Şıklığın ve statünün karşılığı. Tam yüz yıldır zenginliğin sembolü olmuş, her göreni kendisine hayran bırakmış bir marka Gucci.
Marka şu anda da vizyon da olan House of Gucci filminde işlenen, sallantılı yaşamıyla ünlü Gucci ailesi tarafından bugünlere getirildi. Peki bu süreç kolay ve olaysız mı geçti? Tabi ki hayır. İşte karşınızda Gucci ve olaylı tarihi.
Markanın kurucusu Guccio Gucci 1881 yılında Floransa da derici bir babanın ve ev hanımı bir annenin olduğu bir evde dünyaya geldi.
Gençlik yıllarında babasının atölyesinde dericiliğe başlayan Guccio atölyenin iflasıyla birlikte geçime katkı sağlamak amacıyla ülkesini bırakarak Londra da lüks bir otelde ameleliğe başladı.
Burada çalıştığı sürece otele gelen zengin ziyaretçilerin aksesuarları Guccioyu büyülemiş ve böylece Gucci markasının tohumları atılmıştı. Guccio içinde atölye zamanlarında ki dericilik tutkusunu yeniden hissetmeye başladı. İçinde ki yeniden körüklenmiş bu tutkuyla birlikte Floransa ya geri döndü ve bir deri fabrikasında işe başladı.
Guccionun fabrikada çalıştığı 12 senelik zamanda 3 oğlu dünyaya geldi. Markanın 3 varisi; Aldo, Vasco ve Rodolfo.
Guccio zamanla fabrika hayatıyla yetinememeye başladı ve en sonunda markanın ilk mağazasını açtı. Deri sektörüne, kalitesi ve tecrübesiyle yeni bir soluk getirmek isteyen Guccio, yeni macerasına makosen ayakkabılar, bavullar ve el çantalarıyla başladı.
Aile yıllar içinde popülerleşmeye devam ederken 1948 yılında ilerde çokça tartışmalara yol açacak ailenin yeni üyesi dünyaya geldi. Rodolfo’nun oğlu Maurizio.
Doğumdan 5 yıl sonra. 1953 senesi. Bu sene Gucci markasının dönüm noktalarından ikisini içeriyor.
İlki İtalyada ki başarısından sonra cesur bir hamleyle New York da ülke dışında ki ilk mağazanın açılışı.
Dönüm noktalarından ikincisi ise markanın babası ve ailenin en önemli ismi Guccio Gucci’nin ölümüydü. Bu kayıp aileyi derinden sarsmış olsa da, moda sektörünün büyüyen ailesinin durmaya niyeti yoktu.
Devam eden senelerde marka Milan, Paris, Londra, Los Angeles ve Tokyo gibi önemli metropollerde mağazalar açarak büyümeye devam etti.
Fakat 80’lere gelindiğinde tablo Gucci için hiç iyi değildi.
Kuruluşundan itibaren devamlı olarak büyüyen marka yönetime geçmiş Maurizio’nun aldığı kötü kararlarla beraber ciddi bir gerileme dönemine girmişti.
Yıllardan beri moda dünyasına getirdiği çağının önünde tasarımlarla bilinen Gucci, artık geri kalmış tasarımlarıyla ölmekte olan bir marka olarak görülüyordu. Bütün moda dünyası artık Gucci’den umudu kesmiş, İsmini modern tasarımlarıyla duyurmaya başlamış markalara bel bağlamıştı.
Ölmekte olan markayı bir fırsat olarak gören Arap yatırım şirketi İnvestcorp 1989 da Gucci hisselerinin yarısını satın aldı.
Artık yönetimden sorumlu İnvestcorp batmakta olan şirketi yeniden eski günlerine geri döndürmek için umutsuzca yeni bir tasarımcı arıyordu.
Tabi ki hiçbir tasarımcı batmakta olan gerici bir markada çalışmak istemiyordu. Götürdükleri her tekliften olumsuz sonuç alan Gucci en sonunda Teksaslı, 20’lerinde, vizyoner ve hırslı bir genç tasarımcı buldu. Günümüzde ikonik tasarımlarıyla tanınan, kendi ismiyle açtığı markanın günümüz lüks giyim markaları arasında başı çektiği biri. Tom Ford.
Gucci yeni tasarımcılarıyla da yeniden zirveye oynamaya başlamıştı. Defilelerine yer kalmıyor, yeni tasarımları yok satıyordu. Gucci şaşalı günlerine tekrardan ulaşıyordu.
1993 yılına gelindiğinde geri kalan hissedaralar tarafından yöneticilikte iyi olmadığı için dışlanan ve istenmeyen Maurizio baskılara daha fazla dayanamadı ve hisselerini tamamını İnvestcorpa satarak Gucci ailesin markayla kalan son bağını da kesmiş oldu.
Maurizio hisselerini sattıktan 2 yıl sonra oldukça çalkantılı bir evlilik yaşadığı ve birkaç sene önce boşandığı karısı Patrizia’nın tuttuğu kiralık katiller tarafından öldürüldü. Güç ve para düşkünü karısı Gucci hanedanlığından dışlanmayı kaldıramadığı için öldürtmüştü Maurizio’yu. 1997 senesinde Patrizia ve işbirlikçileri hüküm giydi.
Bundan sonra ise marka Gucci ailesinden tamamen arınmasıyla beraber entrikalı tarihine bir son verdi ve tam hızla büyümeye devam ederek günümüze kadar geldi.
İşte Gucci markasının hikayesi de böyle. Aile üyelerinin babalarından sonraki pasif ve yanlış yönetimlerinden tutunda, aile içi entrikalara kadar çok sayıda markaya gölge düşüren olay yaşandı.
Fakat her şeye rağmen Gucci 100 yıldır zenginliğin sembolü. Kendini kalitesinden çok sahibine verdiği statüyle sattıran bir marka.
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-56484727 , https://tr.wikipedia.org/wiki/Gucci , https://en.wikipedia.org/wiki/Guccio_Gucci , https://vogue.com.tr/moda/gucci-kilavuzu , https://en.wikipedia.org/wiki/Maurizio_Gucci