Asyalı çocuklarının dünyadaki en sağlıklı çocuklar arasında yer aldığını öne süren birçok araştırma mevcuttur. Araştırmaları dikkate alarak çocukların nasıl bu kadar sağlıklı olduklarına bir göz atmalı ve uygulamaları kendi alışkanlıklarımıza dahil etmeliyiz diye düşünüyoruz. Aslına bakılırsa diğer Asya ülkelerinde de geliştirilen, aklımıza gelmeyecek tarzda birçok kültürel norm, çoğunlukla çocukları sağlıklı bir şekilde gelişmeye yardımcı olmuştur.
Şimdi çocuklarımız ve kendimiz dahil nasıl daha sağlıklı olabiliriz bir bakalım ve Asyalıların minik sırlarını sizlerle paylaşalım.
1. Çocukların yakından okumaları engelleniyor
Çin’deki birçok okulda çocukların göz sağlığını korumaya yardımcı olmak için tasarlanan barlar okullara yerleştirilmiş. Okurken kitap üzerine kapatmak göz sağlığını olumsuz etkileyeceğinden bu barlar çocukları sağlıklı mesafede tutmaya yarıyor. Bonus olarak da çocukların duruşlarını düzeltmelerine de yardımcı bir uygulama.
2. Göz egzersizleri yapmak
Çin Halk Cumhuriyeti’nde, ilkokul ve ortaokul öğrencilerine, kan dolaşımını iyileştirme ve göz kaslarını gevşetme amaçlı göz egzersizleri yapmaları önerilir. Egzersizler, göz çevresine ve farklı bölgelere masaj yapmayı içeren ve genellikle günde iki kez uygulanan 6 seanstan oluşmaktadır.
3. Açık alanda yapılan sınavlar
Çin genelinde yıllardır açık havada sınav uygulamaları yapılmaktadır. Uygulama genel olarak öğrencilerin kopya çekmelerini önleme amaçlı çünkü sınırlı bir alanda daha yakın oturmaları gerekirken açık alanda birbirlerinden uzak oturmaları sağlanabilir. Ancak sağlık açısından da faydaları vardır. Öğrencilerin stresinin hafiflemesine yardımcı olurken onların temiz hava ve güneş ışığı almalarına da olanak verir.
4. Cerrahi maske takmak
Kışın insanların soğuk algınlığına yakalanma olasılığı daha yüksektir ve kapalı alanlarda mikroplarla temas oranı daha fazladır. Japonya’da hasta hisseden veya paylaşılan havadan alınacak mikropları azaltmaya yardımcı olması için cerrahi maske takmak, alerjisi olan insanlar arasında yaygındır. Maske satışları sağlık tehdidi oluşturan durumlarda, soğuk algınlığı ve grip salgınlarında artar.
5. Canlı yayın sınıfları
Hava durumu okula gitmeyi imkansız hale getirdiğinde bazı Çinli öğretmenler yaratıcılıklarını kullanarak dersleri boş sınıflar ötesine taşırlar. Çocuklar dersleri evlerinin güvenli kollarında öğrenebilirler. Bu durum özellikle kötü hava koşulları nedeniyle okullar tatil edilmek istendiğinde işe yarayabilir. Ayrıca uzak yerleşim yerlerinde yaşayan ve okula erişimi olmayan öğrenciler için de faydalı bir yöntemdir.
6. Küçük porsiyonlarla yapılan yemek servisleri
Japon okul öğle yemeği programı, II. Dünya Savaşı sonrası çocukların açlıktan ölmesini önlemek amacıyla geliştirilmiştir. Ancak modern meslektaşları için de yıllar içinde pek değişen bir şey olmamıştır. Bu yemeklerin en azından Batılı anlamda bir ana yemeğe benzediğini söylemek zor. Yemekler genellikle pirinç, sebzeler, miso ve balık veya et olmak üzere ayrılıyor. Ek olarak da yerel şekilde yetiştirilen gıdalara odaklanılması açısından önlemler alınmış durumda.
7. Açık havada harika vakit geçirme keyfi
Açık havada bir aktiviteye katılmak Güney Kore’de giderek daha önemli görülmeye başlanıyor. Yürüyüş ve kamp gibi aktiviteler gittikçe daha popüler hale geliyor. Kentsel bir yaşama alışkın olan kişilerin bile kamp gezileriyle bu hayata ara verdikleri bilinmektedir. Bu programlar, aynı zamanda rahatlama ve ruh sağlığı bilincine büyük katkı sağlıyor.
8. Dolaşmak için yürümek
Birçok Asya ülkesinde, insanlar dolaşmak için araç veya toplu taşıma kullanmak yerine yürümeye büyük önem veriyorlar. Güney Kore’de, insanların günlük adımlarını saymalarına yardımcı olan cihazlar giderek daha popüler hale geliyor. Ayrıca çoğu Asya ülkesinde çocukların otobüs kullanmak yerine, özellikle kentsel alanlarda, yerel okullara gitmeleri söz konusu oluyor.
9. İnternet bağımlılığının izlenmesi
Tüm dünyada çocukları, sosyal medya cihazlarına bağımlı bir halde görme oranımız gittikçe artıyor. Güney Kore’de de bu durum pek farklı değil ancak ülkedeki internet bağımlılığı ile mücadele etmek için daha fazla önlem alınmıştır. İnternete bağımlı hale gelen gençlere yardım etmeyi amaçlayan çeşitli kamplar, rehabilitasyon ve tedavi merkezleri bulunmaktadır. Hükümet, 16 yaşın altındaki çocukların gece yarısından sonra internete erişmelerini engelleyen yasalar bile koymuş durumda.
10. Çocuklara daha fazla sorumluluk vermek
Japonya’da, çocukların diğer ülkelerde söz konusu olmayan birçok etkinliği kendilerinin yapması beklenmektedir. Çocukların okula kendi başlarına gelmeleri, aile işleri yapmaları ve hatta kapıcı yerine kendi sınıflarını temizlemelerine yardımcı olmaları beklenir. Bu, çocukların bağımsız ve sorumlu olmayı öğrenmelerine yardımcı olur. Bu da kendilerine daha iyi bakmayı öğrenmelerini sağlar.
11. Yemek zamanlarını olabildiğince sağlıklı değerlendirmek
Birçok Asya ülkesinde çocuklar için yiyecekleri sağlıklı hale getirmenin farklı yolları bulunmuştur. Japonya’da sebzeler, yemek zamanında ana etkendir; et, yağ, süt veya şekere daha az önem verilir. Çorba, birçok Asya diyetinde önemli bir unsurdur; Çinliler, çorbaya ekstra bir tat vermek için Goji meyveleri, limon ve zencefil gibi çeşitli sağlıklı ürünler kullanırlar.
Çin ve Japonya dahil olmak üzere birçok Asya ülkesinde, çocukların çay içmeleri de normal kabul edilir. Çay sadece alkolsüz içecekler gibi şeylere daha sağlıklı bir alternatif olmakla kalmaz aynı zamanda bir çocuğun görüş mesafesine yardımcı olmak gibi şaşırtıcı faydalara da sahiptir.
Kaynak 1