Bu yıl 12. si düzenlenen Avrupa Futbol Şampiyonası, tüm heyecanıyla devam ediyor. Bu özel şampiyona için ilk düzenlendiği yıl olan 1972’den bu yana, Adidas tarafından birbirinden özel tasarımlara sahip farklı toplar tasarlandı. Biz de geçmişten bugüne, bu özel tasarımlara bir göz atalım ve sizi geçmişte bir yolculuğa çıkaralım istedik. İşte herbiri ayrı özelliklere sahip ve tasarımında farklı noktalardan esinlenilen şampiyona topları.
Euro 1972: Telstar Mexico
Zamanın en yuvarlak maç toplu olma özelliğini taşıyan Adidas Telstar, tamamen deriden üretilmişti. Üzerinde, diğer toplardan farklı olarak 32 adet el dikişi paneli vardı. Ayrıca Telstar, siyah beşgenlerle süslenmiş ilk beyaz toptur. Adidas’ın bugüne kadar tasarımını yaptığı tüm topların tasarımı da aslında Telstar’a dayanır.
Euro 1976: Telstar
Adidas Telstar, topun su çekişini azaltmak için, Durlast malzemesinin bir ileri versiyonu ile geliştirilmişti.
Euro 1980: Tango River Plate
Yine bu topta da suya karşı daha dayanıklı hale gelmesi için geliştirilmiş Durlast materyali kullanılmıştı. Adidas Tango’nun tasarımı ile, futbol topu tasarımı adeta bir devrim yaşadı ve bu tasarım 2000 yılına kadar kullanıldı.
Euro 1984: Tango Mundial
Adidas Tango Mundial, topun hızını artırmak için özel bir kaplama sistemine sahip ve deri olmayan ilk toptu. 1984’te ilk kez UEFA EURO resmi maç topunda, şampiyona için özel bir UEFA EURO tasarımı kullanılmıştı.
Euro 1988: Tango Europa
Klasik Tango tasarıma sahip bu topa, sudan korumak için güçlendirilmiş poliüretan malzeme ve dikiş yalıtımı eklenmişti.
Euro 1992: Etrusco Unico
Adidas Etrusco, siyah poliüretan köpüklü bir iç tabakaya sahip ilk maç topuydu. Bu tasarım sayesinde tamamen su geçirmez ve hızlı bir hal almıştı. Etrusco Unico, Etrüsk tarihinden ilham alan, aslan başlarını içeren özel bir tasarım anlayışı ile yaratılmıştı.
Euro 1996: Questra Europa
İlk renkli tasarım uygulaması Adidas Questra’da kullanılmıştı. Tasarımında, İngiliz gülünden ve İngiltere Futbol Federasyonu’nun sembolü olan üç aslandan ilham alınmıştı. Bu topa, zemin tutuşunu ve hızını artırmak için yeni bir poliüretan köpük eklenmişti; bu sayede top daha yumuşak ve daha kontrol edilebilir bir hale gelmişti.
Euro 2000: Terrestra Silverstream
Adidas Terrastra’ya, topun hızını artırmak için, yeni bir köpük gövde eklenmişti ve bu topun tasarımda da Hollanda ve Belçika’daki nehirler ve denizden ilham alınmıştı.
Euro 2004: Roteiro
Adidas Roteiro, tarihteki ilk elle dikilmeyen toptu. Yeni ‘thermal-bonded’ teknolojisi ile top daha dayanıklı hale getirildi ve bu sayede zemin tutuşu artırıldı. Bu top adını; büyük Portekizli kaşif Vasco da Gama’nın gemisinin seyir defterinden, ana renklerini ise; Portekiz’i bir kaşifler ülkesi olarak öne çıkaran açık mavi/gümüş renklerden almıştı.
Euro 2008: Europass
Bu topun tasarımı Adidas Telstar’un modern bir yorumuydu. Yüzeyinde, oyuncuların ve kalecilerin top üzerindeki hakimiyetini artırmak için özel bir doku ile yeni panel sistemi geliştirilmişti.
Euro 2012: Tango 12
Euro Şampiyonası için Adidas tarafından geliştirilen 11. top olan Tango 12, tasarımıyla büyük beğeni toplamıştı. Ayrıca Tango 12, 7 milyon adet ile tüm zamanların en çok satılan UEFA EURO Şampiyonası topu unvanına da sahip.
BONUS: Euro 2016: Beau Jeu
Beau Jeu, güzel oyun anlamına geliyor ve Fransa bayrağındaki mavi, beyazi kırmızı renklerle gümüş ışıltıları bir arada bulunduruyor. Bu topta da, FIFA Dünya Kupası resmi maç topu Brazuca’nın yenilikçi ve pano görüntüsünden esintiler var. Ve yüzey yapısında da önemli geliştirmeler mevcut.
Bakalım Euro 2020’de bizleri nasıl bir top tasarımı bekliyor…