Özellikle son yıllarda online dizi ve film platformlarının da yaygınlaşmasıyla hepimiz birer dizi bağımlısı haline geldik. Masum bir hobi gibi başlayan bu durum giderek daha tehlikeli oluyor. Öncelikle bir arkadaşımızın önerdiği ya da sosyal medyada popüler olan dizilere “Aa, bir bakayım!” diyerek başladık. Sonra bir bölüm, bir bölüm derken… Bir de bakmışız ki tüm sezon bitivermiş!? Farkına varmadan, “sonraki bölüm”e tıklayarak tıkınırcasına izleme tuzağına düştük bile. Her ne kadar bize keyif verse de aşırı dizi izlemenin negatif yönleri de bulunuyor. Biz de sizin için aşırı izlemenin artıları ve eksilerini yazık. Hazırsanız başlayalım, keyifli okumalar!
Aşırı dizi izlemenin birçok faydası bulunur
Aşırı dizi izlemenin hem olumlu hem de olumsuz etkileri var. Üst üste birkaç bölüm izlemek; stresinizi azaltıp, dopamin seviyenizi yükseltebilir. İşte aşırı dizi izlemenin olumlu etkiler…
Aşırı dizi izlemek, dopamin seviyesini artırır
Uzmanlar, üst üste birkaç bölüm dizi izlemek gibi eğlenceli bir aktivitenin beynimizin dopamin üretmesine neden olduğunu ve bunun da haz ve ödül duygularının yaratılmasına yardımcı olduğunu belirtiyor. Bu aynı zamanda bazı insanların neden bütün bir sezonu tek seferde bitirebildiğini de açıklıyor. Dopamin isteğimiz, beynimizin tatmin edici bir aktivite olarak algıladığı şeyi yapmaya devam etmemizi sağlayarak ekranlarımızı kapatmamızı çok daha zor hale getiriyor.
Duygularımızı anlamamızı sağlıyor
Başarıları için sevindiğiniz, kalp kırıklıklarına ağladığınız veya zamansız ölümü için üzüldüğünüz bir karakterle aranızda bir bağ hissettiniz mi?
Bir uzman aşırı dizi izlemeyi; izleyicilerin kendilerini gerçek gibi hissettiren bir hikayeye kaptırdıkları bir “duygu taması” olarak tanımlıyor . Olay örgüsü, oyunculuk ve müzik, güçlü bir duygusal deneyime katkıda bulunur ve kendi duygularımızla bağ kurmamızı, anlamanızı sağlar.
Stresi azaltmaya yardımcı olur
Psikologlara göre, dizi izlemek farklı bir dünyanın kapılarını araladığı için günlük stresten uzaklaşmaya yardımcı olur. Aslında çoğumuz için geçici bir kaçış yöntemidir.
Sosyal ve romantik ilişkileri geliştirmeye yardımcı olur
Dizi maratonları yapmak, özellikle aynı diziyi/programı izleyen insanlar arasında bir topluluk duygusunun gelişmesine yardımcı olur. Bu ortak ilgi, diğer insanlarla sohbet başlatırken veya görüş paylaşırken kullanışlı olabilir. Birlikte vakit geçirmenin eğlenceli ve kolay bir yolu olmasının yanı sıra, sevgilinizle birlikte aşırı dizi izlemek ilişkiniz için de iyi olabilir. Yapılan bir çalışmada partnerler paylaşılan bu tip aktivitelerin ilişki kalitesini artırmaya yardımcı olduğunu bulundu.
Aşırı dizi izlemek bazen kişiye zarar da verebilir
Aşırı dizi izlemenin faydalarının yanı sıra zararları da bulunur. Zaman zaman kişi boşluğa düşebilir ve gerçek dünya ile arasındaki bağ kopabilir. İşte aşırı dizi izlemenin zararları.
Diziler bittiğinde kişi kendisini boşlukta hissedebilir
Sevdiğimiz diziler bittiğinde kendimizi boşluğa düşmüş gibi hissederiz. Günlerce yeni bir diziye başlayamaz, bu zamanı ise ölü zaman olarak geçiririz. Psikologlar bu duruma “durumsal depresyon” adını veriyor. Çok fazla zaman harcadığımız bir diziye veda etmek, onu kaybettiğimiz duygusuna yol açabilir.
Uyku yoksunluğu yaşanabilir
Bir araştırma, aşırı derecede dizi izleyen kişilerin daha düşük uyku kalitesi, artan yorgunluk ve uykusuzluk semptomları yaşadığını ortaya koydu.
Suç belgeselleri, korku sahneleri veya gerilim filmleri izlemek de iyi bir gece uykusu için pek elverişli değildir. Uzmanlar, adrenalin pompalayan görüntülerin neden olduğu korku sonrası coşkunun uykuya dalmayı zorlaştırdığını söylüyor.
Ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir
Uzun saatler boyunca oturmak, sosyal aktiviteyi sınırlar ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarını teşvik eder. Bu durum ise ciddi kronik hastalıkların oluşma riskini artırır.
Asosyalliğe sebep olabilir
Bir psikolog, gerçek insan etkileşimi pahasına TV setlerimizle aşırı bağlantı kurmanın tehlikeleri konusunda uyarıyor. Aileniz ve arkadaşlarınız yerine video akış platformunuzla vakit geçirmeyi seçerseniz, bu zararlı bir alışkanlık geliştirdiğinizin bir işareti olabilir.
Kaynak: 1