Astroloji, gök cisimlerinin ve astronomik imgelerin, insan karakteri ve kaderi üzerine etkilerinin olduğu önermeyi konu alan bir inanış. Yunanca yıldız anlamına gelen ‘astro’ ve bilgi anlamına gelen ‘logos’ kelimelerinden türeyen astrolojiye ilgi duyan büyük bir kitle olduğunu da söylemeliyiz. O zaman astrolojiye ilgi duyanları buraya alalım! Sizin için astroloji terimleri arasında en çok merak edilenleri bir araya getirdik. İşte astroloji yorumu için mutlaka bilinmesi gereken astroloji sözlüğü terimleri ve detaylı açıklamaları.
Astroloji neyi simgeliyor?
Astroloji gök cisimlerinin hareketlerini ve göreceli konumlarını inceleyerek canlı veya cansız varlıkların bunlardan nasıl etkileneceğini araştırır ve raporlar. Astrolog Robert Currey ise astroloji hakkında şöyle der; “Astroloji, gök cisimlerinin konumları ve hareketleri ile dünyadaki fiziksel süreçler ve yaşam arasındaki korelasyonun çalışması ve bunun sonucunda ortaya çıkan uygulamalardır”. Peki astrolojide sıkça kullandığımız diğer terimler ne anlama geliyor? Detaylara birlikte bakalım.
İlginizi çekebilir:
Osmanlı’da Burç İsimleri: Astroloji ve Müneccimbaşılık Makamı
Sık kullanılan astroloji terimleri
Açı: Astrolojik harita içindeki gezegenlerin birbirileri arasında ya da asc, mc gibi belirli noktalarla derece üzerinden kurduğu geometrik ilişki “açı” olarak tanımlanır. Kelimenin kökeni Latince“Bir nesneye veya birine bakmak” anlamına gelen “aspectus” kelimesinden türemiştir.
Açı kalıbı: Bir açı kalıbı, belirli bir model yaratacak şekilde bir grafikte birkaç gezegenin düzenlemesi olarak ifade edilir. Genellikle, belirli yönleriyle yakından yapılandırılmış birçok gezegeni barındırır. Modern batı astrolojisinde T-square, Grand Cross, Grand Trine, Mistik Dikdörtgen, Yod ve Uçurtma göze çarpar. Stelliumlar bazen yön desenlerinin genel başlığı altında da ele alınabilir.
Aks: Bir astrolojik harita, içindeki dört önemli köşe noktası ile açıklanır. Bunlar 1. Ev girişi asc, 4. Ev girişi ıc, 7. Ev girişi dsc ve 10. Ev girişi mc olarak listelenebilir. Farklı ev sistemlerinde ise bazı noktaların yerleri ev girişlerinden bağımsız olmaktadır.
Aversiyon: Astrolojide aversiyon, birbirini anlamayan burçlar olarak tanımlanabilir. Örneğin, Merkür Yengeç’te, Mars Kova’da ise, o zaman iki gezegen birbirinden kaçınacaktır, çünkü her iki gezegenin işaretleri arasında element ve nitelik açısından bir bağlantı bulunmaz.
Benefik (İyicil): Astrolojide, benefik terimi, astrolojik yorumlamalar çizgisinde faydalı ya da olumlu bir anlam taşıyan bir şeyi belirtmek için tercih edilir.
Açısal: Dört açısal evden birinde ya da o evlerle ilişkili ev başlarından biriyle bağdaştırıldığında, bir gezegenin “açısal” olduğu ifade edilebilir. Astroloji sözlüğünde bu kavram önemlidir.
Boşlukta olma: Ay başta olmak üzere bir gezegen bir burçta ilerlerken diğer burca geçmeden önce artık önünde yapacağı başka açı bulunmuyorsa bu durumda boşlukta olduğu ifade edilir.
Çift bedenli burçlar: Değişken burçlar olan İkizler, Başak, Yay ve Balık burçlarını ifade etmek için “çift bedenli burçlar” tanımı kullanılır.
Deklinasyon: Genel tanımıyla deklinasyon, bir gökcisminin gök ekvatorundan kuzey veya güneye doğru uzaklığı demektir.
Ekliptik: Güneş, Ay ve gezegenlerin üzerinde hareket ettiği gözlenebilen bir düzlem olarak tanımlanır.
Fokalizör: Doğum haritasında gücü vurgulanan ve stratejik konumda olan bir gezegeni tanımlayan kavramdır.
Evler (Table of Houses): Astroloji sözlüğünde oldukça önemli olan evler aslında ‘Gökyüzünün Evleri’ olarak anılır ve dünya üzerindeki uzayın 12 bölüme ayrılması ile oluşur. Bazı ev sistemlerinde 30 derecelik eşit on iki kısma bölünebildiği gibi birbirinden farklı büyüklükteki evlere de bölünebilirler. Evler saat yönünün tersine doğru sıralanır. 1. evden başlayıp 12. eve doğru sıralanan bu evler Koç’tan Balık burcuna dek burç sırasının da ifade ettiği anlamlarla dünyadaki olayların sıralanışı şeklinde görülür. Astrolojide bu evlere hangi burç ve gezegen düşüyorsa buna göre yorum yapılabilir.
Geri hareket etme (Retrograde): Yeryüzünden bakıldığında gezegenlerin gözlemlenmesi sırasında meydana gelen olaya denir. Dünyamızın hızı ile gezegenin hızı arasındaki fark açıldığında ortaya böyle bir görünüm çıkacaktır. Gezegen önce yavaşlar, sonra durur, sonra da geri gidiyormuş gibi görünmektedir.
Gezegenlerin geri hareket etme süreleri ise şu şekilde listelenebilir;
- Merkür: 4 ay süresince 3 hafta kadar
- Venüs: Bir buçuk sene süresince yaklaşık 42 gün kadar
- Mars: 2.5 sene süresince yaklaşık 90 gün kadar
- Jüpiter: 1.5 sene süresince yaklaşık 120 gün kadar
- Satürn: Her yıl yaklaşık 130 gün civarı
- Uranüs: Ortalama 5 ay civarı
- Plüton: Ortalama 6 ay süresince
Astrolojiye merak duyanların bilmesi gereken diğer önemli terimler ise şöyle:
Işıklar: Astroloji sözlüğü içinde Güneş ve Ay aynı zamanda ışıklar olarak tanımlanır.
Kazimi: Kazimi, Güneş’le birleşime yakın olan gezegenleri, Güneş’in “kalbinde” oldukları anlamına gelen, bir Ortaçağ astrolojik terimi olarak dikkat çeker. Kazimi, “kalpte olduğu gibi” anlamına gelen Arapça kelimenin Latince tercümesi olarak tanımlanır.
İkincil evler: 2, 5, 8 ve 11. evler olarak listelenir.
Negatif burçlar: Toprak (Boğa, Başak, Oğlak) ve Su (Yengeç, Akrep, Balık) üçlülerindeki burçları işaret eder.
Oryantal: Güneş’ten önce doğan ve Güneş’in doğu yönünde kalan gezegene verilen isimdir. Ayrıca bu şekilde olan gezegene doğusal gezegen de denir. Örneğin Merkür Güneş’ten önce doğuyorsa ona doğusal denmektedir.
Malefik (Kötücül): Astrolojide malefik terimi, astrolojik yorumlamalar bağlamında zararlı veya negatif bir anlam taşıyan şeyleri belirtmek için tercih edilir.
Öncü Evler: 1, 4, 7 ve 10. evler olarak tanımlanır.
Peregrin: Bir gezegen Asalet Tablosuna göre yerleştiği burçta yönetici, yücelen, zararlı ve düşüşte olduğu burçlardan birinde değilse bu duruma peregrin adı verilir.
Partil: İki gezegen aynı açı derecesi içinde açı alıyorlarsa bu durumda partil olarak tanımlanırlar. Örneğin 11 derece Yay burcundaki bir Güneş yine 11 derece Aslan burcundaki bir Mars’a Partil üçgen yapar.
Sekt: Gündüz ve Gece haritası olarak ayrıma tabi tutulan bir haritada gündüz ve gece gezegeninin kendine ait olan kısımda olup olmadığını ifade etmek için ifade edilir. Bir gezegen haritada kendi yarım küresinde bulunuyorsa ona “kendi sektinde” bulunuyor denmektedir.
Unsurlar: Burçlar dört unsura göre ifade edilmektedir. Bunlar Ateş, Toprak, Hava ve Su olarak sıralanır.
Üçüncül evler: Bunlar 3, 6, 9 ve 12. evler olarak listelenebilir.
Transit: Gezegenlerin gökyüzünde bulunduğu pozisyonu ifade etmek için bu kelime kullanılır. Transit eden gezegen bir natal doğum haritası için ona etki eden dışsal olayları anlamak için tercih edilir. Benzer şekilde transit eden gezegenlerin birbirleri arasındaki açılanmalara bakarak da yorum yapmak mümkün.
Vertex: Ana meridyenin Batı tarafta “Ekliptik”i kestiği noktaya denir. Doğu yönünde kestiği nokta ise Anti-Vertex olarak tanımlanır. Astrolojide ilişkiler ile ilgili olarak yoruma dahil olan noktalar bu şekilde ifade edilir.
Yönetici: Bir ışık (Güneş veya Ay) ya da gezegen kendi yönettiği burçta yerleşmişse bu en güçlü temel asalet olarak ifade edilmektedir Örneğin Mars Koç burcunda, Ay Yengeç burcunda ya da Jüpiter de Yay burcunda ise asaleten Yönetici olarak tanımlanır.
Zararlı: Bir ışık (Güneş veya Ay) ya da gezegen kendi yönettiği burcun tam karşısında yerleşmişse bu en zararlı temel asalet olarak gösterilir. Örneğin Satürn Yengeç burcunda, Güneş Kova burcunda ya da Mars Terazi burcunda ise asaleten Zararlı olarak ifade edilecektir.