfi eder. Plasenta ve embriyoda ilk kan damarları oluşur. Böylece kalp ve dolaşım sistemi gelişmeye başlar. Kalbi, bir yetişkinden neredeyse %20 daha fazla pompalama hareketi yapar. Bu dönemde yavaş yavaş şekillenen embriyonun yüz hatları belirginleşmeye; kol ve bacak gibi uzuvları görünmeye başlar. Parmakları ise henüz perde şeklindedir. Beyni muazzam bir şekilde büyümeye devam ederken, kafatası halâ şeffaf bir görünümde olur. 2. ayın sonunda 8 – 10 gram ağırlığa ve ortalama 2 cm boya ulaşan bebeğiniz artık ultrasonda görülebilir!
Bu ay plasenta daha fazla hormon salgılayacağından, anne adayı şiddetli kusma ve mide bulantılarından şikâyet edebilir. Ara sıra baş dönmesi ve şiddetli baş ağrıları görülmesi de olağan…
Hamileliğin 3. Ayı
Artık embriyo evresi bitti ve bebeğiniz fetüs oldu! Bu dönemde bebeğin bütün yaşamsal organları oluşmaya ve hızla büyümeye başlar. Önceki dönemde kendisine kan hücreleri sağlayan yolk kesesine ihtiyaç duymaz. Çünkü bu görevi artık dalak, karaciğer ve kemik iliği üstlenir. Parmak, kol ve bacak gibi uzuvlar gelişimini sürdürmeye devam eder. Bir ay önce perde gibi görünen parmakları, 3. aydan itibaren ayrışır. Üreme sistemi gelişir, genitâl organı şekil almaya başlar. Özellikle yüz bölgesinde belirgin bir değişim yaşanır. Önceki haftalara nazaran gözleri yüz bölgesine daha da yakınlaşır ve renk alır. Alın bölgesi hala biraz geniştir, iç ve orta kulağı ise tamamen oluşmuştur. 3. ayın sonunda bebeğin boyunun 7 -8 cm, ağırlığının ise ortalama 20 gram olması beklenir.
Bu ay fiziksel olarak halâ bir hamile görünümü oluşmasa da hormonlar nedeniyle duygusal iniş çıkışlar yaşanabilir. Göğüs bölgesinde hafif bir büyüme göze çarpabilir, bazı kadınlarda ise hamilelik maskesi olarak da bilinen kloazma adlı kahverengi cilt lekelenmeleri oluşabilir.
Hamileliğin 4. Ayı
Hamileliğin en keyifli dönemine hoş geldiniz! Bebeğiniz artık tam anlamıyla minik bir insan görünümünde. Bu ay gözler yerine iyice oturur ancak henüz göz kapaklarını kaldıramaz. Bebeğiniz bilinçsizce kaşlarını çatma, gülümseme gibi mimikler yapabilir. Bu sayede yüz kasları gelişmeye devam eder. Baş, gövde, bacaklar ve kollar birbiriyle orantılı hâle gelir. Cildindeki değişimler hız kesmeden sürer, ter bezleri gelişir. Kaşları ve kafa derisi üzerinde minicik tüyler çıkar. Üreme sistemi hızla geliştiğinden bebek erkekse prostat bezi, kızsa milyonlarca yumurta ürer. Hatta pozisyonu uygunsa cinsiyeti de öğrenilebilir. 4. ayın sonunda bebeğin boyunun 10 – 12 cm, ağılığının ise 80 – 100 gram olması beklenir.
Vücut artık hamileliğe alıştığı ve hormonlar düzene girdiği için 4. ay ile birlikte bulantı ve kusmaların azalması hatta tamamen ortadan kaybolması söz konusudur. Henüz bebek küçük olduğundan, ağrılar da pek hissedilmez. Gebeliğinin en keyifli zamanı diyebiliriz, tadını çıkar!
Hamileliğin 5. Ayı
Ay ay gebelik sürecinin en heyecan verici anları! İçinizde kanatları ufak ufak çarpan bir kelebek mi hissediyorsunuz? Evet, 5. ay ile birlikte artık bebeğinizin minik tekmelerini hissedebilirsiniz! Bu ay bebeklerin organ gelişimleri büyük oranda tamamlanır. Cinsiyeti henüz belli olmadıysa 5. ayda net bir şekilde öğrenilebilir. Bacak ve kulak kemikleri iyice sertleşir. Hem kemiklerin sertleşmesi hem de beyinden gelen sinir uçlarının bağlanmasıyla birlikte bebekler artık sesleri rahat bir şekilde duyabilir. 5. ayın sonunda bebeğin boyunun 13 – 16 cm, ağırlığının ise 250 – 300 gram olması beklenir.
Bu dönemde anne adayının vücudunda yaşanacak en belirgin değişim, göğüs ucunda gerçekleşir. Areola da denilen kahverengi bölgenin genişlemesi söz konusudur. Bebeğin büyümeye başlamasıyla birlikte sırt ağrıları olabilir, midede yanma ve şişkinlik hissedilebilir.
Hamileliğin 6. Ayı
Bebeğiniz henüz doğuma hazır olmasa da 6. ile birlikte vücudu birçok işlevi yerine getirmeye başlar. Bu dönemde bebeğin cilt altı hala yeterince yağlı değildir. Bu sebeple dolgun bir bebek görünümüne daha kavuşmamıştır. Beyin ve sinir uçları arasındaki bağlantılar arttığı için duyuları iyice gelişir. Örneğin; parlak ışığa daha duyarlı hale gelir, anne ve babasının seslerini ayırt edebilir. Dokunma ve tat alma duyuları da iyice gelişir. Üreme sistemi gelişimini hızlandırır. Eğer bebek kızsa yumurtalıkları yerine yerleşir, erkekse testisleri karın bölgesinden testis torbasına doğru inmeye başlar. Ciğerleri de anne karnındaki yaşam için epey gelişmiştir. Bu nedenle 6. ayın sonunda doğan bebeklerin yaşama şansı %50 daha fazladır ve bu olasılık, her geçen gün daha da artar. 6. ayın sonunda bebeğin boyunun 23 – 24 cm, ağırlığının ise 800 gram olması beklenir.
Bu dönemde bebeğin büyümesine ve karın bağlarının gerilmesine bağlı ağrılar yaşanabilir. Ayrıca meydana gelen gerginlik, özellikle karın bölgesinde kaşınma hissine neden olabilir.
Hamileliğin 7. Ayı
7. ay ile birlikte anne adaylarının karın bölgesi iyice büyür. Bebeğin organ ve diğer vücut sistemleri neredeyse tamamlanmış olur. Artık en büyük değişim, bebeğin boy ve kilosunda olacaktır. Bu ayda bebeğin el tırnakları iyice uzar, kirpikleri ve saçları gürleşir. Bebeğin ciğerleri tam olgunlaşmamış olsa da dış dünyaya adapte olma şansı çok yüksektir. Aynı gelişim göz kapakları için de geçerlidir. Artık tam anlamıyla gözlerini açıp kapatabilir hale gelirler. 7. ayın sonunda bebeğin boyunun 40 – 41 cm, ağırlığının ise 1000 – 1500 gram olması beklenir.
Bu dönemde bebeğin büyümesine ve diğer organlara baskı yapmasına bağlı olarak ağrılar artabilir.
Hamileliğin 8. Ayı
Hamileliğin 8. ayında bebekler içgüdüsel olarak doğuma hazırlanır. Öyle ki, çoğu bebek doğum kanalından daha rahat ilerleyebilmek için baş aşağı pozisyon alır. Bu aydan itibaren artık kilo alımı iyice hızlanır. Yeri daraldığı için de hareketlerinde biraz azalma olması veya tekmelerinin zayıf hissedilmesi gayet normaldir. Ciğerleri halâ tam olgunlaşmamış olsa da bir önceki aya kıyasla epey gelişmiştir. 8. ayın sonunda bebeğin boyunun 35 cm, ağırlığının ise 2000 – 2500 gram olması beklenir.
Annenin göğüsleri süt üretimine hazır olduğu için 8. aydan itibaren sızıntı şeklinde kolostrum gelebilir. Bu ay özellikle sindirim sistemi ile ilgili problemler yaşanması olasıdır.
Hamileliğin 9. Ayı
Ay ay gebelik sürecinde en heyecanlı ay! 40 haftalık gebelik serüveni bitmek üzere! Bu ay bebekler gelişimini neredeyse tamamlamış sayılır. Ancak yine de beyin hücreleri hızla artmaya devam eder. Cildindeki ayva tüyler neredeyse komple dökülür, cildini koruyan ve ısı dengesini sağlayan verniks adlı beyaz tabaka iyice kalınlaşır. Rahmin içinde artık çok fazla yer olmadığı için bebeğin hareketleri azalabilir, tekme atmakta zorlanabilir.
Hafta hafta gebelik takibi ve daha fazlası için Gebe.com adresini ziyaret edebilirsiniz!