Son yıllarda topluca Mustafa Kemal Atatürk’e ve onun devrimlerine düzenli bir saldırı var. Sanki ülkenin kurucusu olarak değil, ülkeyi kötü bir yönetim şekline götüren bir insan olarak adını geçirmeye çalışıyorlar. Biz de bu listeyi son zamanlarda ısrarla unutturulmaya çalışan, sürekli saldırılara maruz kalan Mustafa Kemal Atatürk’ü birilerine hatırlatmak için yazıyoruz.
Bugün 10 Kasım.. Saygıyla anıyoruz Paşam..
1. Cumhuriyet’in ilanı
Son zamanlarda sürekli saldırılan, kaka, öcü ilan edilen en büyük devrimlerinden biri. Osmanlı Devletinin tek başlı yönetim şeklini bitirerek 29 Ekim 1923 günü Cumhuriyeti ilan etti. Cumhuriyet sayesinde şu an bölük pörçük ilerlese de insanların yöneticilerini kendileri seçtiği bir sistemin içindeyiz. Hatırlatmak istedik.
2. Kadınlara seçme seçilme hakkı
21. yüzyılda bu konuyu tartışmaya dahi açmıyoruz. Başlık çok net.
3. Laikliğin anayasaya eklenmesi
Şu an içinde yaşadığımız sıkıntıların en büyük sebeplerinden biri belki de laikliğin yeterince sahip çıkılmayıp, uygulanmaması. Laiklik din ve devlet işlerinin ayrılmasından öte bütün toplumun kendi yaşamlarını özgürce yaşamalarına sahip olan bir madde belki de. Atatürk bir sözünde bu konuyla ilgili olarak “Laiklik, yalnız din ve dünya işlerinin ayrılması demek değildir. Tüm yurttaşların vicdan, ibadet ve din özgürlüğü de demektir.” demiştir.
4. Eğitim ve öğretimin birleştirilmesi
Eğitim Osmanlı zamanında param parça karmaşık bir hal içerisindeydi. Tek bir eğitim sistemi yoktu. Bu da ülkenin farklı kesiminden insanların farklı eğitim almalarına yol açıyordu. Eğitim ve öğretimin birleştirilmesiyle herkese eşit eğitim alma ihtimali yaratıldı.
5. Örnek çiftliklerin kurulması
20. yüzyıla gelindiğinde Anadolu’da çiftçiler hala yüzlerce yıllık eski tarım yöntemlerini kullanmaktaydı. Bu yüzden kaliteli ve bol ürün alınma konusunda ciddi sıkıntılar çekiliyordu. Modern çiftlikler kurularak burada çiftçilere modern tarım yöntemleri öğretilirken tarım makinelerinin nasıl kullanılacağı öğretiliyordu. Atatürk Orman Çiftliği bu çiftliklerin en bilinenlerindendi. Biz oranın da değerini bilemedik.
6. Kabotaj Kanunu
Osmanlı Devleti son dönemlerinde bütün limanlarını yabancı devletlere kapitülasyonlar sebebiyle sonuna kadar açmıştı. Kabotaj kanunu sayesinde limanlarımız ülke vatandaşlarına geri kazandırıldı.
7. Türk Medeni Kanunu
1926 yılında yürürlüğe giren bu kanun sayesinde ailede kadın erkek eşitliği sağlanırken, evlilikte resmi nikah zorunluluğu ve tek eşliliğe dayalı bir anlayış getirildi. Önceden kadınların miras, boşanma ve tanıklık yapma konusunda hakları bulunmazken bu kanun sayesinde kadınlar ve erkekler hukuken eşit hale getirildi.
8. Millet mekteplerinin açılması
Osmanlı döneminde halkın okuma yazma seviyesi çok düşüktü. 1927 yılındaki istatistiki veriye göre bu oran 10.5’idi. Cumhuriyetten önce bu oranın çok daha düşük olduğu biliniyor. 1928 yılındaki harf devrimi sonrası ülkece bir eğitim seferberliği başlatıldı. Bu sebepten dolayı ülkenin her yerine millet mektepleri açılarak ülkenin okuma yazma oranını arttırmaya çalıştılar. 1935 yılındaki bir istatistikte okuma yazma oranının yüzde 20’ye çıktığı görülüyor. Kısaca millet mektepleri sayesinde 8 yıl gibi kısa bir süre içerisinde nüfusun yüzde 10’una okuma yazma öğretilerek büyük bir başarı sağlanmıştır.
Bonus
Hayatı hep savaşlar ve siyasi mücadelelerle geçen Atatürk fırsat bulduğu her an kitap okumuştur. Yaşadığı süre boyunca 3977 adet her alandan kitap okumuştur.