Dünya her geçen gün geri dönüşü olmayan hatalara ev sahipliği yapıyor. Üstelik bu yanlış kararları alanlar diğer insanların, hatta diğer canlıların fikrini sormuyor bile. Kendi menfaatleri doğrultusunda aldıkları kararlarla yalnızca kendi yaşamlarını değil, tüm dünyayı ilgilendiren kararlar alabilme gafletinde bulunabiliyorlar. Bunun en çirkin örnekleri ise maden ve santraller… Geçtiğimiz senelerde Artvin Cerattepe’de yapılmak istenen santral ülkemiz adına bunun bir örneğiydi ve geniş planlı düşünüldüğünde yapılmak istenen bu santral yalnızca Türkiye’yi ilgilendiren bir sorun değildi. Bu tür ehemmiyetli girişimler, doğaya ve tüm canlılara süreç içerisinde bir etkisi olacak düzeyde tehlike barındırıyor. Avustralya’da yapılacak dünyanın en büyük kömür madeni Carmichael’deki durum da Cerattepe’dekinin bir benzeri olarak gösterilebilir. Çevre ve yaşam bilinciyle Avustralyalılar başta olmak üzere, dünyanın birçok yerinden destekle bu madene karşı olan insanların sayısı epeyce fazla. Kendilerinden emin bir şekilde yaşam hakkı için yetkilileri maden kararından geri adım attırmak hiç de zor değil.
Dünyanın en büyük madeni olacak, Avustralya’da yer alan Carmichael kömür madeninin işletmesine Hindistanlı madencilik şirketi Adani’nin talip olması ülke genelinde büyük protestolara sebep oldu.
#StopAdani hashtagli protestoların amacı dünyadaki en büyük kömür madeninin Paris Anlaşması’nı imzalayan bir ülke olan Avustralya’daki açılmasının önüne geçmek.
Hem küresel ısınmayı arttıracak olması, hem de doğaya büyük zararlar verecek olması yaşam savunucusu aktivistlerin odağında.
Aktivistler ülke genelinde #StopAdani (Adani’yi Durdur) hashtagiyle 45 farklı protesto eylemleri gerçekleştirdi.
Yerel haber kaynaklarına göre, Avustralya’nın Queensland eyaletindeki madene halkın yarısından fazlasının karşı çıktığı ifade ediliyor.
Analistler, Hindistanlı şirketin başlangıç maliyeti 4 milyar dolar olan madeni işletecek yeterli mali kaynağa sahip olup olmadığını tartışırken, küresel bir trend olan fosil yakıt yatırımlarının azalması madenin geleceğiyle ilgili daha da çok önem kazanıyor.
Olaya kendi açısından bakan Hindistanlı şirket tamamen menfaat bazlı bir açıklama yaptı.
Şirketin yaptığı açıklamaya göre; projenin milyarlarca dolarlık kar yaratacak olmasıyla birlikte, yeni iş fırsatları doğuracak olması ve kömürün Hindistan’ın elektrik olmayan bölgelerinde kullanılması amacıyla kazanımı olacak.