ODTÜ İşletme bölümünden mezun olduktan sonra tekstil ve gıda alanlarında 13 yıldır çalışan Aslı Aksoy, radikal bir karar alıp Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Yeşilçam köyüne yerleşerek kuşkonmaz yetiştirmeye başladı. Bu radikal karar büyük bir başarı ile sonuçlandı. Ülkemizde mevcut şartlarda yetişmeyen bu bitki daha önce Eskişehir’de de yetiştirilmeye başlanmıştı. Ülkemiz topraklarında ikinci girişimci olan Aslı Aksoy, normal beklentisinin bir hayli üzerinde verim alarak başarısını daha yukarılara taşımaya niyetli. Aslı ve ekibinin başarısının detayları yazımızın devamında.
Tekstil ve Gıda üzerine kariyerini yarıda kesip Muğla’nın Ula ilçesinde kuşkonmaz üretimine başlayan Aslı Aksoy bu girişiminde büyük bir başarı elde etti.
Kuşkonmaz günde bir kere hasat veren bir bitki iken Aslı’nın bu girişimiyle, Ula’ya bağlı Yeşilçam Mahallesi’nde yılda iki kere hasat vermeye başladı.
Aksoy kuşkonmazı, 2003 yılında iş gezisi için gitmiş olduğu New York’ta kuşkonmaz’ı yedikten sonra keşfetti.
Süreç içerisinde bunun ekimini yapıp yapamayacağına dair araştırmalar yaptıktan sonra Muğla’da bu işi gerçekleştirmeye karar verdi.
“Sürekli Ege’ye, kendi topraklarıma dönmeyi hayal ettim ve sonunda bunu başardım. Bugün eken, ektiğini emekle üreten, büyüten, büyüttüğünden ekmek yiyen bir beyaz yaka çiftçi oldum.”
Kariyerini bir kenara atıp, Ula’ya bağlı Yeşilçam köyünde 42 dönümlük arazide kuşkonmaz üretimine başlayan Aslı Aksoy, 7 aylık üretim planının 1,5 ayında 5 tona ulaştı bile.
Aslı Aksoy şunları söyledi: “1.5 ay önce aldığımız ilk kuşkonmazın ardından tahminlerimizin çok üstünde üretim oldu. Bizim bu sene ilk yılımız olduğu için ürünün ne şekilde ve nasıl üreyeceğini tahmin edememiştik. Günde iki kez hasata çıktığımız zamanlar oldu ve çok şaşırdık. Havamız çok güzel. Toprağımız verimli ve bereketli. Böyle olunca da tüm tarlaları günde iki kez gezerek ürün alıyoruz. Bu durum bizim için tahmin etmeyi bir kenara bırakın öngöremediğimiz bir olaydı. Bize de sürpriz oldu. Biz burada tamamen doğal üretim yapıyoruz. Tek yaptığımız çok özel ve iyi bir bakım.”
Kuşkonmaz üretimi daha önce Eskişehir’de de denenmiş ve başarısı görülmüştü.
Tarladan verimli şekilde başarıya ulaşan kuşkonmazlar kısa süre içerisinde marketlerde de yerini almaya başladı.
“Ağırlıklı olarak ürünlerimizi İstanbul’a gönderiyoruz. Bu hafta içerisinde Ege Bölgesi dağıtımlarımız da başlıyor. Seçkin marketlerin raflarında yer almaya başladığımız andan itibaren arananlar arasına girmesi bizim için çok iyi haber. Çok büyük emeklerle ürettiğimiz kuşkonmazları daha fazla insana ulaştırabilmenin yolu market zincirleri.”
7 kadınla birlikte bu başarıyı kazanan Aslı Aksoy, ekiplerinde yalnızca kadınlara yer vermek istediğini söylüyor.
“Yanlış anlaşılmasın erkeğe karşı değiliz. Ama bu bizim işimizin doğası gereği kuşkonmaz kadın emeği isteyen bir ürün. Bunu da kadınlarla birlikte çok daha rahat yapabiliyoruz. Ekip uyumu çok önemli. Zaten biz burada her gün ailelerimizden çok birbirimizi görüyoruz. Bazen zaman yetişmediğinde burada saat 24.00’e kadar türkülerle şarkılarla pür neşe içinde çalışmaya devam ediyoruz. Çok güzel bir birliktelik yakaladık. Bu yüzden de kadın kadına üretime devam edeceğiz gibi gözüküyor.