Aspendos, MÖ 10. yüzyılda Akalar tarafından kurulmuş, antik devrin zengin kentlerinden biridir. Buradaki tiyatro M.S. 2. yüzyılda Romalılar tarafından inşa edilmiştir. Kent biri büyük, biri küçük iki tepe üzerine kurulmuştur. Aspendos’daki en önemli yapı tiyatrosudur. Geçmişten günümüze çok iyi korunarak gelmiştir. Hal böyle olunca tarih severlerin ve turistlerin uğrak noktası olmuştur. Şimdi Aspendos Antik Kenti hakkında bilgiler vereceğiz ve nerede olduğunu ve nasıl gidileceğini anlatacağız.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Gizemlerle Dolu Şehirler: Uzun Yıllar Sonra Gün Yüzüne Çıkarılan Kayıp Kentler”
Aspendos nerede?
Aspendos Antik Kenti, Antalya’nın Serik ilçesinde bulunan Belkıs köyünde yer alıyor. Antik kent, Antalya – Alanya karayolunun 44’üncü kilometresinden kuzeye dönen yolun 2’nci kilometresinde bulunuyor. Aspendos, antik tiyatrosu ile ünlü bir kenttir. Bu nedenle tarih severler ve turistler tarafından çok ilgi görmektedir.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde Bulunan Aydın’daki Afrodisias Antik Kenti Hakkında 10 Bilgi”
Aspendos Antik Kenti tarihi
Coğrafyacı Strabon ve Pamponrus Mela, kentin Agruslularca kurulduğunu yazar. Bölgeye MÖ 1200’den sonra Yunan göçleri olmuştur, oysa Aspendos adının kaynağı Rumlardan önceki yerli Anadolu dilidir. Önemli bir ticaret yolu üzerinde olduğu ve Köprüçay Irmağı ile limana bağlandığı için Aspendos, her çağda ele geçirilmek istenen kentler arasında yer almıştır. Aspendos Antik Kenti, MÖ 5. yüzyılın ilk çeyreğine kadar Pers hakimiyetinde idi. Şehrin yakınlarında akan nehrin kenarında MÖ 467 yılında Yunanlarla Persler arasında geçen, Eurymedon Savaşı adıyla anılan savaşta Yunanlar kazanmıştı.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “16 Maddede Klasik Yunan Döneminden Günümüze Gelmiş İzmir’deki Efes Antik Kenti”
Aspendos Antik Tiyatrosu
Aspendos’un en önemli yapısı tiyatrosudur. Antik tiyatrolar arasında en iyi şekilde korunarak gelmiş bir açık hava tiyatrosudur. Bu tiyatro Anadolu’daki Roma tiyatrolarının günümüze sahnesi ile ulaşabilen en eski ve sağlam bir örneğidir. Mimarı Aspendos’lu Theodorus’un oğlu Zenon’dur. Antonius Pius zamanında yapımına başlanmış Marcus Aurelius zamanında tamamlanmıştır. Tiyatro, kentin yerli tanrıları ile imparator ailesine sunulmuştur.
Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist Aspendos’u gezmektedir. Antik tiyatro ayrıca konserler ve etkinlikler için kullanılmaktadır.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Torosların Eteklerinde Saklanan Bir Mücevher: Sagalassos Antik Kenti”
Aspendos Antik Tiyatrosu’nun hikayesi
Aspendos kralının bir zamanlar herkesin evlenmek istediği çok güzel bir kızı vardır. Kral kızını kime vereceğini bilemediği için halka, “Kim halkımız, kentimiz için en yararlı şeyi yaparsa kızımı ona vereceğim” diye duyurur. Bunun üzerine iki ikiz kardeş iki büyük yapı yaparlar. Biri kente çok uzaklardan, karmaşık yolları birçok zorluğu geçerek, su getiren su kemerleri; öteki yere metal para atıldığında üst sıralardan bile sesinin duyulduğu dünyanın akustik olarak en iyi tiyatrosudur. Kral su kemerlerini gördükten sonra kızını su kemerlerini yapana vermek ister. Bunun üzerine tiyatronun mimarı Zenon krala bir oyun oynar. Kral tiyatronun üst sıralarında gezerken bir fısıltı duyar: “Kral kızını bana vermeli.” Akustiğe hayran kalan kral kızını büyük bir kılıçla ikiye ayırır ve kardeşlere verir.
Aspendos Antik Kenti’ne nasıl gidilir?
Antalya Havalimanı’ndan Aspendos’a gitmek için ilk olarak TC93 veya TC94 otobüsleri ile Antalya Otogarı’na gitmeniz gerekiyor. Otogardan ise Antalya’nın Serik ilçesine giden otobüslere binmelisiniz. Son olarak, otobüsün sizi indireceği duraktan minibüse binerek tam Aspendos tiyatrosunun önünde inebilirsiniz.
Aspendos giriş ücreti
2022 yılı itibarıyla Aspendos Antik Kenti’ne giriş ücreti 75 TL’dir. Ancak günümüzde fiyatlar sürekli değiştiği için arayıp bilgi almak daha doğru olacaktır. Ayrıca Aspendos Antik Kenti’ne gelen öğretmen ve öğrencilerden ücret alınmamaktadır.
Aspendos’a girişlerde Müzekart geçerlidir. 60 TL karşılığında Müzekart+ çıkarttırıp 1 yıl boyunca pek çok müzeyi ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz. 18 yaş üstü öğrenciler ise 30 TL karşılığında Müzekart çıkartarak bu ayrıcalıktan faydalanabilirler.