Âşık olmak, dünyanın en güzel duygularından birisi. Bir kişinin gerçekten sevdiği bir insanla birlikte olması, yaşamı onunla paylaşması son derece kıymetli bir şey. Ancak, karşılıksız veya umutsuz aşk ise bir o kadar kalp kırıcı. Aşk acısı, insan yaşamını kâbusa çevirebilecek kadar korkunç bir şey! Bu sebeple aşk acısı çekenlerin yardımına bir kez daha modern tıp yetişiyor! Günümüzde, insan yaşamını son derece olumsuz bir şekilde etkileyen “sevgisizliğe” çare bulunmasına çok az kaldı! Bilim insanları tarafından geliştirilen “aşk hapı” önümüzdeki süreçte, aşk acısı çekenlerin en büyük yardımcısı olabilir! Aşk hapı sayesinde, daha önce hiç âşık olmamış birinin aşkı tatması veya çiftlerin birbirlerini tekrar sevmesi mümkün olabilir!
Bilim insanları, aşka olan yaklaşımımızı kökünden değiştirme potansiyeli olan bu hapların birkaç yıl içerisinde kullanılabileceğini belirtiyorlar. Ancak, aşk hapı ile ilgili daha şimdiden pek çok tartışma var. Modern tıbbın, “aşka müdahalesi” henüz herkes tarafından kabul edilen bir şey değil. Buna rağmen, bazı bilim insanları aşk hapının ilerleyen yıllarda kesinlikle kullanılabilir olacağı kanaatinde. İşte, aşk acısı çekenler veya âşık olmak isteyenler için yeni bir umut kaynağı olan aşk hapı hakkında bilmeniz gerekenler…
Bilim, karşılaştığı bütün olgulara olduğu gibi aşka da rasyonel bir şekilde yaklaşıyor
Hatta aşkın bilimsel bir tanımı bile var! Buna göre, aşk veya insanların âşık olmak olarak tanımladığı şey, beyindeki kimyasallarla alakalı bir süreç. Bilim insanlarına göre aşkın temelinde oksitosin, serotonin, dopamin ve beta endorfin kimyasalları var! Bir insan âşık olduğunda, beyninde bu kimyasalların bir karışımı salgılanıyor. Veya diğer bir ifadeyle, bir kişinin beyninde bu kimyasalların bir karışımı salgılandığında, o kişi âşık oluyor! Her ne şekilde olursa olsun, aşk veya bu kimyasallar kişinin düşünce, duygu ve davranışlarını önemli ölçüde değiştiriyor.
Aşkın zihin ve beden üzerindeki etkileri bilim insanları tarafından gayet iyi biliniyor
Örneğin, “sarılma hormonu” olarak da bilinen oksitosin kişinin kendisine ket vurmasını engelliyor. Aynı zamanda kişinin huzurlu hissetmesini sağlıyor. Dopamin, kişinin kendisini iyi hissetmesini sağlayan bir kimyasal. Bu sebeple ödül hormonu olarak da isimlendiriliyor. Serotonin ise, kişiye mutluluk ve canlılık kazandırıyor. Son olarak, beta endorfin ise vücudun doğal ağrı kesicisi olan endorfin hormonunun en yüksek seviyesi. Aynı zamanda, mutluluk hormonları arasında yer alıyor. Bu özellikleri sayesinde, beta endorfin vücutta bir nevi afyon vazifesi görüyor. İşte bilim insanlarını elindeki bu reçete, aşk hapı veya benzer ilaçları “üretilebilir” hale getiriyor! Bilim insanları, bu hap sayesinde insanların aşkı bulabileceğini düşünüyor. Ayrıca yine aşk hapı ile partnerlerin birbirlerine olan aşkı uzun vadede sürebilecek.
Aşk hapı henüz üretilmedi ancak etik tartışmalar başladı
Bilim insanlarına göre, aşk hapı 3 ila 5 yıl içerisinde kullanıma girebilir. Ancak aşk hapına dair etik tartışmalar şimdiden başladı! Günümüzde bazı uyuşturucu maddeler, serotonin ve endorfin gibi kimyasalların salgılanmasını artırmak için kullanılıyor. Bu sebeple, aşk hapının da bir uyuşturucu olarak kullanılma tehlikesi var! Ayrıca bazı bilim insanları, aşkın reçetesinde yer alan kimyasalların aşk üzerinde çok da etkili olmadığı kanaatinde. Bu sebeplerden, aşk hapı henüz üretilmeden farklı tartışmaların ortaya çıkmasına sebep oluyor.
Kaynak: 1