Gittikçe betonlaşan ve modernleşen dünyada hala yeşilliğini koruyabilen, doğayla iç içe yaşayabilen insanlar var. Maalesef yine sömürgeciler ve yasa dışı çiftlik sahipleri yüzünden ev diye adlandırdıkları Amazon’dan yavaş yavaş Brezilya’nın doğusuna doğru kaymak ve yok olmakla savaşmak zorunda kalıyor Awa Kabilesi. Ev dedikleri ormanı olduğu gibi kabul eden kabile üyeleri hayvanları da görmezden gelemiyor tabii ki.
Awa kabilesi, Amazon’un derinliklerinde yaşayan ve dünyanın yok olmaya en yakın kabilesi.
Ormanı evleri olarak gören bu güzel insanlar, doğadaki vahşi hayvanları da evcil hayvanları gibi görüyor hatta yavru hayvanları emzirip büyütüyor.
Modernleşen dünyadan kendilerini soyutlamış bir şekilde yaşadıkları için pek az insan onlarla tanışabildi. Onlardan biri de fotoğrafçı Domenico Pugliese idi.
Kabile için ailenin anlamı çok büyük. Fakat aile sadece insanlardan oluşmuyor. Ev diye sahiplendikleri orman içindeki tüm canlılar ailenin bir üyesi.
Hayvanlar da ailenin birer üyesi olarak aynı çocukların ailelerine yardım etmesi gibi ufak işler yapıyorlar. Meyve toplayıp fıstık kırmak gibi…
“Yetişkin bir adamın, ailesiz ve bekar ne yaptığını anlamıyorlar. Beni seyrediyorlar ve bana tavsiye vermeye çalışıyorlar. Ancak nereden geldiğimi bilmiyorlar. Dünyaya dair bir görüşleri yok. Onlara nereden geldiğimi, yaşam biçimimi anlatmak imkansız. Onlar için ailesi olmayan bir adam akıl almaz bir şey.”
Fotoğrafçı Pugliese, kabile için ailenin önemini bu sözlerle anlatıyordu. Onlarla geçirdiği süreyi inanılmaz bir deneyim olarak gören şanslı adam, çektiği fotoğraflarla da bizlere kaynak oluyor.
“Sincapları ve maymunları tıpkı kendi çocuklarını emzirir gibi emziriyorlar. Bu durum, olduğumuz yerden ne kadar uzağa geldiğimizi anlatıyor. Doğaya oldukça yakınlar. Hatta, yakın da değil; onlar doğanın bir parçası…”
Sincaplar, yaban domuzları, kemirgenler, kuşlar ve en sevdikleri hayvan olan maymunlar… Eğer bir yavru aile içerisinde doğarsa kabilenin kadınları onu emziriyor ve ormana geri dönse dahi “hanima” yani aileden olarak anılıyor.
Günümüzde yalnızca 400 kişi kalan kabilenin yıllar boyunca başından soykırımlar ve zorunlu göçler geçiyor.
Sürekli etraflarını saran modern dünya istilacıları, sömürgeciler, yasa dışı çiftçiler ve ağaç kesimleri nedeniyle ev dedikleri ormandan sürekli göç etmeye zorlanıyor Awa Kabilesi. Bu nedenle tarım ve ateş yakma becerileri yerine sadece birkaç gün kalacakları barınak inşa etme becerileri gelişmeye başlıyor.
Dünya çapınca yerli halkların korunması için fonlar ayrılıp yardımlar yapılsa da dünyanın sömürmek konusundaki açlığı maalesef daha büyük.
Kaynak: 1