Bizimle aynı zamanlarda doğmayan insanlarla aramızda bir kuşak farkı bulunuyor. X, Y ve Z kuşakları hakkında bilmeniz gerekenleri daha önce yazmıştık. 1981 ve 1996 yılları arasında doğan kişiler Y kuşağı olarak adlandırılıyor. Bu kuşakta doğanlar, “Millennial” ya da Me-Me-Me kuşağı olarak da biliniyor. Ancak bu kuşak için farklı bir tanımlama da var; avokado nesli. Çünkü popüler trendlere uygun davranmayı seviyorlar teknolojiye neredeyse bağımlılılar. Ayrıca bu kuşaktaki kişiler, kendine güvenleriyle de biliniyor. Avokado nesli şimdilerde 24-39 yaşları arasında. Peki bu neslin özellikleri neler?
1. Büyümek istemiyorlar
Clark Üniversitesi Gelişen Yetişkinler 2012 Anketi’ne göre, 18-29 yaşları arasındaki kişilerin birçoğu ebeveynleriyle birlikte yaşıyor. Avokado nesli, yetişkin olmanın anlamını yeniden tanımlıyor. Büyümek ve bağımsız olmak istemiyorlar. İsteseler de bulundukları ekonomik koşullar nedeniyle yapamıyorlar. Y kuşağındaki kişiler nefret ettikleri işleri yapmak ve 30 yaşına kadar evlenmek yerine, kendi işlerini kurmaya ve hayatı istedikleri gibi yaşamaya odaklanıyorlar. Ayrıca görünüş konusunda da son derece cüretkarlar birçoğu renkli saçları ve giyimleri ile olduklarından daha genç gösteriyor, büyümek istemiyorlar.
2. Teknolojiye bağımlı yaşıyorlar
Y kuşağı her zaman çevrimiçidir. Teknolojiye oldukça aşina olan bu nesil için, teknolojisiz bir hayat düşünülemez. 24 ila 39 yaşları arasındaki insanlar her zaman cihazlarının başındadır hatta bazılarının internet ya da teknoloji bağımlılığı olduğunu söyleyebiliriz. Çevrimiçi ortamlarda beğeni almak onlar için önemlidir, sanal iletişimi gerçek iletişime tercih ederler. Her zaman telefonlarının yanındadırlar çünkü önemli bir şeyi kaçırmaktan korkarlar (Fear of Missing Out- FOMO). Bu yaş grubundaki insanların yaklaşık yüzde 70’i her saat başı akıllı telefon ekranlarını kontrol ederler. Y kuşağı genellikle gerçekte olduklarından daha iyi görünmek ister. Bu nedenle hayatları iyi olmasa bile mutlu gözüktükleri fotoğraflar paylaşırlar.
3. Genellikle anksiyete ve depresyondan muzdaripler
Jean M. Twenge bir araştırma yaptı ve modern gençlerin kaygı düzeyinin 1950’lerin psikiyatri kurumlarındaki hastalarla aynı olduğunu buldu. Y kuşağı çok son derece kırılgandır ve genellikle sanal ortamda yaşadığı için gerçek hayatın baskısıyla zor başa çıkar. Bunun yanı sıra sanal dünyada hissettiği aidiyet duygusu da onu kaygı ve anksiyeteye sürükleyebilir. Fakat aynı zamanda, psikolojik sağlığı konusunda gerçekten endişelenen ilk nesildir. Y kuşağı psikolojik bir problem sezdiğinde bundan çekinmez ve direkt bir uzmana başvurabilir. Çünkü bu nesil son derece açık görüşlüdür.
4. Tutkularını bulmak istiyorlar
Bu insanlar kendilerine büyük hedefler koyarlar ve daha azını istemezler. İşlerinin para kazanmanın bir yolundan daha fazlası olmasını isterler. Bu nedenle çoğunlukla tutkularının peşinden giderler. Y kuşağı genellikle hobilerini, kişisel ve profesyonel yaşama dönüştürmek ister. Ne yazık ki bu, sık sık kaygı ve depresyondan muzdarip olmalarının bir başka nedenidir. Çünkü sorumluluklar nedeniyle hobileri kariyere dönüştürmek son derece zor.
5. Klişeleri yok ediyorlar
Avokado nesli kendi yolunu arar. Ebeveynleri ve kendilerinden önceki nesiller gibi günde 8 saat çalışmak istemezler. Bu yüzden kendi işlerini yaparlar. Teknolojinin ortaya çıkmasıyla bir sürü yeni meslek grubu ortaya çıktı. Avokado neslinin birçoğu da teknolojiyi kendi meslekleri haline getirdi.
6. Siyasetle ilgilenmiyorlar
Y kuşağı siyasetten uzak durmaya çalışır. Kendi hayatlarıyla daha çok ilgilenirler. Siyasi sorular söz konusu olduğunda, başkalarının bilgi ve kararlarına güvenirler.
7. Başkalarına karşı hoşgörülüler
Y kuşağı; birçok klişeyi çıktı. Y kuşağındaki insanlar genellikle tüm ırklara, milletlere, dinlere karşı hoşgörülüdürler ve diğer insanların fikirlerine saygı duyarlar. Bu da onları toplumun geri kalanından ayıran önemli bir özellik.
Kaynak: 1