Online ortamda gerçekleşen kadın düşmanlğı, ciddi anlamda küresel bir cinsiyet hakları trajedisi. Birleşmiş milletlerin raporuna göre her üç kadından biri “Siber Şiddete” maruz kalıyor. Yine rapora göre, online tacize maruz kalan kadın sayısı malesef her geçen gün artıyor. Global hamlelerin gerçekleşmemesi ve tabii hukuki yaptırımların yetersizliği bu siber magandalığın devam etmesine neden oluyor. Şahsına yönelik her türlü çirkin saldırıyla karşı karşıya kalan kadınların özgürlük alanları ihlal ediliyor…
Listemizde, ABD’li ünlü kadın oyuncu ve siyasal eylemci Ashley Judd’un farkındalık yaratan konuşması ve Birleşmiş Milletler’in verileri üzerinden konuyu daha ayrıntılı inceliyoruz.
Ashley Judd, sözlü ve fiziksel tacize defalarca uğramış. Tepkisini sessizliğiyle değil, sessiz kalanların sesi olarak dile getirmeyi tercih ediyor ve tüm kadınların tepkisini bu şekilde göstermelerine katkıda bulunmaya çalışıyor.
Konuşmasından çıkarılacak önemli dersler var. Pek çok kadının da duygularına tercüman oluyor. Kadınların online ortamda yaşadığı tacizleri çarpıcı biçimde anlatıyor ve çözümler sunuyor. Bakalım neler diyor?
Öncelikle Twitter, İnstagram ve diğer tüm sosyal platformlarda kadın düşmanlığının kendini bolca gösterdiğine değiniyor. Maneviyat, inanç, ahlak dinlemeksizin her türlü hakaret içeren yorumla başa çıkmak durumunda bırakıldıklarını anlatıyor.
Kadınlar online ortamda kendilerine edilen hakaretleri, küfürleri veya başka türlü tacizleri görmezden gelmeye çalışsa dahi gördüklerinin bilinçaltına işlediğini ve zihninde yer ettiğini söylüyor.
Siber Magandalığın boyutlarının ve etkilerinin sanıldığından fazla yıkıcı etkileri olduğundan bahsediyor. Bir tek tweet veya paylaşım sonrasında bile sayısız ölüm tehditleri, taciz içerikli mesajlar ve ardından oluşan korku…
Bu korkuyu bilimsel olarak açıklıyor; Tehdit edilen bir beyin, bunu doğrudan şiddet görmüş gibi algılıyor. Kortizol tavan yapıyor. Limbik sistem alarma geçiyor.
Buna bağlı olarak yıkım başlıyor. Siber saldırıya uğrayan kadının iş verimi düşüyor, konsantrasyonu dağılıyor ve korkuları büyüyor…
Mevcut yaptırımların yeterli düzeyde olmayışının durumu daha da zora soktuğu belirtiyor. Judd, bir keresinde, sosyal medyada uğradığı bir taciz olayından bahsedip isyan edince, kendisine “ispiyoncu” diye yorumlar yapılmasını gelinen noktanın vahimliğine örnek olarak gösteriyor.
Fakat tüm olumsuzluklara rağmen bir şeylerin düzeltilebileceğine inanıyor. Bu inancın başka kadınlara da umut getirmesini istiyor. Ve çözümler sunuyor;
-Dijital medya okur-yazarlığı öğretilmeli ve cinsiyete göre eğitim şekli belirlenmeli.
-İş yerlerindeki cinsiyet ayrımcılığı bitmeli!
-Hukuk alanında yeni düzenlemeler muhakkak yapılmalı. Çünkü online şiddet bireysel şiddetin uzantısıdır.
-Taciz olaylarını eğitim, kampanyalar ve sosyal çalışmalar ile engelleme çalışmaları yapılmalı.
-Teknik çözümler için koruma duvarları oluşturulmalı.
Ashley Judd, yalnızca çözüm sunmakla kalmıyor. Bu önerilerini, oluşturduğu “Speech Project” kapsamında hayata geçirebilmek adına önemli adımlar atıyor. Bu sayede online kadın tacizlerinin vahim tablosunu düzeltmeye uğraşıyor.
Bu tablo, kadınların hangi sosyal medya platformunda yüzde kaç oranında siber saldırıya uğradığını gösteriyor.
Birleşmiş milletlerin verilerine göre de mobil cihazların ve internetin hızlı bir şekilde yayılması siber tacizlerin kontrolünü çok zor bir hale getirdi. Raporlar bunu ortaya koyuyor…
-Yaklaşık olarak kadınların % 73’ü online tacize maruz kalmış durumda.
-18-24 yaş arası bayanlar fiziksel tacizin yanında sapıklık ve cinsel taciz olaylarıyla daha fazla karşılaşıyor.
-Avrupa’nın 28 ülkesinde en az 15 yaşında olan 9 milyon bayan tacize maruz kaldı.
-Taciz olaylarına maruz kalan her 5 kadından biri bu olayların çok az rastlandığı ülkelerde yaşıyor.
-Birçok ülkede sosyal endişelerden dolayı kadınlar bu taciz olaylarını rapor ettirmiyor.
Ashley Judd, “İyileşmeyen travmalar, aktarılan travmaya dönüşür” diye uyarıyor. Ve ekliyor; “Ben güçlü ve dayanaklı bir kadınım!” deyin kendinize ve inanın… O kadına inanın!
Ashley judd’un, Türkçe alt yazılı seçeneğini kullanarak izleyebileceğiniz, farkındalık yaratan konuşması;
Kaynak; 1