Türkiye yaklaşık bir senedir corona virüsü ile mücadele ediyor. Ne yazık ki on binlerce vatandaşımız virüs nedeniyle yaşamını yitirdi, milyonlarca kişi ise virüse yakalandı. Corona virüsü kabusu azalmaya başladı derken bir de mutasyonlu virüs tehditiyle karşı karşıyayız. Dünyanın pek çok ülkesinde corona virüsüne karşı aşılama çalışmaları başladı. Piyasaya sürülen birden fazla aşı bulunuyor. Türkiye de Çin merkezli Sinovac şirketinin geliştirdiği corona virüsü aşısı olan CoronaVac isimli aşıdan ilk etapta 50 milyon doz sipariş verdi. Aşı yurda gelir gelmez ise aşılama çalışmaları başladı. Öncelik sağlık çalışanlarına ve riskli yaş gruplarına verildi. Peki Türkiye aşılamada hangi aşamada, günde kaç kişi aşılanıyor, aşı sorgulama nasıl yapılıyor? Detaylara birlikte bakalım.
Türkiye corona virüsü salgınına karşı mücadele etmeye devam ediyor. Çin’den getirilen CoronaVac aşısı ülkemiz genelinde aşı takvimine uyularak yapılıyor
Çin’den sipariş edilen aşıların 3 milyon doz olan ilk partisi 30 Aralık 2020’de Türkiye’ye gelmiş ve 14 Ocak’ta sağlık çalışanları aşılanmaya başlamıştı. İnaktif aşıların 10 milyon doz olan ikinci sevkiyatının 6,5 milyon dozluk ilk bölümü de 25 Ocak’ta Türkiye’ye getirilmişti.
Sağlık Bakanlığı verilerine göre şimdiye kadar 3 milyona yakın vatandaşımıza aşı uygulandı. Peki aşılamada öncelik kimlere tanınıyor?
Corona virüsü salgınıyla en başından ber ön safhalarda mücadele eden ve yüksek risk grubunda olan sağlık çalışanları, aşının ilk uygulandığı isimler oldu. Öte yandan eczacılar ve 85 yaş üzerinde vatandaşlar da aşılandı.
Hangi gruplara, ne zaman aşı yapılacak?
Son gelen aşılarla beraber aşılama süreci devam ediyor. Şu anda 75-79 yaş aralığında olanların aşılaması sürüyor. Bugün ise 70-75 yaş aralığındaki kişilerin aşılanması planlanıyor. Yine bu hafta içinde 65-70 yaş aralığındaki kişilerin de aşı sürecinin başlaması planlanıyor.
Aşı takvimine göre, 65 yaş grubunun aşılanmasından sonra ikinci aşamaya geçilecek. Bu aşamada ise; Milli Savunma, İçişleri, Adalet bakanlıkları kritik görevdeki kişilerin açıklanmasına öğretmen ve polisler de aşılanacak.
Aşama aşama aşı takvimi ise şöyle;
1. Aşama: Belirlenen öncelik sıralamasına göre, 1. Aşama’da ilk olarak sağlık çalışanları, bakım evlerinde kalanlar ve 65 yaş üstü bireyler var.
1. Aşama’nın C grubunu oluşturan 65 yaş üstü bireyler, yaş aralığına göre sıralanacak. 85 yaş üstü kişilerden başlayan sıralama, beşer yaş arayla genişleyecek ve son olarak 65-69 yaş arasındaki bireylerle 1. Aşama sona erecek.
2. Aşama: 2. Aşama’da öncelikli sektörler ile 50-64 yaş aralığında bireylerin aşılanmasına başlanacak.
Öncelikli sektörler arasında, gıda sektörü, eğitim sektörü ve taşımacılık da bulunuyor. Dolayısıyla öğretmenlerin ve marketlerde çalışanların aşılanmasının bu aşamada gerçekleşmesi bekleniyor.
3. Aşama: 3. Aşama’da, yaş aralığından bağımsız olarak kronik hastalığı bulunan kişilere aşı yapılacak. 18 yaş üstü bireylerin tamamına da 3. Aşama’nın B grubunda aşı yapılacak.
4. Aşama: 4. Aşama’da ise aşılanma sırası geldiği halde zamanında aşı yaptırmayanlara aşı yapılacak.
Kimlere aşı yapılmayacak?
Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen prosedüre göre, hastalığı daha önce geçirenler ve 10 gün öncesine dek temaslı olan kişilere aşılama yapılmayacak.
Öte yandan grip ya da zatürre aşısı olan kişiler de covid aşısı olmak için en az 2 hafta bekleyecek. Ayrıca, covid-19 hastalığını ağır geçirme riski yüksek olan hamileler, istedikleri takdirde aşı olabilecek. Ancak, hamileliğin ilk üç ayında aşı uygulanmaması tercih edilecek. Emziren anneler isterse aşı olabilir.
Aşı sorgulama nasıl yapılır?
Aşı sorgulama hem SMS ile hem de E-Nabız üzerinden yapılabiliyor. Aşılanıp aşılanmayacağımızı ya da sıranın bize gelip gelmediğini nasıl öğreneceğiz? diye merak edenler, E-Nabız sisteminden ya da 2023’e ‘Aşıla’ yazıp SMS atarak öğrenebilirler.
Aşının yan etkileri var mı? Yan etkilerle karşılaşanlar neler yapabilir?
Sağlık Bakanlığı sitesinde aşıyla ilgili her türlü bilgiye yer veriyor. Aşılamanın ardından yaşanabilecek durumlar ve bu durumlarla ilgili öneriler de vatandaşlara sunuluyor;
- Aşı uygulanan bölgede ağrı/şişlik/kızarıklık
Aşı uygulanan kol yüksekte olacak şekilde pozisyon vermek ve soğuk uygulama yapmak gerekiyor. (Örnek: Soğuk suyla ıslatılmış bir havlunun aşı yapılan bölgeye uygulanması. Bu sırada cilde doğrudan buz temas ettirilmesinden kaçınılmalı.)
Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabilir.
- Yorgunluk
İstirahat etmek ve yeterli düzeyde sıvı almak gerekiyor.
- Hafif ateş, titreme
İstirahat etmek, yeterli sıvı almak gerekiyor ve parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabilir.
- Baş ağrısı
Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabilir.
- Kas/eklem ağrısı
İstirahat etmek, yeterli düzeyde sıvı almak gerekiyor. Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabilir.
- Kusma, ishal
Beslenme ishal diyetine uygun olarak düzenlenebilir. Ağızdan sıvı ve gıda alınamayacak kadar kusma olması durumunda sıvı kaybı olduğunda sağlık kuruluşuna başvurmak tavsiye ediliyor.
Bugüne kadar kaç kişi aşılandı?
Bugüne kadar 2 milyondan fazla vatandaşa aşı yapıldı. Sağlık Bakanlığı’nın sitesinde ise aşı takip sayfasıyla günlük kaç doz aşının yapıldığı takip edilebiliyor. Aşı takip sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.
Kaynak: 1