İstanbul’un uzun yıllar yükünü çeken Atatürk Havalimanı artık tarih oluyor. Emektar havalimanından İstanbul Havalimanı’na ‘Büyük Göç’ olarak adlandırılan taşınma başladı. Atatürk Havalimanın son uçuşu yarın (6 Nisan Cumartesi) İstanbul-Singapur arasında olacak.
Hemen hemen hepimizin en az bir kez uçuş yaptığı Atatürk Havalimanı hakkında bilgilerimizi tazeleyelim.
İlk adı Yeşilyurt
Türkiye’nin dünyaya açılan en büyük kapısı olan Atatürk Havalimanının ilk adı aslında Yeşilyurt Havalimanı. Askeri amaçla kurulan havalimanının en önemli özelliği Türkiye’de sivil hava ulaşımının ilk başladığı yer olması. 1912 yılında ilk defa sivil hava ulaşımının başlatıldığı yer olan o zamanki adıyla Yeşilyurt Havalimanı 1953 yılında da uluslar arası hava trafiğine açılır. Uçak trafiği ve yolcu sayısının hızla artması sonucu, 1971 yılında Yeşilköy Hava Limanı için bir master plan uygulamaya konulur. Bu plana göre, her biri yıllık 5 milyon yolcu kapasiteli 4 terminal binası yapılır. Söz konusu projenin içerisinde yer alan ve halen İç Hatlar Terminali olarak hizmet veren o zamanki Dış Hatlar Terminali, 29 Ekim 1983 tarihinde işletmeye açılır. Yeşilköy Havalimanı, kavuştuğu modern görünümüyle 1985 yılında şimdiki adını Atatürk Hava Limanı adını alır.
Bir kez daha yenilendi.
Atatürk Havalimanı’nın yolcu sayısı her geçen gün arttığı için ihtiyaçlara cevap veremez olur ve kapasitesini bir kez daha artırmak için kollar sıvanır. Yıllık 20 milyon yolcu kapasiteli yeni dış hatlar terminali için harekete geçilir. Yapılan çalışmalar sonucunda ilk yer 17 Şubat 1998’de teslim edilir. Resmi açılışı 3 Ocak 2000’de yapılan modern terminal binası 7 gün sonra yani 10 Ocak’ta işletmeye açıldı. Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nin yapımı 22 ay gibi bir sürede tamamlanır. Ocak 2000’de yolculara hizmet vermeye başlayan terminal, 2004’te yapılan ek tesisle biraz daha büyütülür.
Milyonlarca uçuşa ev sahipliği yaptı
2005 yılında TAV Havalimanları, Atatürk Havalimanı İç Hatlar Terminali İşletmesi üstlenir. Bir sene sonra yapılan bir çalışmayla bu kez İç Hatlar Terminali, yeni teknolojik sistemlerle modernize edilerek, dış görünümünü de kapsayan bir yenilenme sürecinden geçer. Atatürk Havalimanı’nda, Dış ve İç Hatlar Terminali ile otoparkta yolculara sunulan konforun, hava yollarına sağlanan hizmetin artırılması amacıyla 2010’da yeni bir genişletme projesi hayata geçirilir. Bugünkü görüntüsünü alan Atatürk Havalimanı 60 metre genişliğinde 2 bin 600 metre uzunluğunda “05/23”, 45 metre genişliğinde 3 bin metre uzunluğunda “17 L/35 R” ile 45 metre genişliğinde 3 bin metre uzunluğunda “17R/35L” olarak adlandırılan üç pistle milyonlarca uçuşa ev sahipliği yaptı.
Terminal binası 189 bin metrekare
Havalimanı, 369 bin 200 metrekare apronu, çeşitli boyutlarda 90 uçağın park edebileceği alanları, 189 bin metrekarelik terminal binası ile dış hat ve iç hat terminaliyle hizmet verdi. Yıllık 200 bin ton kapasiteli kargo terminali, hava trafik kontrol kulesi, kontrol kulesi, itfaiye birimi, sağlık ve ilk yardım üniteleri, uçak bakım hangarları, ikram hizmet binaları, işletme binaları ve emniyet binalarıyla Türk sivil havacılığında önemli bir işlev gören Atatürk Havalimanı’nda, 179 bin metre alanı ile 7 bin 76 araç kapasiteli kapalı otopark da bulunuyordu.
Geçen yıl 67 milyon yolcu taşıdı
Milyonlarca insanın ulaşımını kolaylaştırma görevini üstlenen Atatürk Havalimanı’nı geçen yıl iç hatlarda 19 milyon 170 bin 141, dış hatlarda ise 48 milyon 811 bin 305 olmak üzere toplam 67 milyon 981 bin 446 yolcuyu ağırladı. Atatürk Havalimanı’ndan, bu yılın ocak ve şubat ayında ise 9 milyon 844 bin 31 yolcu uçuş yaptı.
Defalarca ödül aldı
Atatürk Havalimanı 100 yılı geçen tarihinde bir çok kez ödüle layık görüldü. 2016’da “Avrupa’da En Fazla Yeni Uzun Menzilli Güzergaha Sahip Havalimanı Ödülü”, 2015’te “Avrupa’da Hizmet Kalitesini En Fazla Geliştiren Havalimanı Ödülü”, 2014’te “Avrupa’nın En Yoğun Dördüncü Havalimanı”, 2014’te “50 milyon yolcu ve üstü kapasiteli havalimanları kategorisinde “Dünyanın En İyi 10. Havalimanı Ödülü”nü aldı.
Avrupa’nın en hızlı büyüyen havalimanı
Atatürk Havalimanı, ayrıca 25 milyon yolcu ve üstü kapasiteli havalimanları kategorisinde “Avrupa’nın En Hızlı Büyüyen Havalimanı” ile 2010’da “Güney Avrupa’nın En İyi Havalimanı Ödülü”ne hak kazandı.
Son uçuş tarihe geçecek
Son bir haftada hava trafiği açısından Atatürk Havalimanı’ndan toplam 7 bin 400 uçuş gerçekleşti. 5 Nisan Cumartesi günü ise toplam 803 uçak, Atatürk Havalimanı’na son kez inip, kalktı. Türk Hava Yolları’nın 6 Nisan’da 02.00’daki TK- 54 sefer sayılı İstanbul-Singapur uçuşu ise Atatürk Havalimanı’ndan yapılan son uçuş olarak tarihe geçecek.