Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus arasında konumlandırılmış bir kıta ülkesidir Avustralya. Hepimizin Avustralya hakkında mutlaka aklımıza kazınmış veya bir yerlerden duyduğumuz bilgiler vardır; kanguruların yaşadığı ülke oluşu, başlı başına bir kıta oluşu ve ünlü Pembe Göl’ü gibi… Avustralya hakkında genel kültür yerine geçen bu bilgilerin derinine baktığımızda, çoğumuzun eksik duyduğu bilgiler olduğunu hatta bilmediğimiz birçok şey olduğunu söyleyebiliriz.
1. Avustralya denilince aklımıza ilk gelen şey: Sydney Opera Binası!
Muazzam mimarisiyle dillerden düşmeyen Sydney Opera binası 1973 yılından beri hizmet vermekte. Ülkenin en kalabalık şehri olan Sydney’de konumlandırılmış. Çoğu insanın doğru bildiği yanlışa da değinelim:
Avustralya’nın başkenti Sydney değil, Kanberra’dır. Aydınlandınız, değil mi? 🙂
Avustralya için başkentlik seçiminde, en kalabalık şehirlerinden Sydney ve Melbourne arasında kalınmış, fakat ortaya çıkan kararsızlıklar sonucunda başkentin Kanberra olmasına karar verilmiş.
2. Ulusal sembolleri: Kangurular
Kanguruların Avustralyada yaşadığı bilmeyeniniz yoktur. Fakat sayılarından haberiniz var mıydı? Yaklaşık 50 milyon!
Avustralya genelinde 60’ın üzerinde farklı kanguru türü barınmakta. Üremeye yatkın olan kanguruların sayısı gitgide artmakta. Aynı zamanda bir başka memeli olan koalalar da Avustralya milli parkları ve okaliptüs ağaçlarında görülmekte. Ayrıca çizgi filmden bildiğimiz Tazmanya canavarı da Avustralya ormanlarında bulunmakta.
3. Bilen ve bilmeyenler için Avustralya’da yaşayan dünyanın en eski yerlileri: Aborjinler
Aborjinler binlerce yıldır bulunan ve günümüzde hala yaşamlarını sürdüren yerliler, yani Avustralya kıtasına ayak basan ilk insanlar!
Bu topluluk insanlarının hafızaları ve avcı-toplayıcı yetenekleri oldukça güçlü, aynı zamanda efsanevi varlıklara inançları var. Halen mızrak, kano ve bumerang ile avlanan aborjinler meyve-sebze toplayıcılığı da yapmaktadır.
4. Dünyanın 6. büyük ülkesi!
Avustralya dünyanın en büyük kara parçalarından biri, 7.6 milyon kilometrekareye kadar ulaşan yüzölçümü ile dünyanın en büyük ülkelerinde 6. sırada. Bütün bunlara rağmen şaşırtıcıdır ki nüfus yoğunluğu büyüklüğüne göre oldukça az.
Ülkenin nüfusu 24.6 milyon.
5. Yurt dışında okumak isteyenlere: Eğitimde en başarılı ülkelerden biri Avustralya
Dünyanın en iyi 100 üniversitesinin 8’i Avustralya’da bulunuyor. Ülkenin %99’u okur-yazar, %50’sinden fazlası ise lise diplomasına sahip. Avustralya hükümeti, öğretim ücretlerine katkıda bulunacak krediler sunuyor ve öğrenciye okurken yarı zamanlı çalışma izni de veriyor.
6. Avustralya’nın dünyadaki “en” konumu say say bitmiyor!
Avustralya, dünyanın en uzun golf sahasına sahiptir ve golf sahasının genişliği 1365 kilometredir. Ülkenin Queensland bölgesinin doğusunda bulunan Fraser isimli dünyanın en büyük kum adasını da bünyesinde barındırmaktadır. Ayrıca dünyanın en büyük sığır istasyonu yine Avustralya’da bulunan Anna Creek İstasyonu’dur.
Ülkenin diğer en’lerine yazının devamında rastlayacaksınız. 🙂
7. Vahşi doğaya da ev sahipliği yapar
Avustralya, dünyadaki birçok zehirli canlı türünü barındırmaktadır. Bunlara örnek olarak Taipan yılanı, taş balığı ve kutu denizanası gibi dünyanın en ölümcül canlılarına ev sahipliği yapar. Taş balığı su içinde zeminde kolayca saklanabilen ve en zehirli balıklardandır. Taipan yılanının toplu iğne başı büyüklüğündeki zehri ise 1000 fareyi öldürmeye yetecek kadardır. Kutu denizanasının zehri ise bir insanı 90 dakika gibi bir sürede öldürmek için yeterlidir.
8. Avustralyada insanlardan çok kanguru olduğu gibi, koyun sayısı da insanlardan fazladır!
Öyle ki, Avustralya sınırları içinde insan başına ortalama 8 koyun düşmektedir. Ülke gariptir ki, dünyanın en uzun çitini barındırmaktadır! Koyunları yabani köpeklerden korumak için yapılan ve 1885 yılında yapımı tamamlanan Dingo Çiti’nin tamamı 5310 kilometre uzunluğunda.
Avustralya aynı zamanda koyunlarının fazlalığını, yün ihracatı avantajı olarak kullanıyor.
9. Bu nasıl mümkün olabilir? Batı Avustralya’daki Pembe Göl
Avustralya’da bulunan gölü görmeyeniniz yoktur diye düşünüyoruz. Fakat rengi neden pembe?
Gölde yaşayan Dunaliella salina isimli kırmızı pigmentli su yosunları sayesinde göl pembe rengini alır. Göl tuzlu su olduğu için bu yosunlar da tuzlu suda yaşamaktadırlar. Hillier Gölü ilk kez 1802 yılında bir gezgin ve gazeteci olan Matthew Flinders tarafından keşfedilmiştir.
Hillier gölü 19.yüzyılda tuz madenciliği ticareti açısından kullanılmaya başladı. Fakat zararlı toksisite ve birçok sebepten ötürü başarısızlıkla sonuçlandı.
Göl şu anda turizm açısından değerlendiriliyor. Göl, yerliler ve turistler için herhangi bir tehdit oluşturmuyor.
10. Ülkenin bütün plajlarını dolaşmak yaklaşık 30 yıl sürer!
Avustralya, sahil şeridi total olarak 50.000 kilometre uzunluğunda, plaj sayısı ise 10.000’den fazla. Evet, biz de çok şaşırdık! Fakat Avustralya’nın 4 tarafının da denizlerle çevrili olduğunu düşününce inanması çok da zor değil.
Bu plajların en ünlüsü Whitehaven Beach’tir. Plaj turistler için ulaşıma ve kullanıma serbest.
Kaynak: 1